Otázka na stolárov - zoschnutie dreva
Moderátor: Moderátoři
Otázka na stolárov - zoschnutie dreva
Prišlo mi celkom vhod, že to drevo ležalo asi 2 roky v stodole, zhodou okolností na mieste, kde bude neskôr prošrobované k miske. Tak som ho vzal a opracoval do požadovaného tvaru a rozmerov. Hneď vyvrtal diery.
Kým som zohnal lazúru, opracované drevo bolo cca týždeň v miestnosti pri bežnej izbovej teplote a vlhkosti. Po týždni som drevo v miestnosti natrel lazúrou - na obale bola písaná teplota pri aplikácii 5 - 30°C a vlhkosť menšia ako 85%. Preto som sa s tým nešiel do dielne, tam je vlhkost vyššia, hoci bližšia tomu prostrediu, kde drevo v budúcnosti bude.
Po asi dvojtýždňovom pobyte dreva v izbových podmienkach zisťujem, že sa drevo vysušilo a zmrsklo sa mi. Pri kruhu o priemere 18 cm to robí rozdiel 6mm.
A čo teraz? Stačí, ak ten opracovaný výrobok dám na pôvodné miesto s vidinou že to do seba nasaje vlhkosť a docielia sa podobné parametre (rozmery), ako malo v čase obrábania?
Alebo drevo po jednom týždni "čakania" na lazúru stratilo časť vlhkosti, zmrsklo sa a lazúra tento stav zakonzervovala, takže už drevo nebude pracovať ani keď ho dám do vlhkého prostredia? To by bolo blbé.
- serviceman
- serviceman
Preto hľadám odpoveď na moje otázky spomenuté v prvom príspevku.
https://postimg.org/image/a9vdym9v7/
- serviceman
Našroubuj ji vruty (třeba do hmoždinek) na obyčejnou betonovou dlaždici, ta se jen tak lehce nepřevrátí . . .