Porovnání dvou napětí 0-10 V, na výstupu větší z nich
Moderátor: Moderátoři
Porovnání dvou napětí 0-10 V, na výstupu větší z nich
Rád bych poprosil o pomoc: mám v domě vzduchotechnickou jednotku Atrea Duplex 390 ECV4 s rozšiřovacím modulem RA4-E. Potřebuju do toho zapojit 2 čidla na CO2 http://www.zefin.cz/cs/produkty/protronix-cidla-co2/cidla-kvality-vzduchu-ads/ads-co2-230---cidlo-co2---230v-sleva-10__s1011x2146p.html) : napájení 24V (je tažený z jednotky), výstup 0-10V (čím větší koncentrace CO2, tím větší napětí na výstupu a po propojení do jednotky i větší výkon jednotky). Problém je, že vzduchotechnická jednotka má jen jeden vstup na čidlo 0-10V.
Potřeboval bych tedy nějakej elektronickej prvek, do kterýho bych mohl zapojit dva vstupy 0-10v, tam by se to porovnalo a na výstupu z toho prvku (kterej bych zapojil do jednotky) by bylo to větší z těch dvou napětí. Známej mi posílal odkaz na toto (stejnej problém, jen chtěj na výstupu to menší napětí): http://electronics.stackexchange.com/questions/94220/compare-two-voltages-and-output-the-lower-of-the-two
Ještě mi k tomu pak poslal toto:
Tam v tom fóru to bylo pro nižší napětí. Tak prý jen otočit + a - toho komparátoru a poleze ti z toho vyšší napětí. Mělo by to fungovat i bez odporů, Unipolární tranzistor přes Gate pustí jen velmi malý proud. Elektroda je řízená velikostí napětí, nikoli proudu. Vstupy komparátoru mají vstupní odpot v řádu megaohmů, takže tak taky vstupní odpor by měl být zbytečný. Je třeba vybrat vhodný komparátor (velikost napájení a aby nevyžadoval symetrické napájení) a napájení mu zajistit.
Ale moje znalosti nesahaj tak daleko, abych tomu rozuměl. Potřeboval bych jasnej návod jako pro blbečka, jaký součástky použít a jak to pospojovat.
Nebyl by někdo schopnej a ochotnej mi s tím pomoct?
Předem moc díky!
Senzory maji omezenou zivotnost a mely by se obcas kalibrovat, coz nikdo nedela, takze po par letech to spina podle buhviceho.
Pre istotu použiť Rail to rail in/out operačný zosilňovač.
Bežné OZ majú problém pracovať so vstupmi a výstupmi poblíž napájacích úrovní. Tu pri nesymetrickom napájaní to bude hlavne pri 0V signáloch.
- Přílohy
-
PKfrax.jpg- (81.25 KiB) Staženo 165 x
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Na pokusy můžeš použít sklolaminátovou destičku a propojit to drátama, třeba takto.
- Přílohy
-
komparator s hysterezi a regulator otacek.jpg- (29.94 KiB) Staženo 139 x
forbidden píše:Ten komparátor musí mít hysterezi, pokud se obě vstupní napětí budou pohybovat blízko sobě, tak při přepnutí ...
Pokud tam budou jen diody, k žádnému přepínání nedojde. Výsledné napětí bude jednoduše sledovat to větší na vstupu. Pokud se to větší napětí začne snižovat, bude se snižovat také výstupní napětí a posléze zůstane - "zarazí se" na hodnotě druhého vstupu. Následný obvod vůbec nepozná, jestli je signál z jednoho nebo více čidel. Hystereze je třeba vždy, kdy řídící jednotka reaguje skokově na signál, to není prodmíněno spojením více vstupů.
Pokud nebude vadit, že je signál zmenšen o prahové napětí diod, je OZ na sloučení signálu zbytečný.
- weed_smoker
Taky se přikláním k pasivní verzi s odporem a dvěma diodami. Přesnost danému účelu vyhoví a netřeba napájení.
- Přílohy
-
Varianty.png- (10.26 KiB) Staženo 171 x