RFT Smaragd, najíždění řemenu

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Vla

#16 Příspěvek od Vla »

Tak ji zkus seřídit a hlavně všechny kolečka po kterých řemen jede musí být čisté a lehce se točit.Ten druhý řemen tam není nezbytně nutný a pokud tam nemáš ani tu kladku pro ten krátký řemen,tak máš "inovovaný model" :wink:
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Lukas-Peca »

Myslel jsem tu druhou kladku, co je u motorku jakoby navíc. Tu tam mám a druhý řemen ne. Napínací mám seřízenou.

Jinak mechanika jede relativně volně. Jak říkám, už to hraje. Ještě musím pořešit převíjecí spojky, nějak se to příčí, ale řemen už nepadá.
elektrosvit

#18 Příspěvek od elektrosvit »

Zajímavé, o žádné pomocné kladce není v Bozděchovi zmínka. Ani ve schématu pohonu není nakreslená. Spojky se seřizují pomocí šroubů v jejich osách.
Naposledy upravil(a) elektrosvit dne 25 úno 2017, 18:55, celkem upraveno 1 x.
Jodr

#19 Příspěvek od Jodr »

Princip náhonu plochým řemenem spočívá v "bombkírungu" řemenic. Kdy se řemen drží uprostřed díky většímu průměru a obvodové rychlosti. Pokud princip selhává, zapříčinilo to pouze enormní vyosení nebo nečistoty na řemenicích. Pokud řemenice mají vyvýšené okraje (zcela zbytečně) a řemínek na ně najede, pak samozřejmě spadne. Staré transmise a pohony mlátiček na obilí měli řemenice od sebe klidně sedm metrů...
Jen blbec se učí svými chybami opakovaně....
Vla

#20 Příspěvek od Vla »

Lukas-Peca píše: Ještě musím pořešit převíjecí spojky, nějak se to příčí, ale řemen už nepadá.

A máš dobře seřízené ty šroubky v unášečích?(s plnou cívkou a prázdnou cívkou)
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Lukas-Peca »

To nevím, seřídil jsem je tak, aby se to s prázdnou cívkou právě roztočilo.
elektrosvit

#22 Příspěvek od elektrosvit »

Asi to máš dobře. Bozděch sice uvádí, že by se spojky měly seřizovat bez cívek, prázdná cívka asi do nastavení velkou chybu nezanese.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Lukas-Peca »

Tak magneťák je smontovaný. Pěkně přehrává i nahrává. Přes reprák je to trochu uřvané, ale přes lepší zesík a bedny to hraje poměrně slušně. Převíjení jsem nespravil. Pravá spojka je poškozená, někdo přeštípl přívodní dráty a pak je pájel zpátky, ale cívka už nejde usadit do původní pozice, takže na ni při spuštění převíjení dosedne unašeč a zadrhne se to. Levá je v pořádku, ale stejně to jde nějak ztuha a nechci ten řemínek moc pokoušet.

Z dalších závad - zoxidované a nedoléhající kontakty obou relé, vyschlý jeden asfaltový elyt. Zbytek součástek v pořádku.

Ještě pro elektrosvita - tohle mám, jen skříň je bílooranžová a nejsou tam ty stupnice pod kotouči. Rok výroby je 1956.

Díky všem za rady.
elektrosvit

#24 Příspěvek od elektrosvit »

Tak ať slouží. :wink: U nás jich mnoho nebude a funkčních ještě méně. Rok jsem tak nějak tipoval- v Tesle v té době běžela výroba MGK10- sice tříhlavý, ale jinak se Smaragdem těžko porovnatelný. Velká škoda, že vývoj byl v dalších letech utlumen. Teslácké magnetofony jsou sice fajn, v NDR by však určitě vznikly zajímavější přístroje. Škoda té poškozené cívky, převíjet ji asi nebudeš...Dáš pak na svůj web fotky? Rád se podívám...
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Lukas-Peca »

elektrosvit

#26 Příspěvek od elektrosvit »

Pěkný kousek :prst: I EM11 se zdá být v dobré kondici a indikuje i při reprodukci- docela efektní.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od Lukas-Peca »

Díky. EM11 ukazuje jen při nahrávání. Proto má taky tak vypálené stínítko.
elektrosvit

#28 Příspěvek od elektrosvit »

Aha, takže při záznamu tam hraje něco jiného. Hlasitý příposlech magnetofon nemá, jestli se nepletu. Resp. jen do sluchátek, EL84 pracuje při záznamu jako oscilátor. To mě zmátlo.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od Lukas-Peca »

Jojo, ten zvuk je z počítače, ze kterého jsem pouštěl tu nahrávanou muziku.

Jinak ještě musím poděkovat uživateli jirka5, který mi poskytl mřížku reproduktoru, která mi chyběla.
elektrosvit

#30 Příspěvek od elektrosvit »

Tak jsem si pročetl článek a prohlédl fotky- dobrá práce, hlavně kufřík dost prokouknul.
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“