Archivace DPH

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
TAKJAN

Archivace DPH

#1 Příspěvek od TAKJAN »

Jak dlouho tyhle doklady + účetnictví OSVČ archivovat? 20 let? Na půdě jsem na to narazil a plete se to, je nutno schovat další ∏...
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

Já jsem ty starý už vyházel, nechal jsem si myslím 7 let zpět, povinnost je možná 10, už nevím.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od jezevec »

Účetní doklady 10let, mzdové listy a ost. údaje zaměstnanců 30let. Ale to přece není problém najít na netu.
termit256

#4 Příspěvek od termit256 »

To se neda tak jednoznacne rict, je v tom neskutecny zmatek a zalezi to na spouste dalsich okolnosti, ale obecne plati to co napsal jezevec.

Napr. pokud nejsi platce dph a vedes danovou evidenci, muze stacit jen 5 let (neridi se to podle zakona o ucetnictvi) Pozor si dej na investicni majetek, ten se casto odpisuje desitky let, tam az po 5 letech kdys napospedy uplatnil odpis. Pokud si zapsany v obchodnim rejstriku, musis pozadat o povoleni ke skartaci statni archiv, pripadne jim poslat dokumenty ktere budou chtit apod.
TAKJAN

#5 Příspěvek od TAKJAN »

Je to už asi 15 let kdy mně přestala bavit buzerace, (dnes bych se po...)
Tak to spálím.
p32

#6 Příspěvek od p32 »

Mají pravdu, předsedo.
Na doklady s DPH je doba archivace 8 let, tzn. pokud přestaneš být plátce DPH, tak ještě následných 8 let ti mohou všechny doklady s DPH a samozřejmě i podklady zkontrolovat. Na normální účetní doklady, pokud nejsi plátce DPH a nebyl jsi, tak se vztahuje 5 let povinnost mít dohledatelné doklady i podklady. Nevztahuje se to na DHIM, kde je režim jiný podle délky odpisů a použitelnosti - když je odprodáš, tak 5 nebo 8 let uschovávat doklady.
FÚ má veškeré možnosti kontroly po tuto dobu 5 let nebo 8 let, takže stornuj v klidu vše starší a nerozčiluj se. Doba použitelnosti těchto dokladů pro tebe končí většinou po třech letech, potom jen zjišťuješ jak jsi byl blbej. :lol:
A platí pravidlo, že co je v dokladech zaevidované s datem a podpisem, tak je svaté a FÚ musí dokazovat opak. A zase to, co chybí, tak musíš prokazovat ty.
Michal22

#7 Příspěvek od Michal22 »

Se tady taky zeptám- jak dlouho máme uchovávat účetnictví po taťkovi? Už je víc jak 5 let po smrti.
Byl OSVČ, neplátce.
Když to tady čtu, tak chápu to správně, že už to můžeme všechno skartovat?
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
termit256

#8 Příspěvek od termit256 »

§35 odst2. Zákona o dani z přidané hodnoty 235/2004 Sb. hovori zcela jasne:

Daňové doklady se uchovávají po dobu 10 let od konce zdaňovacího období, ve kterém se plnění uskutečnilo.

Obecne s tou skartaci opatrne, mohou se i po letech vynorit ruzne pravni spory, dlouhodobe smlouvy apod. a kdyz budou dokumenty po otci spalene, tezko se budes branit.

Pokud k tomu neni opravdu vazny duvod, neskartovat. Je to nevratna operace
Achab

#9 Příspěvek od Achab »

jezevec píše:...mzdové listy a ost. údaje zaměstnanců 30let.
Co když bude zaměstnanec shánět potvrzení pro zápočet na důchod po delší době - má smůlu? ČSSZ kolikrát ty údaje nemá nebo je v tom zmatek.
procesor

#10 Příspěvek od procesor »

Treba nahlásiť požiar, alebo krádež, a je to.
A tento dokument treba chrániť cca 10 rokov.
Naposledy upravil(a) procesor dne 06 bře 2017, 17:58, celkem upraveno 1 x.
p32

#11 Příspěvek od p32 »

termit256 píše:§35 odst2. Zákona o dani z přidané hodnoty 235/2004 Sb. hovori zcela jasne:

Daňové doklady se uchovávají po dobu 10 let od konce zdaňovacího období, ve kterém se plnění uskutečnilo.

