Zesilovač z AR
Moderátor: Moderátoři
Mně to povídat nemusí. Stačí mi Ohmův zákon. A z tohoto zákona plyne, že:sinclair píše:...A tak si říkám, jestli fakt nepočkat, až to mr. voitano dá do kupy a poví nám, zda se mu z těch odporů znova hulí, nebo nikoliv.
Při odpojené zátěži zesilovače, vybuzeného pod práh limitace, bude na jeho výstupu napětí, které způsobí na odporu 2,2kΩ efektivní ztrátový výkon cca 1W. Odpor v bázi BC639 (100Ω) bude zatížen ztrátou cca 0,125W.
Seriózní výrobce musí pokud možno zohlednit i nesprávné použití výrobku a součástky příslušně dimenzovat. Pokud na místě odporu 2k2 použil tělísko na 1/2W, pak se tímto pravidlem neřídil.
edit: Na tom odporu 100Ω to bude jen polovina, t.j. necelých 65mW (zapomněl jsem to dělit 2-mi).
masar píše:... vybuzeného pod práh limitace ...
Dokonce ani naprázdno v limitaci to není nic neprovozního, či zakázaného, ale to už je tam obdélník, ne sinus a ten odpor by to měl bez poškození snést.
Druhá věc je, že nemusí být v bázi odpor 100R, ale klidně 220R a pak se může patřičně zvětšit ten naklápěcí odpor.
Ještě včera tu lítaly mnohé jednotky wattů, dnes jsme těsně pod wattem. A fyzická zkušenost bude taková, že na těch odporech se bude dát udržet prst.
Myslím, že tímhle bychom to mohli v klidu ukončit, co říkáš?
Pokračovat bude až Mr. voitano radostnou zprávou, že mu to chodí, z odporů se nekouří a že se mu konce znovu neprovalily ani při sinusovém měření
OK?
sinclair píše:
Myslím, že tímhle bychom to mohli v klidu ukončit, co říkáš?
Ano a zesilovače budem opisovat z toho, co "nějak" chodí, co se osvědčilo, protože jsme natolik blbí, že to sami spočítat neumíme a nějakými náznaky, že je něco blbě, že někde černá nějaký odpor se řídit nebudem
Díval jsem se třeba do Yorkville a tam jsou třeba zcela jíné hodnoty odporů a směrnice naklápění omezovacího proudu, než v zesilovačích, co sem dával sinclair.
Včera jsme počítali s rezistorem 2kΩ, který tam voitano fyzicky měl a na jejichž "začouzení" (a PCB) si stěžoval.sinclair píše:Masare, tak to vidíš.
Ještě včera tu lítaly mnohé jednotky wattů, dnes jsme těsně pod wattem...
Za jiné hodnoty, které tu "lítaly", nenesu odpovědnost. Ale v každém případě platí, že tělísko na 1/2W je poddimenzované.masar píše:Zdá se mi, sinclaire, že ty zase nechápeš voitana. Za předpokladu, že jsou hodnoty emitoráků a všech dalších v pořádku a celý zesilovač je v pořádku, pak při maximálním výstupním napětí (při napájení +/-100V) přesahuje výkonová ztráta na odporu "R117" (2kΩ) 1,2W.
A neodpustím si poznámku, že meritem následné diskuse byla tvoje neochota na rovinu přiznat, že zdrojem toho zatížení není zvýšená hodnota emitorových odporů, jak jsi voitanovi neustále tvrdil a místo toho jsi diskusi stáčel na "hokynaření" kolem velikosti možného napájecího napětí a provozních režimů.
Tohle nazval danhard demagogií. Takové chování není hodno velikých jmen.
- Takové zesáky se ke mě dostanou 1x za 5 let
- Tenhle měl pod těmi 4mi kusy 2k0 odpory vyžhavený tišťák, a samozřejmě 1ks byl na uhel
- o několik příspěvků dříve jsem došel k poznání, že ty odpory za NORMÁLNÍHO provozu nejsou nějak EXTRA přetěžovány a že shoří až při poruše konce, když se na výstupu objeví ss napětí
- to repro 16 ohm byl jen teoretický model, no nezdůraznil jsem to slovo "teoretický", je mi jasné, že takové bedny asi nebudou
- děkuji Sinclairovi za zápal při vysvětlování, žel tady ta komunikace neprobíhá tak lehce , jako někde u piva, nejde okamžitě reagovat na nesrovnalosti...
- tranzistory kupovány u TME , jestli mají pajcy, to od oka nepoznám , kupování na ebay a aliexpress se vyhýbám
- až bude čas, určitě zesák zapnu změřím co dělá napájení atd....
děkuji všem za příspěvky, co mě zase trochu teoreticky pozvedli na vědomí
A buď tak laskav a nedělej si z lidí, konkrétně ze mě prdel. Prostě odolat tomu zvolání musíš - jinak se totiž může stát, že příště zvolá někdo jiný.
Jak jsem si povšiml, tak "velká jména" jste tady s Vaškem Vy dva.
Za nic takového se já nepokládám, ani tomu tak nikdy nebylo.
O správnou analýzu příčin při servisu také jde
A "velká jména" jsou podle toho, jak si je autoři vytváří, někteří si sami pojmenovávají podle svího jména školní zapojení zesilovačů, filtry a tak podobně
Ale není přece zákonité, že když se "odpálí" emitorák (a nemusí se přerušit jen kvůli přetížení, ale třeba vinou poškozeného spoje), musí být odpálená i celá příslušná větev tranzistorů, nota bene tím spíše ne, že v daném zesilovači je těch párů s emitoráky víc. Takže není pravda, že neexistuje odpálený emitorák bez odpáleného konce. K přetížení "R117" tedy není nutný odpálený koncový tranzistor, stačí pouze plné vybuzení, případně podpořené odpojenou zátěží.sinclair píše:...já ale přeci psal, že pokud se upálí emitorák, dojde současně i k vyhoření odporu v ochraně, protože se tam objeví /přes probitý koncák a odpor 100R/ plné ss napětí jedné větve. Pokud by emitorák neuhořel, neshořel by ani 2k2 odpor plným ss napětím...
A vážně si z tebe "prdel" nedělám, mám respekt k lidem, kteří něco umí.
Jen jsem poukázal na tvoji chybu.
edit: Výrok "...není pravda, že neexistuje..." samozřejmě připouští i možnost shoření emitoráku v důsledku průrazu příslušného koncového tranzistoru. To je snad jasné.