Rádio má vyměněné vazební kondenzátory s hodnotou vyšší než 10nF a vazební kondenzátor 500pF, který byl proražený. Rádiem naladím nějaké stanice, ale prakticky jim není moc rozumět, hlasitost musím mít vytočenou na maximum. Z našich jsem naladil obtížně ČRO2 a radio Country. Na ČRO2 mi to dělá zajímavou věc, a to, že naladím stanici a rádio v cca 3s pulsech přidává a ubírá hlasitost. Může to značit chybu v AVC? Na country radiu to nedělá,ale příjem je slabý, utopený v šumu a ještě mi přijde zkreslený. Zkoušel jsem měřit frekvenci oscilátoru multimetrem a ze známé frekvence vysílače jsem zkoušel vypočítat mezifrekvenci,která by měla být dle servisního schématu rádia 492kHz. Výpočtem jsem však zjistil frekvenci zhruba o 90kHz menší než by měla být. Z toho usuzuji,že bude potřeba sladit frekvence oscilátorů. Mohla se frekvence oscilátoru rozhodit tou výměnou vazební kapacity oscilátoru? Dá se pro sladění oscilátoru použít tento návod?
http://www.radiohistoria.sk/Oldradio/ma ... cu/0000856
V tom návodu mi není jasné, proč se naladí nejdříve dolní a pak horní kmitočet a při horním kmitočtu se musí doladit pomocí kapacitního trimru. Nemám s tím žádné zkušenosti,proto se takhle blbě ptám,ale měl jsem za to,že stačí doladit na dolní frekvenci pootočením feritového jádra cívky oscilátoru, je opravdu nutné " šáhnout" i na kapacitní trimr při horní frekvenci? Na stránkách pana Jeníčka jsem se dočetl,že je vždy nutné rozladit předchozí stupeň oscilátoru kapacitou cca 100pF. Takže se začne slaďovat oscilátor na DV a na SV cívky rozladím kapacitou 100pF? V případě odstraněné KV cívky ten kondenzátor tedy využiji jen na ladění DV?
Nechce se mi v tom moc štourat, abych to "nerozes*al" ještě víc než to je, dočetl jsem si na Jeníčkovo stránkách cosi o slaďovací hůlce (mosazný konec vs feritový konec), dá se něčím nahradit? Tím by se asi dalo zjistit,zda k nečemu ladění vůbec povede?