Jo, to je pravda. Já mám furt vžité 8 let (nevím proč), takže udržovat čitelné těch 10 let.
p32

#12 Příspěvek od p32 »

Achab píše:
jezevec píše:...mzdové listy a ost. údaje zaměstnanců 30let.
Co když bude zaměstnanec shánět potvrzení pro zápočet na důchod po delší době - má smůlu? ČSSZ kolikrát ty údaje nemá nebo je v tom zmatek.

Tak to má smůlu. Údaje po dobu 30 let atd. jsou přístupné jen pro kontrolu ouřadama. Bývalý zaměstnanec nemá na nic nárok, protože vše dostal již při odchodu a pokud se nestaral tehdy, tak nemá právo přenášet tuto povinnost na jiného. Má tam samozřejmě určitou ochrannou lhůtu, ale je to jeho věc s úřady. Zaměstnanec má totiž povinnost si hlídat o odvod sociálního a důchodového zabezpečení od zaměstnavatele za svou osobu i po dobu zaměstnání (informace ze soc i zdr. pojišťovny) a nebýt překvapený až po odchodu od tohoto zaměstnavatele po půl roce, že některý z pojišťoven chce od něj doplatit nějaký dluh a nejlépe i s úrokama. :lol:
p32

#13 Příspěvek od p32 »

Michal22 píše:Se tady taky zeptám- jak dlouho máme uchovávat účetnictví po taťkovi? Už je víc jak 5 let po smrti.
Byl OSVČ, neplátce.

Toto je většinou i věcí dědického řízení, protože smrtí nemusí živnost vůbec zaniknout. Může se převést na dědice a potom může být také problém s ouřadama. Doporučil bych si nechat potvrdit informace na úřadech a mít to písemně (jsou to svině). Dodatečně zjištěné dluhy a to i u pojišťoven, lze převést na dědice (kteři neodmítli dědictví) v dodatečném dědickém řízení i 30 let po smrti.

Tady toto si přečti:
http://www.danarionline.cz/archiv/dokum ... cke-osoby/
Achab

#14 Příspěvek od Achab »

p32 píše:Zaměstnanec má povinnost si hlídat odvod sociálního a důchodového zabezpečení...
Zaměstnanec může být v dobré víře že je všechno v pořádku a nemusí to být pravda.
Podle ČSSZ jsem byl přes tři roky OSVČ a vůbec o tom nevím. Zřejmě takto "zaplácli" nějaký svůj bordel v evidenci a na upozornění s kopií pracovní smlouvy z příslušné doby ani neodpověděli tak jsem do toho dál nevrtal. V pojištění ovšem ani po deseti letech žádné nesrovnalosti nevznikly.
Mysteri

#15 Příspěvek od Mysteri »

Michal22 píše:Se tady taky zeptám- jak dlouho máme uchovávat účetnictví po taťkovi? Už je víc jak 5 let po smrti.
Byl OSVČ, neplátce.
Když to tady čtu, tak chápu to správně, že už to můžeme všechno skartovat?

U nás (v SR) je momentálne platné: Plátca DPH - 10 rokov, neplátca DPH - 5 rokov (možná daňová kontrola) , ale v skutočnosti tiež 10 rokov, a teraz sorry, nepoviem to presne, ale bolo mi vysvetlené, že je to z dôvodu toho, že by prešetrovali niekoho z plátcov DPH, ktorému si niečo (aj prácu) dodával a vyšetrovatelia budú chcieť vidieť tie faktúry. Daňová kontrola však u neplátcu DPH má po 5-tich rokov utrum. Z toho dôvodu tiež ešte mám obsadenú jednu skrinku papierov, napriek tomu, že som živnosť zrušil a posledné dańové priznanie, ako SZČO, som podával v marci 2011.

A ako ,,p32" napísal, je tá živnosť v rámci dedičkého konania zrušená? Na to tiež bacha. Treba mať papier o zrušení tej jeho živnosti t.j. zrušenie IČO na živnostenskom úrade.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“