LED dioda na 230AC
Moderátor: Moderátoři
LED dioda na 230AC
mel bych dotaz ohledne zapojeni LED na 230AC, nejsem moc zbehly v AC - potreboval bych poradit.
V klasickem schodistovem zapojeni spinacu kde se pouzivaji orientacni doutnavky jsem nalezl zapojeni modre LED s dvouma rezistorama 120kOhm v serii (kuli rozlozeni vykonove ztraty).
Kdyz to spocitam tak I = U/R by mel proud byt cca 1mA, nevim presne co za typ LED bylo pouzito ale sviti to dost a je to tam jiz par let (nehreje se to a dioda zrejme netrpi v zavernem smeru i kdyz to je jedna z prvnich veci ktere na netu najdete ze by mohl byt problem).
Koupil jsem si nejake ruzne modre LED a udelal jsem par experimentu. Nenasel jsem zadne low power modre led, takze obecne byla a ja pouzivam standartni LED na 20mA, pri napajeni pomoci DC jsem si overil ze na onom 1mA sviti LED zhruba odpovidajici intenzitou. Jelikoz preferuji defenzivni strategii a intenzita i na 1mA mi prisla moc velka zvysoval jsem posupne odpor. Na DC dioda reaguje dle predpokladu - intenzita se znizuje se znizujicim proudem.
Na AC jsem narazil na nesrovnalost v tom ze at dam jakkoliv velky odpor (skousel jsem v souctu 220k, 330k, 470k, 750k, 1M, 1M5, 3M apod.) tak je intenzita svitu vicemene stejna. Laicky si to vykladam takto: odpor zrejme propousti frekvencne zavyslou cast AC ? Predpokladam ze se na LED da koukat take jako na RC clanek ? LED tedy sviti na neco cemu ten odpor neklade "odpor" ?
Zajimalo by me na co vlastne ta LED sviti (co spotrebovava) je to zapojeni trvale udrzitelne, co kdyz jich bude v systemu zapojeno vice, neprojevi se to nekde ? Kazdopadne jsem uz zjistil ze ne vsechny LED toto vydrzi, jina modra LED byt podobnych parametru vydrzela svitit cca desitky vterin.
Diky za jakoukoliv informaci
FHonza píše:Podívej se k Belzovi. Je to tam i s teorií.
To jsem cetl, tento dotaz sem davam po hodinach stravenych u googlu a ctenim clanku v ceskem i anglickem jazyce. Odpovedi jsem nenalezl. V uvedenem clanku je pouze to jak by se to melo delat.
Proc mi ale sviti dioda jako by ji prochazelo 1mA pri 3M rezistoru jsem nikde nenasel
Do vypinace se nevejde nic dalsiho, zadny kondenzator, usmernovaci mustek atd, bud tam budou doutnavky nebo neco podobneho jako 3-5mm LED s odporem, vic se tam bohuzel nevejde.
Takze tato led funguje perfektne, tepelne ztraty jsou neregistrovatelne, proud proteka minimalni - bohuzel nemam cim zmerit tak maly proud na AC: https://www.gme.cz/led-5mm-blue-460-60-diff
tato dioda odesla po desitkach vterin:
https://www.gme.cz/led-oval-blue-5-2x3-8-400-50-110
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
FHonza píše:Moje zkušenost je, že jenom s odporem si nevystačíš. LEDky obecně nemají rády provoz v závěrném směru. Rychle pak odcházejí.
jestli je rychle 2 roky pak je to pro me spise pomalu
Kazdopadne diky za reakci
forbidden píše:Ledka na 230 VAC se v závěrným směru 100 % proráží, akorát ta co drží je zřejmě extra odolná a ten proud prostě jen nestačí na destrukci přechodu, nic víc. Odpor v AC obvodu na frekvenci 50 Hz se chová stejně jak v DC, žádný parazitní vlastnosti nehrají roli. Modrá LED je hodně citlivá, může viditelně svítit i na desítky µA. Možná tam hraje roli ten průraz v druhé půlvlně, třeba zahřívá přechod, kdo ví. Chtělo by to měřák a ten procházející proud prostě měřit. Jinak k LED dej antiparalelně 1N4148, ta se vleze určitě.
Ok diky, zajimave take je ze jsem "zatim" nasel jen 1 kterou to prorazilo, tady je dalsi ktera tam funguje naprosto bez problemu OK (zkouseno nekolik dnu) ale jak rikam ta puvodni tam je jiz nekolik let a funguje stale OK
http://www.ges.cz/cz/l-53qbc-f-GES05115078.html
skore tedy 3 : 1 ve prospech tech "odolnejsich"
diky
V zavernem smeru jsou mezni hodnoty dle katalogu 10mikroA na 5V, stale to nestimuje kdyz vezmu v uvahu to ze ta dioda co tam sviti nekolik let ma nastaveny pracovni bod na 1mA - jak to v tom zavernem smeru mohla tak dlouho vydrzet ?
edit: jedine co me napada ze by ta puvodni LED mohla byt bipolarni, takove se taky delaji, bohuzel nenasel jsem nikde vyhovujici skladem...
Jak jsem rekl napeti znam z VA charakteristiky diody, pokud bych je neznal tak znam pouze vstupni paneti 230V, odpor 1M => proud 0.1mA (ano samozrejme kirhof = jde o proud celym obvodem).
Ted prosim misto otazek, prozradte mi jako naprostemu looserovi jak spocitam ubytek napeti na odporu kdyz neznam R ani U na diode. Dtto pro zaverny smer. Respektive ten U znam z VA char. ktery ale jak pisete nepotrebuju - mel by mi stacit preci zakon pana Ohma
Dekuji