Separátor napájení FABIA (Škodovek)
Moderátor: Moderátoři
Separátor napájení FABIA (Škodovek)
Předpokládám, že mohu použít běžnou výhybku pro zesilovač širokopásmové TV antény nebo si ji zbastlit z kondenzátoru tak 100 pF do anténního vstupu rádia a indukčnosti asi 15 závitů na průměru 3 mm ve směru k napájecímu napětí.
Zná někdo zapojení a hlavně hodnotu kapacity originálního separátoru napájení (separátor se prodává asi za 180 Kč) nebo má někdo konkrétní zkušenost s takovým "bastlem" ?
-
Návštěvník
Clariton ARX4370Rve Fabii - nestačil jen separátor napájení.
- Přehodit vodiče mezi špičkami 4 a 7, jinak reprodukory lupaly při zapnutí klíčku nebo rádia (ve Škodovkách je nestandardně na špičce 7 napětí +12 V od zapalování a na špičce 4 trvalých +12 V z baterie, pro Clariton a další rádia to musí být obráceně).
- Odpojit vodič +12 V z baterie ze špičky 5 (naštěstí toto speciálně Škodovácké napětí nepoškodilo v Claritonu spínací obvod pro anténu, je tam asi relé). Do špičky 5 jsem zepojil napájecí vodič separátoru napájení (v mé Fabii je zesilovač napájen po anténním kabelu a ne samostaným vodičem, jak zde někdo napsal).
- Nakonec jsem ještě musel odpojit vodič ze špičky 1, na kterém po nastartování motoru bezdůvodně pokleslo napětí, tím se ztišilo rádio a na displeji se zobrazilo TEL - režim ztišení pro telefon.
- Preventivně jsem odpojil vodič ze špičky 3, který je zaveden někde do konektoru diagnostiky. Nechtěl jsem riskovat, že z rádia přijde do diagnostického přístroje servisu nějaké nežádoucí napětí.
Teprve po těchto úpravách je rádio zcela funkční.