Jak odzkoušet přepěťovku?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od ZdenekHQ »

No jestli je to přepěťovka typu varistor na přívodních drátech, tak je víceméně nanic (i to jsem už viděl). Ve slušný chráněný zásuvce musí být napřed filtr a teprve za ním varistor. A to je jenom začátek boje s přepětím, bohužel velmi chabý....

BTW Otevři, vyfoť, posoudíme :)
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
jasin

he

#17 Příspěvek od jasin »

A ty jsi Sendixi viděl nějaký zbytek po varistoru? Já jsem jich ve zkušebně odpálil řadu a na kontrolu mi stačí megmet. Babské rady jsou určitě lepší než tvůj holub na střeše.
Když se někdo ptá, jak amatérsky zkontrolovat žárovku, tak mu určitě hodně pomůže informace, že existuje jasmetr (v ceně jeden meloun), kterým profesionál takovou kontrolu může (někdy) dělat :roll:
dolac

#18 Příspěvek od dolac »

Najlepšie urobíš ak to otvoríš a pozrieš čo je v tom zabudované. Urobíš si tak obraz ako to asi bude fungovať.
Sendyx

#19 Příspěvek od Sendyx »

Ano, viděl jsem dost napůl poškozených přepěťovek, které megmetem vypadaly funkčně, ale stačil podled dovnitř na roztrhlý varistor a bylo jasno. Některé varistory se dokážou při nadpětí zahřát a rozlomit na několik kusů a pak to nějak funguje, ale divně. Závisí od výrobce a konstrukce toho varistoru. Dost nepříjemné jsou takové světle modré (Korea?), u kterých dochází po nějakém tom pohlceném rázu asi ke snížení Ubr, pak to hřeje i při normálním napětí čím dál více až se rozsype.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“