Ideal Radio S6640, oprava
Moderátor: Moderátoři
Ideal Radio S6640, oprava
dostalo se mi do ruk staré rádio Ideal radio - S6640. Po rozebrání jsem zjistil, že jsou zpuchřelé a rozlámané bužírky skoro u všech drátů, síťová šnůra to má také za sebou. Co je však průser je to, že jsem zjistil,že hlavní závada je hned v síťovém vypínači 250V/2A, který je sdružen s 1Meg potenciometrem DRALOWID. Je to dvoupólový síťový spínač, rozebrat se to dá za cenu odvrtání nýtů. Nevíte někdo, zda se to dá opravit, prý je to poměrně častá závada? Ten potenciometr jde ztuha, ale síťový spínač cvaká jak má,jen nikdy nesepne.
neznám přesně tento typ, dej sem fotku toho poťáku.
Na boku v plechu, by měl být vyražený typ
a podle toho by se někde mohl najít jiný ke koupení . . .
dělal jsem jiný typ, ale nejspíš to bude podobné.
Nýtky jsem odvrtal, opravil vnitřek a sesadil jsem to zpátky.
Jako nové nýtky jsem tehdy použil bronzovou trubičku staré náplně do propisky.
http://www.welt-der-alten-radios.de/aus ... /317_1.jpg
jsou tam roznýtované přímo výstupky zinkového výlisku . . .
tohle jen provrtat skrz a dát tam tři malé šroubky . . .
mám i dojem, že poťáky se stejnými rozměry dělala i TESLA v padesátých létech . . .
nějaké kousky, ale s hodnotou 50k někde doma mám, ale bez vypínače . . .
Třeba TP281n?
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
- radioelectrum
Tyhle potenciometry s vypínačem byly dřív ve více zařízeních.
A já doma mám nějaké nové, ale nevím zda zrovna tuhle hodnotu.
Když si vzpomenu, tak se přes víkend mrknu.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Bakelitova zastrcka prisroubovana v sasi ma v sobe podlozky se zavitem a drazkou na sroubovak, da se krasne sroubovakem povolit ( nejlepsi je pouzit sroubovak s otocnou vrchni casti rokojeti). Vymena dratu ( u me puvodni draty se ztvrdlou a rozpraskanou gumovou izolaci) je pak uz brnkacka.
Draty mam jiz vymenene, nyni zjistuji,ze pulka kondenzatoru uzita v radiu ma praskly obal a maji bud svod a nebo jsou bez kapacity. Elektrolyt 25uF/60V na filtraci napeti pro predpeti elektronek se nyni chova spis jako odpor. Odvrtal jsem puvodni tmel,vyndal svitek s elektrolytem z puvodniho potisteneho obalu a chystam se tam narvat dva 47uF/400V Nippon kondenzatory v serii pro dosazeni co nejblizsi hodnoty 25uF. Vysoke napeti jsem zvolil z duvodu suplikove zasoby, spolehlivosti a velikosti,abych nevypatlal zbytecne moc cerneho tmelu na zaliti. To same me ceka s dvojitym svitkovym kondenzatorem.