Nabíječka 6/12V, 15-55Ah
Moderátor: Moderátoři
Samozřejmě pokud se v tom začneme pitvat s matikou v ruce a začnem probírat fázový posuny a rezonanci na sériovým LC obvodu, dojdeme k částečně jiným výsledkům - který ale nevylučujou obecnou použitelnost vejš napsaný poučky pro obsluhu zařízení osobou bez další kvalifikace... ...
A kutilmile - nelituju tě
Ak si odmyslím nebezpečenstvo ktoré môže reálne hroziť tak táto nabíjačka patri už len do múzea "bastličov"
Netvrdím že teraz sa nedá tiež " zbastliť" nabíjačka ale pri súčasnej dobe IO, procesorov ale aj jednoduchej regulácii nie je dvôvod urobiť si aj trochu bezpečnú nabíjačku pre vlastné potešenie . Návodov je plno.
V druhom rade sa dá nabíjačka aj kúpiť ceny už nie sú také závratné . Veľa krát sa " bastliť" ani neoplatí .
Túto kondenzátorovú by som aj ja naozaj iba zošrotoval
radim12 píše: Vzhledem k tomu, že zapojení síťové části prošlo "úpravou" je nyní vyloženě nebezpečné (nepřipojené PE na přívodu, ale primár připojen na kostru, překlenutá pojistka, síťová část s nízkonapěťovou na jednom vypínači, atd.)
fredis píše: Ak si odmyslím nebezpečenstvo ktoré môže reálne hroziť ....
Tú to som nestaval len som si všimol ako to zhodnotil tak že pre to nebezpečná
Určite ak sa to zapojí správne tak je bezpečná to nespochybňujem.
fredis píše:předčí mnohé současné sračky v jednoduchosti a spolehlivosti.
To možno ale tu už bolo prezentované mnohé nabíjačky a asi najednoduchšia bola nabíjačka trafo-dve diody a žiarovka.
Pre teba je asi tá kondenzátorová jednoduchá ale sám vidíš ak ju dostane do rúk niekto iný už je to pre neho zložitá vec
Ja mám dve jednu pozostávajucú z trafa - dvoch diód a primárnej regulácie s odbočkami. Druhú mám CTEK MXS 5.0 . Na domáce použitie úplne stačí
To je tiež len môj názor samozrejme nemusí s tým nikto súhlasiť .
Osobne som mal najradšej nabíjačky, ktoré mali 24V trafo, jednu diódu a za ňou reflektorovú žiarovku 12V/55W v sérii. Pri skrate žiarovka svietila ako o život, pri prepólovaní zhorela. Jednoduché a blbovzdorné. Žiaroviek s prepáleným vláknom na stretávačkách boli haldy, niektorým som ešte pridával paralelne k výstupu žiarovku 24V/15W. Jednako slúžila ako indikátor, že nabíjačka funguje, ale slúžila aj ako záťaž pre polvlnný spätný vybíjací prúd, ktorý mal vraj depolarizačné a sulfáto-rozbíjacie účinky, čo sa mi však počas mojej praxe nikdy nepodarilo spoľahlivo preukázať.
V dnešnej dobe bezúdržbových a neotvárateľných autoakumulátorov už ani táto nabíjačka nie je vhodná pre nemožnosť dolievania vody do článkov, čo by sa dalo obísť sledovaním napätia pri nabíjaní, ale kto by to dnes robil...
Pokud se děje, tak je to dokonce i slyšet - trafák začne v rezonanci řvát, jak kdyby ho na nože brali, jako by dostával nejmíň dvojnásobek.