Kombo Sunn Solos II
Moderátor: Moderátoři
Jestli Tě už doslova neprásklo do očí tohle Xeonovo upravené zapojení, tak já potom už nevím, co si mám myslet.
Ne, opravdu Tě neznám a nevím, co jsi dokázal či v čem děláš.
Ale v celém tomto vláknu se od počátku mýlíš.
A mýlíš se i v tom, že je to zde válka na život a na smrt, do posledního vojáka a náboje. Není. Je to jen o tom, že jsi začal polemizovat o naprosté samozřejmosti, o které každý zkušený kozák ví, že se v praxi vůbec neosvědčila a byla brutálně poruchová.
Proto jsem to napsal i o tom Sunnu, protože je to obvodově zcela totéž, jako zde postovaná další zapojení. Předpětí ani jinak tehdy udělat nešlo a Tebe prostě jenom mate, že ten Sunn je můstek. O to hůř!
Tohle zapojení z RK2/65 totiž bylo moje úplně první zapojení většího výkonu s 50W bambusy 6NU74 /vyšlo dokonce i v jednom ze starších vydání Syrovátka/. Zastudena či vlažna vše dobrý, dokonce to ani nezkreslovalo. Ale po připojení zátěže kolem 3 ohmů /tři 8R bedny Delicia Vocal 30/ a po ohřátí, za mého radostného křepčení, jako okolo indiánského ohně - shořelo na popel tak, jako nakonec shořel i ten indiánský oheň. Odesraly to i sekundáry budicího trafa.
Měl jsem ještě dvě, o trochu horší 6NU74, tak jsem to poopravoval, namotal trafo a spustil znova. Už ale s dvěma /jedním půjčeným/ Avomety, zapojenými v obou kolektorech a s 6A pojistkou v napájení, abych mohl sledovat, co se v tom děje a aby škody zas nebyly takové.
Na počátku a zastudena nastavených, sotva 10mA klidového proudu, aby zvuk byl únosný, jsem postupně začal přidávat - podotýkám hudebním signálem z magnetofonu, protože slušný generátor jsem tehdy ještě neměl, bylo mi teprv necelých 13 a nedávno předtím jsem úspěšně dostavěl svůj první, slušnější zesilovač, TW3G.
Nejprve se s klidovými proudy téměř nic nedělo, velmi mírně stoupaly s ohříváním, kontroloval jsem je vždy po odbuzení. Ale od určité teploty /odhadl bych to na 45-50°C, ještě na kloboucích dlouhodobě udržíte prsty/ se to stalo, málem jsem to ani nepostřehl.
Ručky Avometů obě rázem švihly takovým švunkem doprava, že nebýt dodatečně vmontovaných pojistek 6A, tak zřejmě shořely i bočníky v těch Avometech. Je to nějaká z vlastností výkonového germania, které nezabrání ani ten hojně doporučovaný velmi malý Rbe. Jev samotný má bohužel lavinový průběh - proto i ty destrukce dalších, podobných zapojení /TW100G, TW100L s Ge a jistě i Sunn/.
Kdybych to na vlastní pokladničku i oči neměl ověřeno /dvě 6NU74 zaplatili naši, dvě já sám z celých ročních úspor ze sběrového papíru/, nepsal bych o tom. Nepíšu o ničem, o čem nic nevím - toho sis už všimnout mohl.
To Sunn zapojení ve mně vyvolalo dávné vzpomínky na to těšení, jak jednoduše to jde, jak klukům z kroužku ukážu příklad, jak jednoduše se dá postavit silný zesilovač a jak s tím v sobotu budeme ve školní klubovně dělat bugr.
Hormony mám minimálně já sám na naprosto běžných hladinách a podobná zapojení ve mně pouze vyvolávají asociace na krušné začátky.
Nic víc a nic míň v tom prosím nehledej.
Jak mi bude o cosi líp, tak vezmu dva budičáky z AUJ635-ASO /jsou zcela stejné/, kus chladiče, na něj čtyři poctivé a stejné KD3055, na kousek zkušební desky postavím ten původní 3T budič. Originální osazení budiče, tedy 2N3054 RCA, BC141 TO39 STM i orig BC107 Sie určitě z dřívějších dob mám /BC141 mám v komplementech s BC161/. Klidně bych tam mohl dát třeba KD606, KCY39, KC507 a prd by se stalo, ale ať je to origoš.
Primáry budičáků dám buď paralelně, nebo do série - jak to bude líp vycházet. Zde v Sunnu teče primárem budičáku kolektorový proud, tak budu muset budičáky z AUJ přeskládat, neboť ty jsou skládány střídavě - a všechny sekundáry nafázuju, jak mají být.
Oživíme, zkompenzujeme na klidný stav, ohřejeme na 80-90°C a poté budeme fotiti, co zbylo.
Záhodno by bylo nechat jen jeden primár BT a každému NU nakreslit jeden příslušný sekundár /pro méně chápavé s tečkou, určující fázování/, ale s tím už je moc jebačky.
Pak to bude zcela totéž, co můstek Sunn.
Na druhom obrázku sú medzné napätia tranzistoru 2N3055, ktoré som našiel v najstaršom katalógu RCA.
- Přílohy
-
RK - 1965 - 02 most budič.jpg- (98.48 KiB) Staženo 125 x
-
RCA_2N3055.jpg- (63.56 KiB) Staženo 127 x