Rotační měnič VPL-30
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
Problémem může být velikost hlavního jističe (a platba za rezervovaný výkon - ampéry). Vypadá to na 80 až 100 A s charakteristikou D. Na druhou stranu, ušetříte za pohonné hmoty pro EC.
Přikládám nějaké fotky. Až bude čas a budu mít frekvenční měnič, nebo hotovou zásuvku v hlavním rozvaděči, tak ho zapnu a udělám video.
Ekkar: Nene, v Lešanech jsem v té době nebyl. Jestli ten radiolokátor někdy předváděli, tak jsem to prošvihl. Ale 1S32 má momentálně u sundanou anténu (nevešel by se jim pod střechu).
- Přílohy
-
VPL doma.jpg- VPL-30 v novém domově. ;)
- (248.35 KiB) Staženo 204 x
-
VPL + zrezla skříň.jpg- Plná dodávka šrotu. Po 300km jízdy a 1,5h nakládání připraveni na cestu zpět. :D
- (268.81 KiB) Staženo 240 x
-
VPL-30 v dodávce.jpg- Po naložení do transitu.
- (286.08 KiB) Staženo 258 x
-
VPl-30 bez podstavce.jpg- Po oddělení měniče a skříně.
- (262.48 KiB) Staženo 216 x
-
VPL-30.jpg- Měnič před rozebráním.
- (277.58 KiB) Staženo 205 x
Při zkouškách, před uvedením do chodu, bych doporučoval poslechnout si doběh (po vypnutí). Zvuk někdy napoví, v jakém stavu jsou ložiska. Zvláštností ložisek 313E byla textgumoidová klec pro kuličky. Vazelína Ciatim 203. Jako náhrada se kdysi používaly 62313 ze ZKL. Dále, pod plechovým krytem je mosazný kroužkový sběrač a uhlíky. Často se stává, že je sběrač opálený, vydřený, excentrický a za provozu si pak uhlíky natahují oblouk.To je známka špatné údržby...
Dej mi do SZ mailovku, pošlu ti ty fotky "rozvinutýho PL postavení", který jsem tam udělal. Nebo stačí na tu z profilu tady na fóru?jardajar píše:...Ekkar: Nene, v Lešanech jsem v té době nebyl. Jestli ten radiolokátor někdy předváděli, tak jsem to prošvihl. Ale 1S32 má momentálně u sundanou anténu (nevešel by se jim pod střechu).
Otkundes píše:Levý deon by měl být pro motor, pravý pro generátor. Popisovaný zkrat může být způsoben i špatným sepnutím některého z trojice stykačů (přepínání Y/D).
Právě, že ne. Ten pravý i levý jistič má shora přivedené tři fáze ze sítě a z něj vedou do svorkovnice. Ta je ale pomocí plíšků propojená tak, že se jedná o jeden uzel. Což je správně podle štítků pro zapojení na 3x380V. Pro zapojení na 3x230V by tam zkrat není. Je to dobře vidět na fotkách vnitřku, které přikládám.
Jinak tím měničem jsem napájel pouze motor. Právě kvůli tomu, že by ostatní zařízení nemělo dostatečné napětí.
EKKAR: Ano, adresa tady na fóru je OK. Díky:)
- Přílohy
-
Zadek skrine.jpg- Zadní strana.
- (230.55 KiB) Staženo 240 x
-
Predek skrine.jpg- Přední strana.
- (225.17 KiB) Staženo 268 x
Ten ráz je mi jasný no. To zkusím vyřešit snad tím měničem. Uvidíme... až se tam dostanu, budu zkoušet. Každopádně díky za rady.
Motor tam bohužel není rozkreslený. Jak ten rozběh funguje? Předpokládám, že je tam 6 vinutí. Současné zapojení svorkovnice je na provoz z naší sítě. Jeden stykač tedy slouží k zapnutí a druhý potom zapojí motor do trojúhelníku? A jeden je na provoz z 400V sítě stále rozpojený?
Potřebuji to z důvodu, že chci motor připojit na frekvenční měnič a oddělit ho od zbytku zařízení.
- Přílohy
-
schema.png- Motor a stykače.
- (249.03 KiB) Staženo 213 x
To znamená, pokud budete chtít motor roztočit bez vlivu automatiky měniče, bude třeba sepnout stykač K1 (třeba ho mechanicky zvednout). Všechny tři další výkonové stykače, musí zůstat vypnuté.
Chystáme se natáhnout přívod 63A s Céčkovým jištěním a celé spouštění zautomatizuji.
Rozběh jsem natočil na video, kdyby to někoho zajímalo.