Sháním schéma NF MV-metru

Sháníte nebo nabízíte nějaký návod, schéma, manuál, katalogový list (datasheet) ?

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Hill
Administrátor

#31 Příspěvek od Hill »

EKKAR píše:...na usměrňovač musíš mít pásmo zhruba 10x širší, než je skutečný využívaný. Takže nutně musíš mít operák s Ft aspoň 1MHz, abys dostal usměrňovač chodící jakž-takž do 100kHz ...

Podle osciloskopu Tektronix 2236 jsem došel až k operáku MAB357 se zaručovanou Sr >30 V/µs při Au = 1, s nímž při poměru vnitřního odporu měřidla k vazebnímu odporu asi 4:3 začal houstnout začátek stupnice kolem 240 kHz, ale to už současně klesala citlivost na plnou výchylku - kolem 130 kHz přesáhla chyba -2%, na 200 kHz už dosáhla -0,5 dB. A to je usměrňovací můstek zvořený dvěma GAZ51 a dvěma odpory, každým o třetině vnitřního odporu měřidla. Ty odpory mimo jiné tlumí systém tak, že ručka pod 50 Hz ještě viditelně nekmitá.
S pomalejšími OZ se stejná chyba projevila při úměrně nižších frekvencích.
Jde to samozřejmě nasimulovat i vypočítat, ale zkušenosti s kalibrací podle profesionálního měřidla snad stačí. Na vysvětlenou: se zvyšováním citlivosti lineárního usměrňovače, t.j. zvětšováním poměru vnitřního odporu měřidla k vazebnímu odporu, se šířka pásma zmenšuje také.
Ale to pořád hovoříme o samotném lineárním usměrňovači, bez vlivu reaktancí ve vstupním děliči napětí i vlivů vlastností předzesilovače.
S vyhovující přesností so 100 kHz by to mělo jít i s OZ typu 5534, ale nepodařilo se mi ho sehnat v pouzdru DIL, tak na něj nedošlo.
Prostě kde rychlost přeběhu výstupního napětí OZ nestačí, nemůžeš čekat kdovíjak oslnivý frekvenční rozsah při akceptovatelné chybě měření.
EKKAR

#32 Příspěvek od EKKAR »

Hill píše:...
S vyhovující přesností do 100 kHz by to mělo jít i s OZ typu 5534, ale nepodařilo se mi ho sehnat v pouzdru DIL, tak na něj nedošlo.....
Vidíš - a já zase jiný než DIP8 nemám - 5534 v pouzdře s víc jak 8 nohama snad ani nikdo nevyráběl ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Hill
Administrátor

#33 Příspěvek od Hill »

Pardon, samozřejmě, že šlo o DIP8. Já jen, že kam přijdu, nabízejí ho v SMD, s nimi jsem se nikdy neskamarádil, s klasikou se líp laboruje, předělává, zkouší... a ještě jsem nepotřeboval v jedné prodejně tolik, aby stálo za to dva tři kousky objednat.

Pokud nepožaduješ také stejnosměrná měření, pak plně vyhoví dvou- až třítranzistorový zesilovač místo operáku, nelinearita na začátku stupnice je tak o 2 dílky v prvních 5 ze sta, to je méně, než nepřesnost samotného systému, měřené frekvence v podstatně širším rozsahu.
Třeba na seřizování magneťáků to bylo lepší, než přesné (zvlášť s některými typy pásků), na 70 - 80 kHz, když se měřil úbytek předmagnetizačního napětí na odporu, se pokles citlivosti nemusel řešit, stejně se pak proud přesně dostavil podle měření přes pásek.
TAKJAN

#34 Příspěvek od TAKJAN »

Tak jsem zkusil 5532, ten běhá do 100 kHz. Ale pořád nejsem spokojen.
Ale protože jsem si dal práci a vstupní dělič udělal s tolerancí 1% (děsná pakárna) a mám krabičku, měřák, zdroj, chci inovaci na trochu lepší. Teď vlastně zbývá pořádný zesilovač, takže OZ. A schema..
pepik9

#35 Příspěvek od pepik9 »

Nešlo by použít něco jako uA733 ?
Hill
Administrátor

#36 Příspěvek od Hill »

TAKJAN píše:Tak jsem zkusil 5532, ten běhá do 100 kHz. Ale pořád nejsem spokojen....

Samozřejmě, proto jsem psal 5534, ta má kompenzaci ofsetu trimrem a jde to nastavit poměrně přesně.

S NE5532 tě stejnosměrná nesymetrie může dost vypéct, zvlášť, když použiješ plný usměrňovací můstek, který při zavřených diodách povolí operáku plné zesílení a tedy vytvoří nejlepší podmínky k projevení nesymetrie. Pak tu ručku opravdu na nulu nedostaneš.
Nebo dej mezi výstup a invertující vstup operáku odpor takové hodnoty, aby při odpojeném usměrňovači měl zesilovač zisk tak od 1000 do 1500. Zvětšíš mu o něco šířku pásma, zmenšíš ofset, takže se zlepší podmínky pro vynulování, a tu chybu na prvních dvou dílkách stodílkové stupnice oželíš: jednak tam stejně už moc nepřečteš, jednak se začne projevovat až nad těmi 100 kHz.
TAKJAN

#37 Příspěvek od TAKJAN »

V jednom návodu píší o fetovém OZ, který sám koriguje nesouměrnost tím, že ji odečítá. Teď to samozřejmě nemohu najít, protože jsem ukládal jen schémata. LF351 nebo CA3140 nebo LTC 1050.
Odpovědět

Zpět na „Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy (pouze pro registrované)“