Elektronická zátěž 1KW - 250V (rád budu za jakoukoliv radu)

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
FoyCZ

Elektronická zátěž 1KW - 250V (rád budu za jakoukoliv radu)

#1 Příspěvek od FoyCZ »

Zdravíčko :))
Potřeboval bych sestrojit elektronickou zátěž ale tak do 1KW ..
Já vím dají se sestrojit i koupit .. ale tak do 200-300W .. nad 500W už je to trošku problém .. ceny lítají kolem 30 tisíc korun .. a když to chci na 250V tak i 50-70 tisíc ...

Ale dostal jsem nápad .. Jestli by nešlo udělat nějakou zátěž např do 250W a při odběru cca 230W by se automaticky připínali relátka s 200W žárovkou ..
A plynulá regulace by dále pokračovala (jakoby od začátku jen s připojenými žárovkami) .. např poťák-enkodér nějaké picko .. atd.. snad mě chápete ?!
(napětí 200-250V)..
Chtěl bych to na testy UPS...

Nemá někdo nějakou praxi s tímto ? nebo neviděli jste někdo něco takového někde ?? Budu rád za každou odpověď..

Děkuji moc za jakoukoliv pomoc...
frpr666

#2 Příspěvek od frpr666 »

Viděl jsem profi vybíječ na autobaterie.
Vpodstatě to je plechová bedna, unitř automobilové relátka a spirály s odporovým drátem. Jako řízení nějaký jednočip a LCD display.

Možná jako zatěž na kW by jsi mohl použít rychlovarnou konvici nebo náhradní topné těleso do pračky (ponořit do vody).
Přílohy
kvalitni-teleso-topne-topeni-pracka-electrolux-175-0.jpg.big.jpg
(88.03 KiB) Staženo 207 x
FoyCZ

#3 Příspěvek od FoyCZ »

frpr666 píše:Viděl jsem profi vybíječ na autobaterie.
Vpodstatě to je plechová bedna, unitř automobilové relátka a spirály s odporovým drátem. Jako řízení nějaký jednočip a LCD display.

Možná jako zatěž na kW by jsi mohl použít rychlovarnou konvici nebo náhradní topné těleso do pračky (ponořit do vody).

nj problém je ale pokuď potřebuji vybít UPS co vydrží 700W asi 15 minut :) asi bych tu vodu na kafe uvařil asi 4x xD ...

Ono jde o to ty UPSky vybít aspoň jednou za pul roku .. jinak si lidi v praci stěžují že ""pípaj"" kvuli špatné baterce .. která je přitom třeba 2-3 měsíce nová .. Ale moc se nevyužívá ..
Kolikrát stačí UPSku uplně vybít .. nechat v klidu nabít .. a zas funguje rok jak nová ..
Celeron

#4 Příspěvek od Celeron »

No a co topnice do přímotopů? Topná tyč, na ní hliníkovej "chladič". Výkonová řada Airelec (Francie) je 500, 750, 1000, 1250, 1500, 1750, 2000 a 2500W. 500 a 1000 nebo 1500 mám po jednom kuse a mohl bych ti je nechat. Když tak SZ.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
fredis

#5 Příspěvek od fredis »

Pokud trváš na té elektronické tak ti nezbude než si připlatit. :cry: :lol:
Rotor rotuje a stator stagnuje...
serviceman

#6 Příspěvek od serviceman »

FoyCZ píše:Ono jde o to ty UPSky vybít aspoň jednou za pul roku
Tak nech ta PC jednou za čas běžet jenom na UPS a až jim to začne pípat, zastrčí zástrčku. Není nad praktickou zkoušku.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
rnbw

#7 Příspěvek od rnbw »

To nevybije bateriu uplne, hlavne ak sa tvari, ze je blba. Zalezi aj od typu UPS.

