SN-1, zjištění sledu fází

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ARDO

#16 Příspěvek od ARDO »

jasně já to chápu,jde o to, ze jedná fáze (je předchozí před druhou a ta druhá před třetí).Ale aspoň vím,že co ukazuje ELMER není absolutně pravda.
ARDO

#17 Příspěvek od ARDO »

a že když doteď nikomu nevadilo,tak při zaplombování (při nahlášené výměně kabelu bude někoho ten sled zajímat)
Achab

#18 Příspěvek od Achab »

Není to žádná věda - správný sled na svorkách elektroměru L1 - L2 ověříš snadno zkoušečkou (A-B svítí), třetí fázi pak není třeba zjišťovat.

Je-li nutné sled změnit a na elektroměru jsou vodiče ve správném barevném značení, provede se záměna fází třeba na hl. jističi a zapojení elektroměru se ponechá původní.
Barvy přívodních fází od pojistkové skříně k jističi pak mohou být prohozeny třeba černá-hnědá, ale to se toleruje. Na hlavním přívodu kvůli tomu obvykle nikdo nic nepřepojuje a pokud není správný sled už ze sítě, tak se s tím stejně nedá moc dělat...
Při přepojení pak samozřejmě pořadí pojistek v HDS nemusí odpovídat stejnému pořadí vodičů u elektroměru. Pokud jsou vodiče černé nebo v kombinaci s hnědou, tak to aspoň není moc matoucí.
Naposledy upravil(a) Achab dne 10 lis 2020, 06:44, celkem upraveno 2 x.
ARDO

#19 Příspěvek od ARDO »

já to chápu :) já to jen řešil z důvodu toho,zda opravdu jde věřit nápisu na elektroměru. zda si opravdu vše měří jak třeba vadaska.Vidím že neměří :) zatím je vše odplombováno,čili nemám problém se změnou vodičů,aby tak nějak bylo zachováno i barevné značení i sled fází že ,hnědý vodič bude předbíhající L2 a L3 (černému a šedému)

Děkuji za rady :) já se opravdu jen snažím,at je vše bez problémů :) At už na straně distributora a majitelů :)
Achab

#20 Příspěvek od Achab »

Pokud je tam hnědá-černá-šedá tak případně přehoď hnědou a černou, šedou nech automaticky jako třetí. Stejně to chce každý jinak, ČEZ v pořadí Č-H-Š, E-on zase H-Č-Š...
ARDO

#21 Příspěvek od ARDO »

Mám volný přístup k HDS (zatím (kde je staré klasické barevné značení 1 hnědý a dva černé)....Čili v HDS je to úplně jedno a jak říkáš...zachovám u toho ELMERU....Hnědý předbíhá černému a černý šedému...Pak zavolám revizního technika :)

Děkuji moc :)

EDIT : připojení od E-ONu
weed_smoker

#22 Příspěvek od weed_smoker »

Obvykle chce distributor sled vpravo (1-2 na vadasce svítí R) a nejčastějc je hnědej L2,ale viděl jsem hnědej i jako L1.U starýho kabelu L1=č,L2=r,L3=m a obvyklý spojení novej/starej kabel č-č r-h m-š.Asi chtěj ten sled proto,kdyby se ty digitály začaly houfně kazit,naházej zpátky ty induktivní.
Achab

#23 Příspěvek od Achab »

Z hlediska sledu je libovolná fáze proti další pouze předbíhající nebo následující. Označení L1-L2-L3 značí jenom číselné pořadí fází v rozvaděči, na daném zařízení nebo přístroji.

Sled fází nemusí v konkrétním místě odpovídat jejich číselnému nebo barevnému označení. Předpokladem pro souhlas sledu fází a jejich pořadí podle čísla nebo barvy je aby to souhlasilo aspoň už na přívodu do HDS. V celé síti to často jednotné není.
Na dálkových trasách se dokonce sled fází po určité vzdálenosti mění vlivem kapacity vedení. Tam je podstatný reálný sled fází na koncovém zařízení a ne která fáze vyšla jako předbíhající od zdroje.
ARDO

#24 Příspěvek od ARDO »

Dnes jsem tam byl.nebylo to dobře zapojeno.po přehození dvou drátů v HDS je to již v pořádku a na elektroměru již stále svítí L1,L2,L3. (již tyto hodnoty neblikají na přeskáčku)
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“