Stabilizace napětí z baterie obvodu s 555 a diodou

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
stana007

Stabilizace napětí z baterie obvodu s 555 a diodou

#1 Příspěvek od stana007 »

Ahoj mám dotaz,
rád bych napájel pomocí 3 AAA nenabíjecích baterií obvod s 555 zapojeného jako astabilní klopný obvod a na výstupu 555 diodu (Uref= 3,2 V při 20 mA). Jak bych měl stabilizovat napětí z baterií? Jde mi o to, že u stabilizátorů jako integrovaný obvod se dají sahnat s hodnotou výstupního napětí buď nějak 3,3 V nebo pak 5 V a u nastavitelných stabilizátorů napětí je velký úbytek napětí na samotné součástce, takže pro mě nepoužitelné. Dalo by se využít jednoduše stabilizace pomocí zenerovy diody?
Omlouvám se, jestli je tento dotaz hloupý, ale nemám s tímto moc zkušenosti.
samponek

#2 Příspěvek od samponek »

Nijak, dej před diodu odpor třeba 47Ω ( podle jasu)
Hill
Administrátor

#3 Příspěvek od Hill »

LEDka nechce zdroj stabilizovaného napětí, LEDka potřebuje jen omezit maximální proud. Úbytek napětí je daný materiálem a LEDka si ho stabilizuje sama. Když jí zkusíš vnutit vyšší napětí bez omezení proudu, shoří.
Pro LEDku s úbytkem 3,2 V a dovoleným proudem 20 mA ti na tři baterky stačí do série odpor 47 Ω (počítám s tím, že baterky mají také nějaký vnitřní odpor, mimoto plné napětí na nich dlouho nevydrží, takže LEDce se nic nestane).
Samozřejmě, má-li LEDka dovolený vyšší trvalý proud, bude odpor úměrně menší.
stana007

#4 Příspěvek od stana007 »

Hill píše:LEDka nechce zdroj stabilizovaného napětí, LEDka potřebuje jen omezit maximální proud. Úbytek napětí je daný materiálem a LEDka si ho stabilizuje sama. Když jí zkusíš vnutit vyšší napětí bez omezení proudu, shoří.
Pro LEDku s úbytkem 3,2 V a dovoleným proudem 20 mA ti na tři baterky stačí do série odpor 47 Ω (počítám s tím, že baterky mají také nějaký vnitřní odpor, mimoto plné napětí na nich dlouho nevydrží, takže LEDce se nic nestane).
Samozřejmě, má-li LEDka dovolený vyšší trvalý proud, bude odpor úměrně menší.

Díky za rychlou reakci :)
Šlo mi právě o to, že při vybíjení baterií mi bude klesat napájecí napětí obvodu a tím právě i proud a intenzita světla, kterou dioda emituje. Takže obecně se tohle u LED svítidel na baterie vůbec neřeší?
EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

U napájecího napětí 4,5V stejně budeš muset použít CMOSovou variantu 7555, bipolární časovač by ti na ty baterky moc dlouho neběžel (obvykle přestává fungovat při napájecím napětí pod 4V, zatímco CMOS "pojede" spolehlivě ještě na 3V). Rozmezí napájecích napětí pro spolehlivou funkci bipolárního časovače a tím i rozpětí jeho výstupních napětí je moc malý na to, abys to poznal na změně jasu (bipolární časovač přestane překlápět dřív, než jas LEDky na výstupu poklesne dostatečně viditelně) - a aby se to ještě vylepšilo, bylo by ideální použít tzv. nízkopříkonovou LED = součástku schopnou dostatečně svítit i při proudu kolem 1mA (nominální proud 2mA). Důležitý je taky určení, tj. účel k jakýmu chceš ten spínající časovač použít - jestli to má jen signalizovat (blikač) nebo jestli to má dělat další jiný věci (PWM regulace jasu například).
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
stana007

#6 Příspěvek od stana007 »

EKKAR píše:U napájecího napětí 4,5V stejně budeš muset použít CMOSovou variantu 7555, bipolární časovač by ti na ty baterky moc dlouho neběžel (obvykle přestává fungovat při napájecím napětí pod 4V, zatímco CMOS "pojede" spolehlivě ještě na 3V). Rozmezí napájecích napětí pro spolehlivou funkci bipolárního časovače a tím i rozpětí jeho výstupních napětí je moc malý na to, abys to poznal na změně jasu (bipolární časovač přestane překlápět dřív, než jas LEDky na výstupu poklesne dostatečně viditelně) - a aby se to ještě vylepšilo, bylo by ideální použít tzv. nízkopříkonovou LED = součástku schopnou dostatečně svítit i při proudu kolem 1mA (nominální proud 2mA). Důležitý je taky určení, tj. účel k jakýmu chceš ten spínající časovač použít - jestli to má jen signalizovat (blikač) nebo jestli to má dělat další jiný věci (PWM regulace jasu například).

Jde mi právě o co nejvyšší intenzitu, ale když jsem na to teď kouknul, tak i při poklesu napětí na ty třeba 3V poklesne podle datasheetu diody intenzita na 0,8*původní intenzity, takže to je vlastně přijatelné. A časovač mám na PWM regulaci jasu.
Díky moc všem za prodiskutování :)
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“