Dostal sa mi do rúk modul DCF. Predpokladám že je z nejakej meteostanice alebo hodín. Neviem zistiť ako ho pripojiť. Kde je napájanie, poprípade aký výstup z tohoto modulu ide. (je možné že má zbernicu I2C ?). Pripájam samozrejme fotografie. Ak by niekto vedel, poprípade sa s podobným modulom už stretol, ďakujem za radu.
Zapojenie pinov v module DCF 77
Moderátor: Moderátoři
Zapojenie pinov v module DCF 77
Dostal sa mi do rúk modul DCF. Predpokladám že je z nejakej meteostanice alebo hodín. Neviem zistiť ako ho pripojiť. Kde je napájanie, poprípade aký výstup z tohoto modulu ide. (je možné že má zbernicu I2C ?). Pripájam samozrejme fotografie. Ak by niekto vedel, poprípade sa s podobným modulom už stretol, ďakujem za radu.
- Přílohy
-
IMG_0086.jpg- (179.91 KiB) Staženo 236 x
-
IMG_0087.jpg- - pól napájania je prvý pin z prava
- (246.65 KiB) Staženo 274 x
Nalezeno podle textu na destičce
- Artaban001
https://www.mikrocontroller.net/topic/220596#2222805
A taky o tom, kolikrát denně musí být modul v provozu, aby zasynchronizoval hodiny. Jednomu stačí jednou, jiný tvrdí, že dvakrát, a že mu stačí méně, než minuta, další (a s ním souhlasím) trvá na 3 minutách, aby procesor mohl data porovnat a účinně potlačit chyby.
Pinout modulu by měl souhlasit s tímto
Pin___funkce
1___Vcc (+1,2 ...3,3 V)
2___GND
3___DATA pro MC
4___PON (Power On/Down)
Podle návodu ke kuchyňským hodinám z roku 1995 koupeným tehdy u Lídla synchronizují čas 11x nebo 12x denně. Bohužel za ty roky už je asi marné ten návod někde hledat, některé časy vypadaly na první pohled nesmyslně, ale patrně šlo o nějakou shodnou část posloupnosti bitů v binární interpretaci minut a hodin. Než mě napadlo analyzovat to, už jsem nenašel seznam těch časů. Dlužno ale říci, že hladina rušení patrně za poslední půlrok vzrostla natolik, že po změně času se strojek střídavě točil a zastavoval asi 13 hodin, pak se mi ho zželelo a na půlhodinku až hodinku, to jsem nehlídal, jsem hodiny pověsil na balkón. Když jsem si pro ně došel. už opět kráčely pravidelným klidným a pevným krokem.
- Artaban001
Ještě bych dodal:
Rádiem řízený hodiny s ručkama občas nastavují ručky do výchozí polohy. Nevím za jaké okolnosti, ale občas zastaví na 12:00:00 a čekají na DCF telegram. Pak se nastaví přesný čas. Nejspíš slabší baterie nestačí uživit infrazávoru, která hlídá výchozí polohu 12:00:00, tak se ručky pohybují "donekonečna". (IR LED bliká synchronně z pulsama pro motorek v režimu nastavování)