Ochrana baterie proti podbití s vypínačem

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
vaklur

Ochrana baterie proti podbití s vypínačem

#1 Příspěvek od vaklur »

Ahoj, potřeboval bych poradit našel jsem obvod, který by měl odpojit zátěž při malém vstupním napětí a současně odpojit zátěž při stisknutí tlačítka viz obrázek. Postavil jsem obvod na kontaktním poli s použitím bc557, MOSFETu IRF3205 a s Zenerkou na 2.7V. Vstupní napětí beru z článku LiIon v rozpětí 3,4-4.1V. Po připojení baterie je obvod vypnut tak jak má a po stisknutí tlačítka se zapne ale po opětovném stisknutí tlačítka už nedochází k vypnutí. Nejsem si jist jak navrhnout hodnoty součástek aby se obvod sám vypnul, když vstupní napětí klesně pod 3.4V a fungovalo tlačítko na odpojení a připojení zátěže, popřípadě jestli je pro málé napětí vhodný IRF3205. Díky za každou odpověd či radu. Popřípadě efektivnejší zapojení podpětové ochrany a tlačítka on/off. Děkuji

Zdroj zapojení obvodu: http://danyk.cz/p_ochr.html
Přílohy
p_ochr2.png
(2.12 KiB) Staženo 183 x
Celeron

#2 Příspěvek od Celeron »

Kdyby ti stačilo jen signalizovat kvičítkem minimální napětí, tak modeláři mají na 1-8 článků Lixx hlídatko za 91 kaček. Umí to navíc měřit napětí na displeji a nastavit po jedný desetině vypínací napětí jednotlivých článků.
https://www.jino.cz/lipo-alarm-2-8s---zvukova-signalizace-napeti_4750
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
masar

#3 Příspěvek od masar »

vaklur píše:...Po připojení baterie je obvod vypnut tak jak má a po stisknutí tlačítka se zapne ale po opětovném stisknutí tlačítka už nedochází k vypnutí...
Je to zřejmě proto, že v sepnutém stavu je T2 nedostatečně otevřený (potřebuje Ugs >4V) a kondenzátor C1 není dostatečně vybitý. Řešením je použití T2 s malým Ugs, zmenšení zatěžovacího proudu, zařazení dalšího T2 paralelně (?)...
Edit: Teď si vzpomínám, že stejný problém jsem na EB už řešil. Tehdy pomohlo zařadit do přívodu ke kolektoru T1 oddělovací rezistor. Jeho hodnota není kritická, např. 10kΩ. Tak jak je obvod nakreslený, jde o "konflikt" dvou zdrojů s malým vnitřním odporem. Rezistor v kolektoru T1 problém řeší. :wink:
Tak jsem to našel: tady. Přidaný rezistor je R4.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“