konvertor 50Hz - 60Hz a naopak
Moderátor: Moderátoři
Princip fázového závěsu je jasný, pokud se mu jako reference předhodí šestina výstupního kmitočtu, on bude sice zasynchronizovaný na 100 Hz ale bude generovat 600 Hz. No a dělení 10 už je hračka, navíc těch 10 taktů použil autor k aproximaci sinusovky.
Mě ještě napadla šílenější varianta - použít trojfázové dvoucestně usměrněné napětí, to má kmitočet zvlnění 300Hz, což je pětinásobek 60 Hz a odpadla by nutnost násobit kmitočet (ale z pěti vzorků bych už sinusovku nechtěl skládat). Přecejenom PLL na 600 Hz využívající ZCD (Zero Crossing Detection) nebude nejrychlejší. Vůbec k násobení kmitočtu mám nedůvěru.
Chybí mi trochu nějaká zmínka o dynamice. Start-up je asi bezpředmětný (obvod půjde od zapnutí do výpadku), důležité je že se za konečnou dobu zasynchronizuje. Ale jak se bude tvářit na změny kmitočtu, na rušení a pod. Jak si poradí se dvěma a více průchody nulou (třeba od třetí harmonické). Nebo je regulátor kmitočtu v PLL nastavený tak pomalý, že to ani nezaregistruje.
Jinak je to samozřejmě pěkná konstrukce, podle stylu prezentace soudím že středoškolský projekt, takže pokud to dotyčný udělal sám, tak smekám.