Magnetofon Akai 4000DS MK2, jak měnit rychlost?

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
mi-ro

Magnetofon Akai 4000DS MK2, jak měnit rychlost?

#1 Příspěvek od mi-ro »

Po repasi přepínačů, poťáků, řemenů MG pracuje, jen nevím, jak se dá přepnout rychlost. V manuálu se uvádí 7-1/2 a 3-3/4 ips. Na panelu je sice přepínač EQ ale ten neřeší mechanický převod. Žádný jiný přepínač na panelu na rychlost není. Dodaný pásek jede ev rychle a majitel tvrdí (já mu nevěřím!!) že to nahrával na tomto přístroji. Mám přístroj demontovaný a ani pohledem není zřejmé, jak by to mělo šaltrovat. Nemá to někdo, nezná?
http://sportsbil.com/other/Akai/AKAI%20 ... I%20SM.pdf
..to bude jen ňákej odpůrek
konosuke

#2 Příspěvek od konosuke »

hm, to je fakt neobvyklé, v papírech uvádějí tape speeds: 3 3⁄4 7 1⁄2 ips
tedy běží jenom na devítku ? ty dvě svislé šaltrpáky pod pravou cívkou to nejsou ?
není přepínání rychlosti 9/19 elektronické a spřaženo s přepínačem equalizer ?
asi ne, v této třídě typuji mechanický převod ale jak ?
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
stefan31

#3 Příspěvek od stefan31 »

Na oske capstan motora je skrutka s vrúbkovaným povrchom, ktorá sa odskrutkuje, potom sa z osky stiahne válček a máš tú druhú rýchlosť - zmenil sa priemer osky capstanu ..... a je to.

Stefan31
mi-ro

#4 Příspěvek od mi-ro »

Nene!!? to jako fakt? Jestli to tak je, začnu věřit i nato, že Bureš neexistoval. Po obědě zkusím a dám info.
konosuke

#5 Příspěvek od konosuke »

no že na takové řešení přistoupil slovutný Akai electric...jako starej gramec SG junior stavebnice kde se řemen na kladce přehazoval ručně podle volby otáček 33/45
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
mi-ro

#6 Příspěvek od mi-ro »

Bingo pro Stefana!! Odborník je odborník, díky. U Akaie jsou 🤐 a Bureš stbák byl, i když jeho spisy zarachali! Sorry, musel jsem. Teď ještě kafe a už mi bude dobře.
stefan31

#7 Příspěvek od stefan31 »

A ak zlyhajú všetky možnosti, treba si prečítať návod.... píše tiež Murphy....
to sú neuveriteľné pravdy... :D :D

Stefan31

Rád som pomohol....
varikap

#8 Příspěvek od varikap »

V tom manuálu je na str.24 (fig.3) motor a jeho dělená řemenice (17), která má dva různé průměry. Na str.25 (fig.4) je setrvačník, i ten má dvě dráhy různých průměrů pro poháněcí řemen. Ten má přestavovat páka (15 - fig.4),kterou musí "něco tahat" nahoru a dolů. To "něco" by mělo být mechanicky spřažené s přepínačem EQ SW.
Takhle bych to viděl.
Dopl.: zatímco jsem tvořil objevilo se jiné řešení. Kde je tedy pravda?
Dopl2.: Stefan, dík za vysvětlení (následuje), představoval jsem si to jinak než je skutečnost.
Naposledy upravil(a) varikap dne 07 úno 2017, 13:00, celkem upraveno 1 x.
stefan31

#9 Příspěvek od stefan31 »

Prvý krát som sa s tým stretol v tomto National Panasonicu, ....keď sa odskrutkuje časť (válček so závitom) z capstanu s väčším priemerom, tak aby sa ten diel nestratil, je na to skrutka, na ktorú sa válček "odloží" - na obr. je to strieborná tyčka hore medzi cievkami ....
Přílohy
National-Panasonic RQ-401S.jpeg
National Panasonic
(15.88 KiB) Staženo 129 x
DELONG

#10 Příspěvek od DELONG »

Valčeky sa používali často.
Na osku capstan zotrvačníka som mal v roku 1979 vyrobený valček pre magnetofon B100 :lol: . Bola s toho 19-ka rýchlosť ( okopíroval som AKAI ) .
Žralo to síce pásku (používal som Maxell) ale dynamika bola super . Nahrávali sme z grama na pásky. To boli časi :lol: .
konosuke

#11 Příspěvek od konosuke »

Akai vyrobil víc modelů cívkáčů než Sony, některé 3-rychlostní (9/19/38 cm/s nebo 4/9/19 cm/s)
jako příkladem GX 400 nebo GX 650, X300, X360 jak řešili přepínání rychlosti nevím
http://www.vintage-audio.com.ua/en/cat/39.htm
ta úprava Tesla B100 je pozoruhobná, 19.05 cm/s mně tam občas chyběla když se používal Emgeton nebo přehrávaly cizí pásky.
Naposledy upravil(a) konosuke dne 08 úno 2017, 06:13, celkem upraveno 1 x.
Hill
Administrátor

#12 Příspěvek od Hill »

Akai GX620 má elektronické řízení otáček se servem.
beaumonty

#13 Příspěvek od beaumonty »

Tento magnetofon jsem včera dotáhnul ze sběrného dvoru. Je funkční a taky jsem přemýšlel, zda má jen jednu rychlost. Tedy i já děkuji za informaci. Byla k tomu jedna kovová cívka a pokud by někdo měl takovou cívku na prodej, tak ji koupím, abych ji doplnil. Provozovat to nejspíš nebudu, jen to vypucuju a vystavím, protože je fakt pěkný.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“