Sháním schéma regulovatelného laboratorního zdroje Tesla BK123. Zdroj je zjevně málo běžný a schéma nikde nenacházím. Potřebuji část s komparátorem, který spíná relé pro přepínání odbočky na trafu. K nalezení je schéma zdroje BK127, ale ten přepínání odbočky nemá. Schéma potřebuji, protože pokud se zdroj zapojí do série s dalšími zdroji kvůli vyššímu napětí, tohle přepínání se nezřídka odpráskne, konkrétně je tam komparátor s LM741. Něco ve zdroji pravděpodobně není korektně plovoucí. Antiparapelní dioda na výstupu zdroje je. Je to ne úplně pěkná drátovačka a nemám moc chuť to rozkreslovat.
Mě se to také nechtělo rozkreslovat, ale nakonec jsem neměl na výběr - ze chyby neručím. Kdyžtak to schéma oprav - to přepínání odboček je zapojené fakt jaksi svérázně, takže je možné, že je tam někde chyba.
Pokud budeš na zdroji dělat nějaké úpravy, tak napiš co - možná se mi to také bude dřív nebo později hodit.
Děkuji za schéma, právě jsem to dořešil, někdo zdroj kdysi předělal, aby mohl dávat až maximální napětí na filtračním kondenzátoru, což je 40V, to se mi hodí, tak to tak nechám, i když to samozřejmě ty vyší napětí nedá do větší zátěže, ale nelíbí se to OZ, tak jsem té přepínací části předřadil rezistor 56R a napětí omezil zenerkou BZX85C36 (protože byla v šupleti). Je to sice pro OZ na hraně, ale už to není za hranou. Tedy to nejspíš nijak nesouviselo se spojováním zdrojů do série, prostě si to po čase odhořelo. OZ to zvládal docela dlouho, měnil jsem ho jednou před pár lety a teď po druhé. Uvnitř to vypadá orginálně, jen jsou vyměněny poťáky pro nastavení napětí za Aripoty. Zdroj používám jako druhý k BS525, když potřebuji víc zdrojů, nebo vyšší napětí, úpravy asi žádné provádět nebudu, zdroj vyhovuje, jak je.