Letošní spotřeba energie
Moderátor: Moderátoři
Letošní spotřeba energie
Poslední roky jsem měl za leden 1689, 1791, 1943 ale letos 2578 kWh. To je o třetinu víc. I v prosinci je trend podobnej. Vím, letos je úplně jiná zima, než bylo pár předešlých let.
Mám ale obavu, že mi postupně odchází kompresor v tepelným čerpadle a jestli není ten trvalej nárůst rok od roku právě tím že začíná propouštět spirála scroolu.
Potřeboval bych porovnání s někým jiným, v podstatě by to šlo porovnat i s plynem.
Díky
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Když to počítám, tak v lednu 31 dní, TUV si veme cca 8KWh denně, tedy 250KWh. V kanclu, kde není TČ mám 1KW podlahovku, i kdyby jela furt 20 hodin denně, tak cca 600 KWh. Takže na svícení, vaření, PC a TČ zbývá 2500-250-600= 1650KWh, což je 53 KWh na každej den. Tepelko je od 22 do 6 hodin vypnutý a přes den je 2 hodiny blokovaný od HDO, takže by mohlo jet maximálně 14 hodin denně, a to by sežralo kolem 63KWH. Tak to vypadá, že s ním asi nic není, protože celková spotřeba je podstatně nižší. Je to prostě nezvyk, najednou je po třech letech zase normální zima.
Dík za info.
p32 píše:Plynový kotel standartně do 500 kubíků za topnou sezónu, teď necelých 300 kubíků a zima už asi nebude. Letos to bude určitě méně než předminulá léta.
To snad nemyslíš vážne.
Letošní průměr ledna je o 6-7 stupňů nižší než tři roky zpět, tak to snad musí být někde znát. Jen jsem si nedokázal představit o kolik to bude.
Divný...
Teď jsem se koukal na ceny plynu a asi od RWE přelezu k ČEZu. I tak to vypadá letos na úsporu 1500-2000,- Kč a u ČEZu potom dalších 700, Kč a to se hodi, to se může dát na bezdomovce a pomoc pro muslimáky.
Jenda_KL píše:TČ vzduch voda má v těhle teplotách o dost nižší účinnost danou jednak vlastností média a druhak odmrazováním venkovního výměníku.
To všechno vím. S tím odmrazováním to ale není až tak pravda. Nad +2 stupně se provádí u vzduch-voda doběhem ventilátorů výparníku, ty 2 stupně stačí na odmazení. Paradoxně, čím je větší mráz, tím je míň potřeba odmrazovat, protože za velkýho mrazu je ve vzduchu minimum vlhkosti. U mýho TČ se při venkovní 0 st odmrazuje reverzem každých 180 minut ale s klesající teplotou se čas natahuje a třeba u mě pokud je venku -12 tak se odmrazuje reverzem už jen po 400 minutách a při -18 se už neodmrazuje vůbec.
Ono to je taky o provedení výparníku. Současný bedny se svislejma větrákama mají lamely výparníku vodorovně, takže musí komplet celej výparník rozmrazit a roztátou vodu vyfoukat. Já mám vodorovný větráky a svislý lamely, takže stačí výparník tak 3-4 minuty reverzovat, led odtaje z lamel a vypadne dolů pod výparník, takže spotřeba na odmražení je velmi malá, protože led se nemusí komplet rozehřát. Zase to ale zabírá podstatně víc plochy vedle barálu.