Ja opravujem hlavne APC Back-UPS CS 650. Bateria byva niekedy po x rokoch (nie mesiacoch!) zasulfatovana a s PC a monitorom to vydrzi bezat tak 5 minut. Potom to zapnem len s monitorom a bezi to kludne 20 minut. Nakoniec to "dorazim" monitorom v standby, to moze trvat este par hodn. Potom necham bateriu nabit (je zaujimave sledovat, ze na zaciatku nabijania napatie zacne klesat, ako bateria zacina "tahat" prud) a pri nasledujucej skuske to vydrzi s rovnakym PC a monitorom 25 minut.
Achab

#8 Příspěvek od Achab »

Pro jednoúčelové použití by mohly vyhovět lineární žárovky (35 - 1500W). Třeba sestava 100+200+200+500W by měla 10 regulačních stupňů a dá se pořídit poměrně levně.
Olchor

#9 Příspěvek od Olchor »

Žárovky bych tam nedával, mají podstatně vyšší zapínací proud, než je ustálený provozní, to by se UPS nemuselo líbit. Ale přeci není problém sehnat nebo navinout odporová tělesa různých výkonů, ofuk ventilátorem, přepínat buď přímo přepínačem ( VS 16), nebo relátky popř. triaky.
Stačí 4 tělesa v řadě 1-2-4-8 a BCD přepínač, získáš 16 stupňů.
Nebo je spojitá regulace tak důležitá?
Naposledy upravil(a) Olchor dne 07 dub 2017, 06:46, celkem upraveno 1 x.
Atlan

#10 Příspěvek od Atlan »

Objednaj si toto.
PTC ceramic air heater 200W ACDC 220V 3 row/mini Insulated 75*75*26mm
http://s.aliexpress.com/aaUviEjU
(from AliExpress Android)

Maju rozne vykoni, virs to spajat paralelne a pekne chladit ventilatorom podla mna ideal.
termit256

#11 Příspěvek od termit256 »

Sveho casu jsme meli zateze delane tak, ze se spoustely deskove elektrody do nadrze s vodou. Zatezovaly se tak generatory s vykonem v radech stovek kW. Je to levne a jednoduche, ale zelezi jake mas moznosti. Nekde v kancelari plne priblblych asistentek to asi neudelas :-)
Celeron

#12 Příspěvek od Celeron »

Termite, ty bys dokázal spočítat sklápěcí trojdesku pro motor s kroužkovou kotvou? Nebo aspoˇn jak na to? Vím, že to má mít tvar jako rotor vzduchovýho ladícího kondíku ale nevím, co je ve vaně za elektrolyt. Mám tu jeden motor kolem 2,5KW a chybí k němu rotorový spouštěč.
Kdysi to míval na pouti každej kolotoč. :) Má to být celkem bezpečná věc, malý napětí, velkej proud, galvanicky oddělený od sítě.
Díky
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
termit256

#13 Příspěvek od termit256 »

Ty vany co jsem zminoval mely cca 2x2x2m a spoustela se do nich sada desek vzdalenych od sebe kolem 10cm. Jako elektrolyt tam byla voda (bylo to umistene venku na desti) pripadne nejaky chemicky koktejl protoze se to pouzivalo i pro DC.

S tim rotorovym spoustecem bych to nijak nehrotil, i mnohem vetsi motory jsem spoustel normalne jen "tocenim volantem" rychlosti dle nalady.
Myslim ze kdyz tam das 2-3 sady odporu a budes je prepinat stykaci s casovym relatkem nebude s tim problem. Jake hodnoty ma mit odpor pro ten ktery motor ale neporadim, je to uz strasnych let a musel bych to hledat na internetu uplne stejne jako ty.

Ty rotorove spoustece se obcas objevuji na bazosi, takze pokud to ma mit "ducha doby" nezbyva nez sledovat.
Olchor

#14 Příspěvek od Olchor »

to Atlan: PTC ne, to je stejný problém jak se žárovkou - velký náběhový proud, který se mění s ohřevem. Stabilizovaná je teplota, nikoli výkon.
Achab

#15 Příspěvek od Achab »

Správně se to jmenuje kapalinový spouštěč - vyrábí a používají se stále, hlavně pro větší výkony. Dnes samozřejmě s příslušným krytím, v různém provedení a většinou s elektrickým pohonem a ovládáním.
Ruční deskový jsem u kolotoče viděl ještě před pěti lety. U těchto byly kontakty které po plném ponoření desek spojily vývody rotoru nakrátko.

Olchor píše:Žárovky bych tam nedával, mají podstatně vyšší zapínací proud, než je ustálený provozní...
Domnívám se že při regulaci třeba od 50-100W by žárovky na tento účel mohly být použitelné. Při zapnutí PC zdrojů je taky na UPS určitý proudový náraz.
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“