Nastavení laseru v DVD mechanice
Moderátor: Moderátoři
Nastavení laseru v DVD mechanice
-
Straw
Straw
Mám jich k dispozici kupu, ale nechtěl jsem se smířit s rolí nekvalifikovaného šimpanze bez boje
- Artaban001
Někde na netu byl přesný návod, jak seřídit svit laseru u CD, dělá se to pomocí osciloskopu, na švábu musiš najít měřící bod a při seřizování sleduješ obrazec "pattern eye" (dá se vygooglit jako obrázek). DVD má lasery dva (jeden CD a druhý na DVD), ale myslím si, že na to jsi už přišel.
Více na
http://www.repairfaq.org/sam/cdfaq.htm
A tady je oscilogram toho signálu:

Je možné, že laser nepůjde nastavit do použitelného stavu, nevím jestli se časem nějak nedegradoval paprsek, jak se to děje u mizerných laserových ukazovátek během i pár hodin. Laser sice svítí a bere jmenovitý proud, ale o geometrii se už vůbec nedá mluvit, místo ostré stopy je mezikruží se spoustou parazitních paprsků.
S tou životností, to je pravda, ale na druhou stranu jsem se občas setkal s chválou na CD přehrávače blahé paměti Tesla MC911, mají naběháno strašných hodin a pořád čtou OK:))
- Artaban001
Zjistil jsem z dostupných zdrojů, že laserová dioda je složitá polovodičová součástka. Pomocí nějakých technologii je na čipu vytvořen optický rezonátor. Tento rezonátor se "degraduje" tepelnou roztažností polovodiče. Proto se musí složitě stabilizovat proud laserem (podle svitu nasnímaného vnitřní monitorovací diody) - Viz tady na bastlírně zapojení laserové diody. 50°C je pro procesor možná snesitelný, ale pro laser je to už zřejmě degradující teplota (Laserová čtečka čárkovýho kódu v obchodě měla laser opatřen masívním chladičem). navíc každá součástka stárne a laser tím pádem taky. A u hodně výrobků je to poslední dobou podle mě "dělaný jen tak, aby to nějak fungovalo po určitou dobu"..
-
JarBur
Kromě teda tý TESLY, tam se opravdu vyrábívávalo na "věčný časy".
Jinak musím říci že i Tesla MC911 má "jen" svou životnost.
15
Ale má tam svoje čestý místo protože dnešní CD playery to co 911 nedokážou. Ta moje četla bez potíží i "výpalky" škrábance ji nerozhodili a o výdrži po tom co všechno zažila ani nemluvě.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Čočku jsem čistil, i když zaprášená nevypadala, vnitřek optiky moc přístupný není, užjsem viděl otevřenější systémy, takže předpokládám že ani prach tam tolik šancí neměl. Jestli se to nepovede rozchodit, tak to na prach zkontroluju stejně až při pitvě