Kdyby se měnila střída s počtem rozsvícených diod, bude se měnit i jejich jas, což je většinou nežádoucí.
multiplex 32x32 LED v PICAXE
Moderátor: Moderátoři
Kdyby se měnila střída s počtem rozsvícených diod, bude se měnit i jejich jas, což je většinou nežádoucí.
- Persink163054
Což bohužel doložil Masar tím obrázkem od Holzmana z mimochodem mojí oblíbené scénky, kterou jsem použil v reálu v závěru roku 2016, když na ČT2 běžel film Včera, dnes a zítra a vzápětí byl silvestr v sobotu večer a nový rok v neděli ráno a napálil jsem tím asi 25 lidí.
Jenže problém nastal v tom že Masar poslal jen citaci a obrázek, ale bez vysvětlení kde dělám chybu. Tohle taky zažívám často. Naposledy u rozvodového soudu, kde mi žalující strana stále předhazovala že toto dělám špatně, tamto dělám špatně. Ovšem na otázku jak jsem to měl udělat správně mi nebylo odpovězeno a to ani soudkyní, když jsem dostal souhlas s položením otázky soudkyni. A není nic horšího než když je řešeno že to je blbě, ale není řečeno v čem je ta chyba.
masar:
ano, jde primárně o zapojení na obrázku. Můžu ho ale řešit i jinak, optočlenem. Prostě dát fototranzistory před LEDky a tím ovládat žárovky. Ale nemám tolik fototranzistorů. Je mnohem jednoduší použít to co funguje. To jest obrázek.
Ovšem to neřeší ten hlavní problém, popsaný v otázce na začátku vlákna. Jak napsat program. To jsem totiž v takovém rozsahu nepsal. Naučil jsem se základy, ale prostě s tímhle potřebuju nějakou pomocnou ruku, někoho kdo ví jak na to.
Já bych se chtěl vyhnout posuvnému registru, protože budu si muset pamatovat kde jsem skončil a v případě že toho bude svítit málo, tak některé řádky budu projíždět zbytečně, protože musím posuvný registr dostat zase do výchozí polohy.
Naproti tomu zde mám 2x 5bitů (řádky a sloupce) a mužu tak poslat třeba jen jednu souřadnici a nezdržovat se zbývajícími 1023body, nebo 31 řádky.
Proto mi to přijde lepší.
- Přílohy
-
NPN_SE.gif- (3.36 KiB) Staženo 140 x
Nemusíš si pamatovat vůbec nic, nasypeš do něj sériově data, dáš write a výstupy se překlopí do požadovaných stavů.
Ohledně zapojení tranzistoru:
Emitor by musel být připojen na sloupcový vodič a další úpravy, aby to fungovalo.
Pokud to necháš jak to máš, můžeš tak řídit jen ledky a to navíc tak, že čím více rozsvícených, tím menší jejich jas bude. U klasickýho muxu s pevnym poměrem tohle nehrozí.
Z posledního příspěvku tazatele mi není jasné, jest-li ten HW s těmi 74154 už je hotový a jde jen o jeho rozšíření o žárovkový panel, nebo jde o návrh celého projektu. Pokud jde o zapojení se 74154, pak se jedná o multiplex, kdy v každém časovém okamžiku svítí jen jeden bod a počet zdánlivě svítících bodů určuje střídu multiplexujícího kmitočtu. Pokud by tato střída (s počtem bodů) byla proměnná, byl by proměnný i jejich "zdánlivý" jas.
(V případě použití posuvných registrů se o multiplex nejedná, protože před rozsvícením panelu se do registru načte "mapa" svítících sloupců a řádků a pak se dané body rozsvítí všechny zároveň a zůstanou svítit do té doby, dokud se načtením rozdílné "mapy" nerozhodne PICAXE jinak.)Předchozí tvrzení je chybné, založené na mojí mylné představě.
Pak problém se střídou zcela odpadá.
Ale Jenda_KL už to dopsal dřív než já.
edit: Snímat rozsvícený bod je nelépe pomocí optočlenů zařazených místo nebo do série s LED. Je to obvodově schůdnější cesta, než snímání tranzistorem, ikdyž i to je možné. Viz úprava (bez ošetření -Ube).
p.s.Atari byl můj nedostižný sen, když jsem kolem něho chodil Alfa-pasáží. Pak jsem se uspokojil Commodorem 64. Jo zlatý věk Basicu...
- Přílohy
-
snímání.png- (6.81 KiB) Staženo 148 x
Pak zmensuj ten pomer, a uvidis kdy zacne led svitit dle tvych predstav a podle toho zvol multiplex. Led v multiplexu se mohou napajet vyssim proudem, ale ani to se nesmi prehanet.
