Elektronický předřadník a zářivka co hodně topí ...
Moderátor: Moderátoři
Elektronický předřadník a zářivka co hodně topí ...
funguje to takhle:
http://products.ottlite.com/p-258-18w-r ... -tube.aspx
tam je vidět čtyři vývody . . .
to znamená, že startovací kondík nejspíš nebude správné hodnoty(bude mimo rezonanci), a žhavení tak nezafunguje jen při startu, ale žhaví to asi pořád . . .
tím je větší odběr a přehřívá se to . . .
ten původní startér (předřadník) měl nejspíš jiné parametry . . .
nastuduj si něco o úsporkách, na googlu je toho dost . . .
- Artaban001
Je zcela běžný, že tady ty zářivky při svícení topí a v rukách se kolikrát udržet nedají. Teplem se natlakují a víc svítí. Kolikrát až tolik, že je to nepříjemný pro oči. Proto se v lampičkách dělá kompromis, kdy "výkonnější světelný zdroj" je mechanicky delší a tím svítí na větší plochu, ale předřadník je slabší, takže trubice svítí menším jasem.
Původní předřadník lze ve většině případů opravit. Schémata a popis funkce jsou na www.pavouk.org a zkušenosti pohledáš tady na bastlírně.
Ještě poznamenám, že teď asi cca sekundu trvá než se po zapnutí zářivka rozsvítí. Taky by mi nevadila varianta
A kutilmile - nelituju tě
- Artaban001
Pokud nemáš jistotu, že nový předřadník má stejné parametry, můžeš se na ně dostat tak, že z nového předřadníku vypájíš tlumivku a kondík co je zapojen mezi vlákny, a nahradíš je těmi z předřadníku starého. Tlumivka neodchází, kondík jo, takže buď nový stejné hodnoty, nebo po zapnutí chvíli hlídat. Ovšem pokud to má trubice skoro za sebou, je na životě ohrožen i nový měnič. Především ten kondík mezi vlákny, následně pak podle toho, jak se hořící trubice zachová.
Edit: Ten konec textu jsem trošku odflák, protože jsem spěchal. Samozřejmě že s kondem ve zkratu měnič asi dlouho nevydrží, i kdyby se vlákna nespálila. Zajímavé je, jak se úsporka zachová, když se trubice odporoučí. V mém případě, když úsporka zhasne, pokud ji nestihnu během pár vteřin vypnout, měnič shoří. Pokud stihnu, měnič je OK, jen je přerušeno jedno vlákno. Ovšem v elektroodpadu jsou nejčastěji vyhozeny úsporky s přerušeným jedním vláknem, ovšem měnič býval obvykle v pořádku! To nechápu. Nepředpokládám, že každý stojí u úsporky s rukou na vypínači. Jak to ti lidi dělali, fakt nevím. Věnoval jsem se tomu asi 2 roky zpět, tehdy mě úsporky docela bavily.
Určitě mi odpovíte, že se vlákno přerušilo v okamžiku zapnutí, kdy trubice ještě nezapálila, měnič tedy přestal kmitat a proto neshořel. Dobře. Ale jaktože mi se to tak nestávalo? A celému zbytku světa jo??