Podivný magnetofon Tesla

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
strizek

#16 Příspěvek od strizek »

Když by někdo někde viděl nějaký z řady EAM na prodej, měl bych vážný zájem. díky

Může být i nefunkční, ale vzhledově celý.
Vla

#17 Příspěvek od Vla »

konosuke píše:Zase jeden podivín, vizuálně podobný Tesla B90, B93 stereo ale není to on, že by home-made bastl ? dvoji VU měřáky vypadaji jak původem z Unitry M2404S nebo M2405S příp. M531S (kazetový)

Tohle vypadá na úpravu dle AR někdy kolem roku 78-79.Vyšla tam úprava původní B90 mono na stereo.
konosuke

#18 Příspěvek od konosuke »

to někdo musel přebastlit celý pravý panel neboť B90 měl 4 tahové potencáky
a jiné kosmetické změny
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
xsc

#19 Příspěvek od xsc »

Nejen to. B90 i B93 měla ten pás rozdělený zvlášť na ovládání mechaniky a zvlášť na část elektronickou - potenciometry a přepínače. Aby to šlo překrýt novou fólií v jednom kusu, musel by někdo vybrousit ty umělohmotné nálisky, co tam byly. http://www.radiohistoria.sk/Oldradio/main.nsf/wcatalid/0003672 Doma jsem taky předělával B90 na B93, protože jsem se dostal k nějakým zbylým deskám z B93, ale ovládací panel jsem moc neměnil. Jen jsem vedle tlačítek dal dva malé tahové potenciometry pro výšky a hloubky.
Naposledy upravil(a) xsc dne 14 zář 2015, 11:05, celkem upraveno 1 x.
jef111
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od jef111 »

Nějaké magneťáky EKM měl na Slovensku na prodej jeden pán z městečka jménem Šaľa (tuším ulice Královská) u Maďarských hranic. Měl velké množství věcí z Elektroakustiky BA, kupoval jsem od něj velký studiový mixpult ESR, magneťáky Mechlabor, bezdrátové mikrofony RFT Geffel a nějaké další věci.

Chtěl jsem původně koupit i ten EKM800 ale při podrobném prozkoumání hlav jsem se na to vykašlal. Bylo to 8 stop na čtvrtpalcovém pásku - pro kvalitní audio zcela nepoužitelné. Pokud vím tak tyhle magneťáky používají FM modulaci pro dosažení potřebné šířky pásma podobně jako VHS.
Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet :D
www.sigmaphon.cz
oravan

#21 Příspěvek od oravan »

používal aj na CCITT ATU v Prahe na záznam hovorou do zahraničia sledovali tzv. konfidenti a všetky hovory čo šli vonku aj dnu do celej republiky teda mal určenie na klasicý odposluch bezpečnostných zložiek a nevylučujem že do dneská beží v menších pracoviskách polície ako aj odvodených zložiek i ked hovor už je digitálny tak existuju prevodníky a podobné sračky ako to dekodovať
konosuke

#22 Příspěvek od konosuke »

Tohle má bejt Tesla Pluto ? Barva krytů ani tvar měřáku neodpovídá originálu...
Přílohy
Pluto.jpg
(42.18 KiB) Staženo 297 x
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Hill
Administrátor

#23 Příspěvek od Hill »

Je to Pluto, nemá mechanický volič rychlosti posuvu, aby to byl Uran.
Barevná kombinace je správně, černá a šedá, mřížka bílá nebo barva slonové kosti, kryt kouřový byl buď neutrálně šedý, hnědý nebo světle modrý. Každopádně nelze říci, že jediná kombinace barev byla ten jediný správný originál. Lisovalo se doslova z toho, co bylo, a na skládce u Vrbna pod Pradědem bylo vadných výlisků na skříňky až haňba... zřejmě i kolem Libáně a Tachova, tam se lisovaly další díly, jako průhledné kryty a unašeče, později pouzdra a krabičky na kazety.

Jen si tam dal někdo "hezčí" měřák. Jestli i vhodnější, to je jiná věc.
Vla

#24 Příspěvek od Vla »

Hill píše:
Jen si tam dal někdo "hezčí" měřák. Jestli i vhodnější, to je jiná věc.

Já myslím,že tam ten měřák chybí :D
Hill
Administrátor

#25 Příspěvek od Hill »

Jo, to je možné, už tak tam toho chybí víc, než dost. A fotka je taky nic moc.
amoo

#26 Příspěvek od amoo »

EKM400 vraj ich nebolo veľa vyrobených,, tento slúžil pre. tel. ústredňu ako presný čas: gong oznámi 14 hodín presne,, : ) dvojka rýchlosť a fr. rozsah ma vraj do 6kH
Přílohy
EKM400.jpg
(142.96 KiB) Staženo 281 x
konosuke

#27 Příspěvek od konosuke »

To má cívky Φ270 mm nebo Φ180 mm ? Ten unášeč zrovna tak nějaký netypický.
amoo

#28 Příspěvek od amoo »

Ja som zmeral cievku cca 22 cm.
konosuke

#29 Příspěvek od konosuke »

ještě mi řekni, to pravá navíjecí cívka točí naopak než je zvykem, ve směru hodinovejch rafiček ? no když pásek se motá zleva
fredis

#30 Příspěvek od fredis »

amoo píše:EKM400 vraj ich nebolo veľa vyrobených,, tento slúžil pre. tel. ústredňu ako presný čas: gong oznámi 14 hodín presne,, : ) dvojka rýchlosť a fr. rozsah ma vraj do 6kH
? :roll:
Rotor rotuje a stator stagnuje...
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“