Existuji i ledky ktere jdou adresovat, maji v sobe nejaky posuvny registr takze se zapoji z sebou a udaje o jasu do nich jednoduse vysunes. Jsou rgb, takze i barvicky by byly
Akorát to bude chtít pro 1024 žároviček 128 kusů.
- Přílohy
-
4094.PNG- (30.2 KiB) Staženo 133 x
termit256 píše:... Existuji i ledky ktere jdou adresovat, maji v sobe nejaky posuvny registr takze se zapoji z sebou a udaje o jasu do nich jednoduse vysunes. Jsou rgb, takze i barvicky by byly
Například v "no SMD" provedení
P9823
- Persink163054
Termit256: žárovka má být být připojena k LEDce a buď svítit nebo nesvítít.
Řekněme že je návěstidlo složené ze 3 světel (červená, zelená, žlutá-drážní pojmy necháme stranou), to odpovídá 3 diodám, ovšem obvod neutáhne žárovku, proto je použit ten tranzistor. Pokud budu mít střídu 1:1000 jak píšeš, tak se stane to že nedojde k rozsvícení žárovky (a to potřebuju) a nebo bude střída 1000:1 a dojde k rozsvícení žárovky (a to potřebuju), přičemž ta 1 co zbyde, je krátká a vlákno dostatečně žhavé, takže to vidět nebude. To je popis k jednomu návěstidlu, ale jak jsem řekl na panelu nejsou jen návěstidla, ale mnoho návěstidel, mnoho žárovek (různě barevných) a každá má svůj signál a význam. Celkem jich je 467 ale do budoucna se plánuje rozšíření, proto jsem použil matici 32x32 a to je 1024 diod LED a zároveň i žárovek, tranzistorů atd. Výhodu mám v tom že mám krabici jak tranzistorů (váha 2kg) a LED (váha 4kg), sehnal jsem to na burze. Takže v tom pro mě problém není. Navíc nepotřebuju řešit jas LEDky, ale otevření tranzistoru který má žárovku (dle schéma), to je pro mě důležitější.
HW v podobě vytvořené matice na DPS a v současné době osázen 890 ks LED a stále se pokračuje, hotov je. DPS je dostatečně velká pro připájení čehokoliv dalšího, stejně tak rozteče mezi LED jsou větší, právě kvuli prostoru.
Ty 74154 jsou tam z důvodu ušetření pinů na PICAXE, posílám jen 2x5 bitů na piny (port A a 2 piny z portu B), což mi vezme jen 10 pinů a zbývající mohu používat dále.
Vyhovuje mi v tom adresace přímo v podobě řádku (0 0000-1 1111) a sloupce (0 0000-1 1111), což v případě posuvného registru je problém, protože musím cyklovat trvale respektive hlídat si abych okamžik posunu odpovídal správnému řádku. V adresaci přímým zadáním řádku v binární podobě toto odpadá.
A jak jsem psal na začátku, přijmu po serii data, která obsahují co má svítit a co nesvítit. PICAXE si to má zapamatovat a začít zobrazovat (na displeji budou shluky bodů). A z toho který svítí si beru informaci do báze tranzistoru, který už spíná větší výkon (žárovku).
A v tom je problém, protože nevím si rady s programem, tedy jak napsat tu část k zobrazení.
JendaKL:
Jendo dobrý, ale obávám se že cena toho modulu a množství kusů by vedla k nárustu ceny. Ted mám součástky a během příštího týdne dokupuju akorát PICAXE a 74154, jenom, což nepůjde více než 350kč. Pokud je takovýto modul v prodeji, nevím jeho cenu, budu muset hledat, ale pokud půjde přes 400kč, nemá to pro mě význam z hlediska financí. Protože prostě součástky už jsou, LED matice skoro hotová, tak je zbytečný dělat něco nového.
Já jsem ted v práci, odpovím až večer.
- Persink163054
Všichni ti tu říkají stále to samé, ale asi je to svahilsky :
požadavek na více sepnutých led/whatever jde naprosto proti návrhu konstrukce - může být zapnut jen jeden bod. Pokud jich bude v časovém muxu zapínáno více, třeba těch 1000, tak je střída 1:1000 a svítit už zaručeně nebudou.
Pokud teda jsme to vůbec pochopili, tak chceš do MCU poslat pole hodnot. Programem v MCU prolézt pole bitů [1024] a hledat jedničku. Pokud se na ní narazí, offset buňky se zapíše na piny MCU, chvíli se počká (křížení svítí) a pak se hledá dál. Na konci to jede odznovu.
Jenže od toho tě chtějí všichni právě právem odradit, protože bude docházet k několikrát výše uvedenému.
Ad modul:
Není hotový, to si postav. Vyjde to na ty samé prachy, ne-li menší, jako patlání s polem tranzistorů, ledek, odporů, procesorů atd.