Tesla SM580, občas vypadne levý kanál

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Radovan_79

Tesla SM580, občas vypadne levý kanál

#1 Příspěvek od Radovan_79 »

Zdravím,
spíš informativně se zeptám na jednu záležitost s touto věcí.
Mám Teslu SM 580 (trojkombinace gramo, kazeťák a rádio), funguje, potenciometry nechrastí, kazeťák hraje jak má, rádio ladí, drží, chytá. Gramo točí, hraje.
Občas, silně nepravidelně, někdy po dvaceti minutách provozu, někdy vůbec. Někdy třikrát za sebou (po vypnutí/zapnutí hlavním vypínačem). Nevysledoval jsem žádný "spouštěč" jevu. K čemu dochází?
Hraje to, a najednou přestane hrát levý kanál. Pohyb potenciometry, nic. Vypnutí/zapnutí repro (SPEAKER OFF), nic. Tlačítko LINEAR, nic. Přepnutí vstupů, nic. Pomůže vypnout a zase zapnout, pak to je zase dobrý a hraje to jak má.
Je to závada odstranitelná laikem, co nikdy nepájel součástky na DPS? Sotva poznám, kde co vevnitř je? A že je to pěkné vrabčí hnízdo, když jsem dovnitř koukal a nic nevykoukal? Nedisponuji osciloskopem ani ničím takovým.
Vliv reprosoustav vylučuji, jsou to Tesly ARS 9218 (vím, dodávalo se to s ARS 1014), ale impedance by vliv mít neměla, neboť tato je vyšší (8Ω), než je u oněch dodávaných repro (4Ω).
Spíš mě jen zajímá, co by tomu event. mohlo být, než že bych byl schopný to opravit.
Díky
radioelectrum

#2 Příspěvek od radioelectrum »

možná uhnilý přívod k polepu uvnitř těch zelených elytů "nastojáka". Ty jsou v zařízeních z té doby hodně poruchové.
Radovan_79

#3 Příspěvek od Radovan_79 »

A je to opravitelné? Teď to hraje, přestal hrát ten kanál a pomohlo vymáčknout a zase zamáčknout tlačítko LINEAR (to přemosťuje ekvalizér), ono když ho vymáčknu a zamáčknu, tak v repro trochu lupne a pak už to můžu mačkat sem a tam a lupanec tam není. Možná je v tom blbý kontakt?
kokun

#4 Příspěvek od kokun »

Radovan_79 píše:...
Je to závada odstranitelná laikem, co nikdy nepájel součástky na DPS? Sotva poznám, kde co vevnitř je? A že je to pěkné vrabčí hnízdo, když jsem dovnitř koukal a nic nevykoukal? Nedisponuji osciloskopem ani ničím takovým.
...

Nedisponuješ především znalostma, abys byl schopný to opravit sám! I když to bude třeba pouze "pitomý" studeňák, k jeho nalezení je potřeba o tom něco vědět.
Proto to svěř někomu, kdo tomu hoví :wink:
Honza - kokúň

#5 Příspěvek od Radovan_79 »

Však jo, já se v tom nechci vrtat, když nevím kde co.
I když třeba TV 437 (jak měla zúžený obraz) se mi opravit podařilo, někdo zde mi poradil vyndat destičku vertikálu a propájet spoje, jestli tam není studeňák. Udělal jsem to a dobrý. Stejně tak 430, obraz stabilní, ale občas přes něj proběhly takové pruhy, jako ztmavující obraz. Řekl jsem si, že nic nezkazím stejnou opravou, vyndal jsem destičku, propájel kontakty a světe div se - přestalo to :)
Takže kdyby třeba někdo poradil "otevři to, támhle vpravo dole vidíš to zelené a do toho vede drát, tak propájej jeho kontakt", tak bych to asi zvládl.
Myslím ale, že to bude nějaká prkotina, protože jak jsem psal, teď to hraje, přestal ten kanál hrát a stačilo promáčknout spínač LINEAR a kanál zase naskočil. Asi by stačilo ty spínače vyčistit, ale rozebírat to celé... To se mi nechce a asi to nechám být.
kokun

#6 Příspěvek od kokun »

Radovan_79 píše:I když třeba TV 437 ...
Takže kdyby třeba někdo poradil "otevři to, támhle vpravo dole vidíš to zelené a do toho vede drát, tak propájej jeho kontakt", tak bych to asi zvládl.
Myslím ale, že to bude nějaká prkotina, ...

Nezaváděj - nebyla to žádná TV 437, nýbrž TV: C(jako Color)437 :!:
Když nedovedeš ani přesně uvést typ toho TV-šuntu, jak chceš provést odbornou!!! opravu?
Aby tě taky ta "prkotina" (po Tvém "odborném"(?) zásahu) nestála třeba 2 výplaty 8O :roll:
Honza - kokúň

#7 Příspěvek od Radovan_79 »

Přesněji Tesla typ 4437A Color 437 a Tesla typ 4430A Color 430 :sorry:
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“