Magnetofon B43, po chvilce provozu "chcípne"

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jihra

Magnetofon B43, po chvilce provozu "chcípne"

#1 Příspěvek od jihra »

Zdravím lidičky.
Dnes jsem si za pěkných 350 Kč přivezl vzhledově velice zachovalý magič B43. Celkem funguje, ale zarazila mne jedna věc. Magnetofon zapnu, kontrolky svítí, přehrává, ale po chvilce (cca půl minuty) se svit kontrolek zeslabuje až kontrolky skoro nesvítí a magnetofon přestává fungovat, "netočí" se. Prostě "chcípne". Když magnetofon úplně vypnu a znovu jej po chvilce zapnu, tak zas chvilku jede a pak po chvilce zase "chcípne". Že by elyty ve zdroji? Poraďte, ať nemusím složitě pátrat. Díky.

PS: Asi bude stejně dobré všechny elyty a případně i svitkové kondíky vyměnit, že jo.
MiroH

#2 Příspěvek od MiroH »

jihra píše:PS: Asi bude stejně dobré všechny elyty a případně i svitkové kondíky vyměnit, že jo.

Bingo !

Skor tie elyty, svitkace by mali byt v pohode, ak neboli navlhnute.
Naposledy upravil(a) MiroH dne 07 dub 2017, 13:37, celkem upraveno 1 x.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Lukas-Peca »

Špatný kontakt v držácích pojistek, taky jsem se s tím u mé B43 dost vyvztekal. Elyty ve zdroji s tím nemají nic společného, motor je na síťové napájení. Kondy preventivně neměň, pokud to funguje, tak do toho nehrabej. Když ty elyty vydržely padesát let, tak jsou asi dost kvalitní. Nějaká nová čína může po dvou letech odejít.
sinclair

#4 Příspěvek od sinclair »

Je vadný ten krabičák u motoru. Nahradit nejlíp stejným typem, ale s minimálním svodem.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Lukas-Peca »

Krabicák u motoru by rozhodně nezpůsobil zhasnutí kontrolek.

EDIT: Beru zpět, mohl by, ale to by se snad měla spálit síťová pojistka...
elektrosvit

#6 Příspěvek od elektrosvit »

Původně jsem tipoval poruchu v obvodu toho referenčního zdrojíčku. Ale jestli se zastaví i motor, tak to asi bude tím krabičákem. Pojistky můžou být klidně prodrátované, s tím jsem se v magičích této řady setkal několikrát.

EDIT: Krabičák jsem měnil u tří kusů. Vždycky se projevil poklesem otáček motorku cca 15 minut od zapnutí. Na funkci obvodů napájených ze sekundárů neměl vliv. V tomto případě by musel mít svod jak prase.
masar

#7 Příspěvek od masar »

Krabicovým kondenzátorem jen těžko. Podívej se na schema. Napětí zdroje (i pro žárovičky) dodává stabilizátor s OC26. Ten (jeho součásti) je zodpovědný za kolaps. Zkontroloval bych hlavně elyt C42 a další součásti tohoto stabilizovaného zdroje (spíše jen řízeného).
:wink:
Přílohy
zdroj.png
(19.79 KiB) Staženo 253 x
elektrosvit

#8 Příspěvek od elektrosvit »

Taky bych řekl, že bude chyba zde. Ale tazatel psal, že "se netočí". Teď je otázka, jestli jen vlivem sníženého nebo žádného napětí nepřitáhne elektromagnet přítlačnou kladku, nebo jestli se zastavuje motor.
masar

#9 Příspěvek od masar »

Ještě jiné schema zdroje, trochu čitelnější. K C42 je připojen ještě C45. Možná pochopili jeho důležitost. Navíc je tu ještě jedna změna - dioda GA204 v referenčním zdroji. Té bych věřil jako Kalouskovi...
:wink:
Přílohy
zdroj2.png
(34.23 KiB) Staženo 236 x
jihra

#10 Příspěvek od jihra »

Lidičky, dík za rady, určitě zužitkuji.
Tak jsem z toho trochu jelen. Teď jsem dorazil domů. Magič ležel půlden v teple a ejhle - už nechcípá. Než jsem jej koupil, tak ležel 3 dny v nevytopené dřevěné boudě, tudíž byl fest prochladlý. Že by mechanické odpory v prochladlém mechanismu byly tak velké, že "zastavily" magič? Kdoví.
Každopádně mechanicky jede - až tedy na převíjení doprava. Ještě jsem zjistil, že se nějak zaseknul přepínač rychlostí, ale to asi půjde opravit. Elektricky je to horší, asi velké přechodové odpory v přepínačích atd. Levý kanál skoro nehraje, pravý jakž takž. No rozeberu, vypucuju, elyty asi poměním. Snad to pojede.
Přílohy
B43_mensi.jpg
(244.54 KiB) Staženo 248 x
elektrosvit

#11 Příspěvek od elektrosvit »

Přepínač rychlostí je při zapnutém magnetofonu blokován, pozor na to. Rovněž některá tlačítka na levé straně jsou mechanicky svázaná s tlačítky na pravé straně. Častým zdrojem problémů jsou přepínače, dají se však vyčistit. Bezhlavou výměnu kondenzátorů nedoporučuji, chce to měřit a vyměnit jen ty skutečně vadné.

Servisní návod
Návod k obsluze
Pikofarad

#12 Příspěvek od Pikofarad »

Pěkný,zachovalý kousek.A už i s funkcí self repair.Dobře jsi koupil :wink:
jihra

#13 Příspěvek od jihra »

elektrosvit píše:Přepínač rychlostí je při zapnutém magnetofonu blokován, pozor na to. Rovněž některá tlačítka na levé straně jsou mechanicky svázaná s tlačítky na pravé straně. Častým zdrojem problémů jsou přepínače, dají se však vyčistit. Bezhlavou výměnu kondenzátorů nedoporučuji, chce to měřit a vyměnit jen ty skutečně vadné.

Servisní návod
Návod k obsluze

Na měření elytů přímo v plošňáku tuším existuje nějaký přípravek nebo měřák, ale teď si nevzpomenu, co to je zač. Máš s tím zkušenosti? Jo a dík za dokumentaci.
breta1

#14 Příspěvek od breta1 »

jihra

#15 Příspěvek od jihra »

Super, dík, prostuduju.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“