Šilelis 405D obraz lítá vertikálně
Moderátor: Moderátoři
- jezevec
- Hlavní moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Je to TV, který se začal vyrábět počátkem 70. let a za celou dobu výroby se koncepčně nijak nezměnil. Je to velmi jednoduchý až primitivní televizor se zapojením poplatným součástkové základně tehdejšího CCCP.
Takže ten obraz nemáš o moc horší než byl na novém.
Za 15 let činnosti mi prošlo rukama cca 1000 ruských TV. Tak 85-90% závad dělaly elyty. zbytek kromě poťáků a trimrů občas studeňák v horizontálu kolem VN trafa nebo impulzních kondů. Občas nějaký proražený trand, v horizontálu často kvůli studeňáku. Násobiče jen výjimečně, občas tlumivka v obvodu O/W korekce. Ve vertikálu snad 95% závad kondíky, nejen ty hliníkové zalité, ale všechny elyty, včetně tantalů. Sem tam nějaký studeňák nebo tranzistor. A samozřejmě obrazovky, hlavně u Elektronů a častěji 61cm úhlopříčky. Rubíny na tom byly líp. Jejich kvalita závisela na tom, kolikátý den v měsíci je vyrobili, a kolik měli v sobě vodky. Po počátečním odporu jsem ty rusáky opravoval rád, věděl jsem, po čem jít, a navíc mi zajišťovaly práci.
Jo, ještě jsem zapomněl, za celých 15 let jsem nikdy neměřil elyty měřičem, ani žádný nemám a nikdy jsem neměl. Nikdy jsem nebyl výměnkář, součástky jsem měnil jen ty, které byly opravdu vadné. Nechci se chlubit, ale že jsem opravoval NĚJAKÉ televize. Hlavně u těch značkových "kapitalistických" by někdy výměna elytů za "nové" znamenala spíš poškození -zhoršení spolehlivosti TV. Často jsem neměl schéma, musel jsem si poradit. Pro opravy mi stačil osciloskop, digitální voltmetr-milivoltmetr, číslicově nastavitelný dvojitý zdroj vlastní výroby a občas TV generátor. A pár přípravků a fíglů. Nedovedu si představit, že bych mohl "existovat" bez osciloskopu.
Trochu jsem se rozjel, sorry, no.
K těm duchům okolo obdélníku - ještě můžete zkusit přemostit C41 na signálové desce nějakým svitkem 100-330n/100V, jestli se něco změní. Jinak už je to potřeba doměřit.