Pomoc s identifikací diody ze stroboskopického majáku

Vše, co se týká osvětlení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
FoyCZ

Pomoc s identifikací diody ze stroboskopického majáku

#1 Příspěvek od FoyCZ »

Dobrý Den.
Potřeboval bych pomoc s určením co je to přesně za "Diody" mají na sobě jen nápis KN 16 .. Ale nikde nemohu sehnat datasheet k nim ..

Celé zařízení je Maják s výbojkou na 24V .. je tam měnič z 24V na cca 300V na hlavním kondíku (bez té diody).řešený nějakým oscilátorem UC3843 Ta dioda je připojena na primár zapalovací cívky a sepne při 230V na kondíku .. tím zažehne výbojku a princip se opakuje ..

A nikde nemohu sehnat náhradu ... Zkoušel jsem jakýkoliv spínací prvky co spínají napětím ..diaky , trisily nejde to ...

Prosím o pomoc :))
Kvicala_r

#2 Příspěvek od Kvicala_r »

Fotka, nebo alespoň typ pouzdra by pomohl...
Zaky

#3 Příspěvek od Zaky »

Nějaký SIDAC ? Třeba by fungoval nějaký odsud: http://www.littelfuse.com/~/media/elect ... et.pdf.pdf
FoyCZ

#4 Příspěvek od FoyCZ »

Pokoušel jsem se včera připojit foto ale nedařilo se .. V práci mají IŤáci ''chráněný net"" ..

Snad foto pomůže, vedle je to "zapalovací trafko" k porovnání velikosti ..
Přílohy
KN16por.jpg
(227 KiB) Staženo 237 x
Artaban001

#5 Příspěvek od Artaban001 »

Ahoj. Podobný "blikátko" jsem kdysi pitval. Jako Ty jsem tam měl taky tu diodu, ale měla označení "KIV16" což mi strýček Google našel jako SIDAC. Jinak se tento obvod dá spáchat za pomocí tyristoru, napěťově prorážecího prvku(diak, doutnavka, 1N4148 dioda v závěrným směru) a rezistoru - Crowbar circuit.
např.
Obrázek
na místo doutnavky lze použít diodu 1N4148 v závěrným směru.
Při použití diaku je potřeba jej dát na odporový dělič, aby napětí při kterým spíná bylo v okamžiku nabitého kondenzátoru. Spíná cca při 35V
FoyCZ

#6 Příspěvek od FoyCZ »

Tak jsem to z tišťáku obkreslil .. ten první obrázek je původní zapojení .. a ten níže je moje představa .. ale nejsem žádný expert v elektronice . to me tak napadlo že by to možná šlo .. poraďte jak to tam zapojit dodělat ?!
PS: začínáto sekundárem z měniče 24V/230V.. , když jsem to kreslil nevěděl jsem jak se kreslí značka výbojky tak jsem tam fláknul doutnavku se zapalovacím vývodem :) sry .. ale to se snad dovtípíte ... xD

Děkuji ...
Přílohy
001.jpg
(243.53 KiB) Staženo 302 x
Artaban001

#7 Příspěvek od Artaban001 »

Pro začátek asi tolik:
Pokud na místo diaku použiješ doutnavku a na místě tyristoru vhodně citlivý typ, tak ano, bude Ti to fungovat.
Na diak potřebuješ ještě odporový dělič pro diak (má 35V probíjecí napětí)
nebo použij dva či 3 diaky v sérii. Vykucháš je z úsporek. Tyristor by měl stačit KT505, nebo PCR606J
Můžeš se přímo inspirovat jedním z mnoha návodů zde: Na místo sítového napájení použiješ to "měničový"
https://www.mylms.cz/text-stroboskop/
A jen pro pořádek: (hlavně pro ty, co sem zabloudí odjinud)
nepodléhej dojmu, že když je ten měnič živen baterií, nemůže se Ti nic stát. NENÍ TO PRAVDA - výstupní napětí na výstupu díky kondenzátoru je dost tvrdý na to, aby Ti způsobilo vážný úraz. Pokud budeš laborovat s obvodem, nezapomeň po vypnutí napájení též vybíjet kondenzátor přes 10k drátový odpor, nebo žárovku na 230V
Odpovědět

Zpět na „Osvětlovací technika“