Záhadná závada ATX zdroje LC-420H
Moderátor: Moderátoři
Záhadná závada ATX zdroje LC-420H
Zatížil jsem jej čtyřmi kusy HD a zase najel!
Nechal jsem jej vypnutý 20 minut a už nenajel.
Odpojil jsem disky, takže byl bez zátěže a zase najel.
Takže:
Jakmile jednou najede, najíždí i se zátěží. Pokud jej ale vypnu na !delší! dobu se zátěží nenajede.
Základní věci mám proměřeny a teď už vlastně ze zajímavosti - mohl by být problém s trafy? Nějaký podivný mezizávitový zkrat?
Ve zdroji je KA7500 a LM339. Klasická konstrukce.
Díky za názor.
- radioelectrum
Pokračoval jsem v měření a zjistil jsem že na pinu 4 u KA7500 se po zapnutí objeví na cca 500ms 0V a pak prudce stoupne napětí na 3,8V. A tím zmizí impulsy na na pinech 8 a 11. Takže tady vše funguje jak má.
Teď musím zjistit proč tam LM339 z vývodu 1 nebo 2 (tady zatím moc nechápu jak to fachčí) pošle ty voltíky.
Zkontroluj diody a vše okolo v sekcích -5V a -12V, v případě nepřítomnosti těchto napětí zdroj taky nenajede, přestože ostatní větve jsou v pořádku.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Také existuje rychlá metoda brutal force, tu provedeš tak, že pin4 TL494 uměle podržíš na kostře a počkáš, ze kterého elytu, nebo místa se začne kouřit. Na tu chvilku nic neodejde, pokud není něco v úplném zkratu, což v Tvém případě není, uvedl jsi, že někdy zdroj naskočí.
( neber to jako dogma, najde se jistě mnoho uživatelů EB, kterým se to líbit nebude, vycházej z toho, že jedním PC zdrojem nená význam se zabývat více jak 20 minut)