Ukazatel zařazeného rychlostního stupně
Moderátor: Moderátoři
Ukazatel zařazeného rychlostního stupně
Zaky píše:Vůbec nemusíš porovnávat žádné křivky, změříš ty dvě frekvence, podělíš je a dostaneš nějaký poměr, který odpovídá zařazené rychlosti. Vzhledem k určité možné chybě měření frekvencí musíš vyhodnocení zařazeného stupně udělat vždy pro nějaké okolí té teoreticky správné hodnoty podílu. Obvodové řešení bude vycházet z toho, jak vypadají signály ze snímačů, budeš se na ně muset podívat osciloskopem. Bude třeba zapojení realizovat tak nějak v automotive odpovídajícím provedení. Je to docela hezká aplikace MCU.
Pořád tak nějak nad tím přemýšlím,ale více se vyznám v elektrice,než v elektronice,proto mě napadli takový věci,jako použít dva čítače,který by při určité frekvenci vyhodnocovali logickou jedničku na výstupech,kterou by mi poté IO převedl a sepnul by mi kostru pro určitou zařazenou rychlost.Osciloskop doma mám,frekvenční generátor taky,tak není problém nějaké hodnoty zjistit..
Zaky píše:Tak to budeš počítat třeba jen 5x za sekundu od dalšího časovače, to už jsou detaily, můj příspěvek je nástřel, co vše je třeba dořešit stejně vyleze až v průběhu řešení. Při použití MCU je to jen o modifikaci programu. Při těhle frekvencích má MCU mezi pulsy fůru času výsledky zpracovat.
Tak myslíš,že na to jeden MCU bude stačit? Přivest do něj tyhle dva signály a naprogramovat ho?
Zaky píše:Určitě na to jeden MCU stačit bude, podívej se na tu konstrukci z PE, pro inspiraci bude dobrá, já ale tenhle časopis nekupuji, takže jsem to nečetl.
No uvidíme,doufám že v návodu bude i proces programování..
Když si doma hraju s Arduinem,tak si knihovny většinou stáhnu,z hlavy bych to dohromady asi nedal..