Kúpim domový zvonček
Moderátor: Moderátoři
Kúpim domový zvonček
Dík
A ještě si můžeš i vybrat, zda s hlubším, či vyšším tónem, tedy hlubší nebo plošší miskou.
Oba nikdy nepoužité, třískají už od asi 4V dc a žerou asi 0,3A.
Pak tu mám ještě pár hodně citlivých, dvojmiskových zvonků, vykuchaných z přístrojů As10. Ty ale potřebují aspoň 40-50V ac a nejlíp 25Hz, ale furt slušně vřeští i s 50Hz. Tyhle zvonky žerou nula nula hovno, pár milíků, má to cívku s asi 6-7.000 závity 0,08 drátu a kus feritového magnetu na boku.
Posílat to na Slovensko se nemůže vyplatit, bohužel..
- jirka5
https://www.elima.cz/obchod/index.php?m ... 00000000F5
i když firma zřejmě přešla na výrobu autodílů. Přestala však dodávat zvonkové transformátory. Trafo je ovšem nyní nutné, protože nově vyráběné zvonky již nejsou vybaveny Wagnerovým kladívkem, zřejmě z bezpečnostních důvodů nebo z důvadů rušení, takže už je nelze napájet z baterie.
Předpokládám, že se vyvážejí i na Slovensko (brrr, zní to hrozně
Ten můžeš dostat taky. I se zvonkovým trafem Jesan typ 0156, těch ještě skladuju několik.
Možná by se našlo i nějaké slušnější tlačítko a ranžír 2x0,5 taky
Klasické zvonky s přerušovačem ZN, ZV z odkazu od jirka5 po různých "inovacích" značně utrpěly na kvalitě. Původní provedení (výrobce snad Jesan) bylo na bakelitu, metrické šroubky v přinýtovaných plechových dílech, cívka s nekrytým vinutím a šroub přerušovače s pojistnou matkou. Konstrukce i při jednoduchosti poměrně spolehlivá.
Pozdější provedení bylo na plastu, plechový držák přerušovače nahrazen výliskem na plastu, cívka v plastovém držáku. Tyto ještě na funkci celkem ušly i když měkčí základová deska se na nerovném podkladu někdy deformovala a došlo k "rozladění" zvonku.
Současně prodávané provedení je na jiném měkčím plastu, místo šroubů vruty přímo do plastu. Vruty v podkladu snadno strhnou závit a často se protáčí už z výroby. Přívodní vodiče pod vruty nedrží, je nutné stočit očko, případně doplnit podložky. Seřizovací vrut kladívka se někdy časem uvolňuje a mění nastavení. Základna se i na malé nerovnosti kroutí tak že často nedrží kryt v západkách, zvonek mění nastavení nebo přestane zvonit. I nový je často potřeba "vyladit" protože bzučí nebo má špatný zvuk.
Loni jsem jeden tento bazmek montoval (majitel chtěl mermomocí ten nejlevnější) a za pár týdnů už začal měnit zvuk a stávkovat. Ale ani dražší nemusí být nutně lepší.
Od Jesanu? jsem měl nejiskřící zvonek na střídavý proud s kmitajícím jádrem v cívce pod pružinou které klepalo do bubínku. Žádné seřizování, dvacet let bez poruchy a možná funguje dodnes. Byl celý v krytu i s bubínkem a vyrábí se i dnes ale už nevím pod jakým označením a firmou. Kvalita ovšem byla z roku 1985 - není jisté jestli taky neprošel "inovací" jako ty ostatní.
Při rekonstrukci se to ženskejm nelíbilo a tak se zdemontoval a za mé nepřítomnosti vyhodil.
Teď je tam nějaká bílá "estetická" krabička, kterou není slyšet ani za jedněma dveřma. Mě to nevadí, známí mě prozvoní mobilem a ženský ať si nadávaj jak chtěj...
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
ZNCH-56 - zvonek jiskřící, na ss napětí od 5V s wagnerovým přerušovačem
ZVCH-56 - zvonek nejiskřící, na střídavé napětí 8V
Ten první se dokonce na krabičce i nějak jmenoval, tuším "Šalmaj" či tak jaksi. Byla to v minulosti asi jediná komodita, co se dala koupit i v tom nejmenším smíšeném zboží či v Jednotě na nejzapadlejší dědině, kde bylo 20 čísel popisných a velké hnojiště
Zvonková trafa 3V/1A, 5V/1A a 8V/0,625A s dvoucívkovým jádrem, v černém bakelitu typu 3FE360.00 se v kterýchsi letech úplně přestala dělat a nahradili je dovozovými, topícími, ultraměkkými, rovněž dvoucívkovými rumuny 3-5-8V/0,5A. Ty byly úplně k hovnu jako ostatně cokoli a kdokoli z Rumunska.
Družstvo Jesan v Jeseníku k tomu vyrábělo druhý, dost populární druhý druh na výběr
Byl na jádře M12, dvoukomorová kostra, tedy snadno upravitelný, uvnitř krabičky dost místa a tudíž byl základem spousty konstrukcí malých zdrojů v AR. Stačilo z primáru odmotat 1000z a hned bylo veseleji:-)
Ten výkonnější typ 8V/0,625A byl zase základem úplně všech napáječů pro pionýrské bastlíře, které kdy publikoval v ABC Pavel Šrait blahé paměti.
Měl naprázdno až 13V a s použitím zdvojovačů, spousty levných kapacit TE984 1G/15V, násobičů kapacit a řízením s 0C30 šly dělat právě s tímhle trafem /a dělaly se/ univerzální zdroje 0-15V/0,5A, které při bastlení a pokusničení využili všichni pionýři, včetně těch neošátkovaných
Plochá baterka byla sice za 2,80,-Kčs, fajn cena, ale moc toho nevydržela a taky se z ní nedalo moc brát. Já ten svůj regulovatelný zdroj podle Šraita, obkreslený z půjčeného ABC a zabudovaný v překližkové krabičce někde mám dodnes..
Bylo to levné a koupitelné skoro kdekoliv.
https://www.sbazar.cz/patapuf69/detail/ ... ek-domovni
nebo v lepší kondici, bylo pozoruhodné že fungovaly na trafko 220V/3-5-8V
i na plochou baterii 4.5V
https://nabytek.bazos.cz/inzerat/724408 ... zvonek.php
1x UM 34811A, 2x KC238A, skrinka s repráčikom od PC, 2 tužkové baterky...
stavebný návod bol v AR lenže ktorým ? něpoznám
- Přílohy
-
MZ.JPG- (291.07 KiB) Staženo 169 x
A už keby bastliť, tak radšej by som asi použil stávajúci bezdrôtový (má ich dva), vypínač pri dvere domu, otvoriť ho (vypínač), na kontakty napojiť drôty a vyviesť ku bráne k obyčajnému tlačítku. Aspoň by nebolo potrebné nič vŕtať.
- Artaban001