Regulace otáček ventilatoru

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
klacek

Regulace otáček ventilatoru

#1 Příspěvek od klacek »

Zdravím
Potřeboval bych ověřit svůj postup, proto prosím, perte to do mě :)

PC větráky šustí vysokými otáčkami. Čidla ukazují, že je chlazeno dobře. A tak jsem zařadil na drátky větráčků trimry, co jsem našel v šuplíku. Snížil jsem otáčky na přijatelnou hodnotu. A trimry hřejou docela :D

Nemám zdání, co jsou ty trimry zač. Vytáhl jsem je před časem z monitoru Samsung Samtrom.

Chtěl bych ovšem tam dát nějaké trimry, které by snesly ten úbytek napětí(a ty proudy).

Jaký rozsah by měl mít trimr co se týče ohmů? R=U/I Napětí je asi 12V a I větráčků je cca 0.12A. R mi vychází 100ohmů. Takže volit trimr 100ohmů?

A co se týče výkonu.
W=UxI. Čili 12x0.12=1.44W trimr?

Když tam dám takový trimr, tak pak nebude hřát, až skoooro pálet?
Děkuji
samponek

#2 Příspěvek od samponek »

Nejlépe zapoj regulátor s 555 ( nic nehřeje, je to spínaný ) a najdeš ho tady
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... 9&start=30

:)
MetalGod

#3 Příspěvek od MetalGod »

8O
Posílit tranďákem bys to nechtěl? Třeba:
Obrázek

Fan je větrák (nevím, jaký prase to kreslilo)
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
dred

#4 Příspěvek od dred »

Vyskúšaj zapojiť ventilátor na 7 V ( číerny na +5V a červený na +12V zo zdroja)
pokiaľ to bude stíhať chladiť,nemusíš nič dorábať. Mne to tak beží niekoľko rokov.
MetalGod

#5 Příspěvek od MetalGod »

Pokud vůbec +5V k dispozici má, nikde nepíše, že se jedná o PC, pouze to, že používá větrák z PC.

P. S.: Nejlepší stejně bude regulovat otáčky termistorem, fixních +7V nemusí v hicech stačit, dolaďovat otáčky pokaždý ručně je jednak nekomfortní a jednak se za chvíli vydře odporová dráha, která na tak častý kroucení není stavěná.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
klacek

#6 Příspěvek od klacek »

Šamponku, děkuji za odkaz. Ten návod vypadá, že to je palubní počítač z Buranu :D

MetalGod, děkuji za jednoduchý návod. Co to je za tranzistor? A jakou má funkci? Je to tak, že on propouští pořád stejně proudu, podle toho, jak se rezistor zahřívá a mění tím svou rezistenci, a tím i průtok proudu? A ten tranzistor to pak přivře tuto větev a tím i zchladí rezistor?

Jinač jasně že to je do PC. Na desce jsem našel konektory s 12V a jeden s menším napětím(nevím kolik), neboť se větráky připojené k němu točí pomaleji. Ale i tak to pořád ještě sviští.
S tím termistorem si to myslel jak?

No a co ty mé výpočty? Dá se to takto počítat?
děkuji
Artaban001

#7 Příspěvek od Artaban001 »

vicious

#8 Příspěvek od vicious »

Keď už ste načali toho Belzu, ja mám na vetráku PC skrine regulátor http://www.belza.cz/pcfan/freg.htm (nastavený na konštantné otáčky)

a na ochladzovanie masívneho chladiča na grafickej karte som dorábal ventilátor, ktorý mám zapojený medzi +5 a +12V.
masar

#9 Příspěvek od masar »

klacek píše:Šamponku, děkuji za odkaz. Ten návod vypadá, že to je palubní počítač z Buranu :D
Kdybys tu stránku prohlédl pečlivěji, regulátor s 555 bys našel.
klacek píše:No a co ty mé výpočty? Dá se to takto počítat?
Nedá. Ohmův zákon se vztahuje jen na ten odpor, kterým teče daný proud a na kterém je příslušné napětí. Nemůžeš si "půjčovat" napětí na jiném odporu (motorku) a počítat z něho výkon na jiném odporu (trimru).
:wink:
klacek

#10 Příspěvek od klacek »

Jasně. Děkuji

Jen mi prosím ještě vysvětlete trochu polopaticky, proč je třeba dělat na takový regulátor otáček, tak složité obvody, když tu samou funkci zajistí i jediný trimr/potenciometr zapojený na vodič větráku. Ten akorát při větším snížení otáček více hřeje.

ještě jednou děkuji
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od forbidden »

PWM je kvůli efektivnímu využití energie, není třeba zbytečně vytápět na odporu a tím ještě zvyšovat teplotu.
Regulátory s tranzistorem jsou kvůli tomu, že pro vyšší výkony větráků nejsou vhodný záťěžový trimry. Tranzistory se chladí dobře a je na to dělanej.
samponek

#12 Příspěvek od samponek »

Složité to není, pouze jeden IO navíc a když už je zesilovač spínaný, tak je spínaný všechno, napájecí zdroj i regulátor otáček větráku.
Důvodem je, aby velká účinnost a nic zbytečně netopilo když nemusí.
kadett

#13 Příspěvek od kadett »

Zdravím,

myslíte, že je dobrý nápad regulovat otáčky ventilátorů v pc přes PWM regulátor na LEDky?
Zkoušel jsem PWM regulaci na LEDky tuto s dálkovým ovládáním a funguje to http://www.t-led.cz/led-ovladac-rf-mini-1ch
TAKJAN

#14 Příspěvek od TAKJAN »

Dal trimr, nastavil otáčky, vyndal trimr, změřil odpor, našel rezistor s požadovaným odporem +/- na 1/2W a výše, zapojil. Deset minut, věčné.
Naposledy upravil(a) TAKJAN dne 09 úno 2017, 10:41, celkem upraveno 1 x.
PixelOrgy

#15 Příspěvek od PixelOrgy »

Ja se spis divim celkove, ze se to resi, vzdyt snad vsechny zakladni desky uz X let ridi otacky v zavislosti na teplote. Dost desek maji i konektory pro 1-2 extra vetraky, taktez s rizenim (tzn. nejen na CPU).
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“