Epoxy 1200, poměr pryskyřice+tvrdidlo

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Dikobraz

#61 Příspěvek od Dikobraz »

Zdravím, kolegové bastlíři a kutilové.
Měl bych dotaz, jak dalece Epoxy 1200 degraduje pří skladování v nevytápěné garáži po dobu pěti a více let. V zimě pravděpodobně několikrát promrznul.
Dostal jsem od kolegy nevyužitý zbytek asi 2 kg epoxidu skladovaného ve výše zmíněném prostředí. Je tento ještě použitelný, nebo ho mám rovnou vyhodit?
Děkuji všem za případné zkušenosti.
stasek

#62 Příspěvek od stasek »

Vyhodit? Tak ho vyhoď ke mně.
Epoxy 1200 vydrží desetiletí. Stejnou zkušenost mám i s epoxidovou barvou. Po 40-ti letech v pohodě používám.
Dikobraz

#63 Příspěvek od Dikobraz »

Takže klidně může promrznout a neztrácí kvalitu? Díky za odpovědí.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#64 Příspěvek od Lukas-Peca »

Co vás napadá jako barvivo do Epoxy 1200 v barvě bílá nebo slonová kost? Barvy do betonu se dobře osvědčily, ale zrovna bílá se nedělá :) . Jinak s odléváním mám zatím dobré zkušenosti, jen tvrdidlo je skutečně velmi agresivní a těkavé, časem z lahvičky vyschne a v obchodě měli všechny prodávané lahvičky prázdné, prostě to vytěkalo.
stasek

#65 Příspěvek od stasek »

Nitrocelulózovou barvu, nesmí se to přehnat.
frantajetel11

#66 Příspěvek od frantajetel11 »

Použil bych originál http://www.sincolor.cz/Naterove-hmoty/L ... ova-pasta/
A koukám, že máš štěstí, já když kdysi sháněl černou, tak menší balení než 1kg nebylo... Takže ho mám ještě asi 950 g :lol:
Proti jinýmu probarvování to má tu výhodu, že i když to s pigmentem přeženeš, tak se nic nestane. :wink:
petrfilipi

#67 Příspěvek od petrfilipi »

JirkaJOY píše:Koupil jsem si soupravu se 100g pryskyřice ... V soupravě je kelímek s ryskami = odměrka.

Kde (kdy) jsi koupil pryskyřici s odměrným kelímkem? Já si pamatuji na komunistickou zelenou krabičku se zkoseným čelem a plechovkou epoxidu, kde bylo i kapátko, odměrka a tyčka. Před rokem-dvěma jsem odměrku při čištění propíchnul šroubovákem. Teď sice vážím s přesností na 0,01g, ale kelímek byl kelímek.Ale třeba tady: http://www.sincolor.cz/Naterove-hmoty/L ... 07-kg.html je váhový poměr 100:7 (pro tvrdidlo P1) a je tam i informace o možnosti barvení barvami Eprotint. A dokonce by balení mělo obsahovat i odměrku. Jen ji zapomněli vyfotit.

Petr
VonBahnhof

#68 Příspěvek od VonBahnhof »

Taky mám tu sadu...

http://www.kittfort.cz/produkty/polyest ... rava-1200/

Je tam 100g pryskyřice, tvrdidlo P11 v lékárenské skleněné lahvičce s plastovým kapátekem. Dále stejná lahvička bez kapátka s lihem nebo něčím podobným k odmaštění, míchátko který je celkem k ničemu a opět lékárenská plastová odměrka, stejnou dostaneš například k sirupu proti kašli. Nepoužitý zbytek necháš v odměrce, po vytvrzení s ní "zapružíš" a zbytek vyndáš... Náhradní díly kupuji v lékárně :-)
petrfilipi

#69 Příspěvek od petrfilipi »

No jo, ale ta komunistická odměrka byla z průsvitného materiálu a měla 3 rysky.

PF
EKKAR

#70 Příspěvek od EKKAR »

Lukas-Peca píše:Co vás napadá jako barvivo do Epoxy 1200 v barvě bílá nebo slonová kost? Barvy do betonu se dobře osvědčily, ale zrovna bílá se nedělá :) ....
Prášková zinková nebo titanová běloba, poměr do 2% hmotnostních základní pryskyřice. Na slonovou kost nebo krémovou pak s malým přídavkem buď suchejch práškovejch barviv/pigmentů pro malířský barvy, nebo z nitrobarev.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
makak

#71 Příspěvek od makak »

Oživím starší téma, na malé množství lepidla je vážení P11 opravdu problém. Ale i tak je potřeba to tužidlo nějak do nádoby dostat a jak jinak, než po kapkách ?
Odvážit pryskyřici lze, nebo odměřit objem nádobkou, to není problém.
Kapátko funguje, ale taky dlouho nevydrží, protože gumovou část která se mačká to spolehlivě rozežere. Ideální by byla nějaká jednorázová plastová pipeta, nebo injekční stříkačka pro zvlášť malé objemy, jako se například používaly na očkování proti covidu.
Nedá se někde taková pipeta nebo stříkačka sehnat ?
Celeron

#73 Příspěvek od Celeron »

Nevím, jestli to stále existuje ale dostal jsem od jednoho doktora na penzi 1ml stříkačku s názvem Tuberkulínka. Tělo skleněný, broušený, konce kovový, nerez nebo chrom, uvnitř kovovej píst bez těsnění. To sklo bylo dlouhý cca 10 cm a dělení bylo probarveným rytím po 0,01 ml. Nic přesnějšího na malý objemy jsem nikdy neměl. Bohužel se mi skulila ze stolu na dlažbu a je v pánu.
Ty plastový jednorázovky mají popis tak mizernej, že ho setřeš pár přejetím prstem. Lihem nebo C6000 či acetnem okamžitě.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
makak

#74 Příspěvek od makak »

Tak tohle vypadá, že by mohlo fungovat:
https://www.spokojenemorce.cz/injekcni- ... ml-2-dilna
Je to bez jehly, 5 korun za kus, jenom to poštovné to prodraží.

Ale zkusil jsem ještě jednu věc. Přelil jsem tvrdidlo do lahvičky od očních kapek a pečlivě napočítal 200 kapek, abych zjistil, že váží 5,4 gramu.
Z toho už se dá dopočítat libovolné dávkování. Jenom pozor na to, že velikost kapky možná může taky ovlivnit vyústění lahvičky, nebo tvar kapátka. Takže nejlépe, když si to každý odpočítá a naváží pro svůj typ lahvičky nebo kapátka, který používá.
Kdyby se pryskyřice odměřovala objemově, tak mi to vychází na 3 kapky na každý cm krychlový. Počítám to správně ?

Hustota pryskyřice je 1,15 g/cm3 a tvrdidlo má 0,971 g/cm3.
Počítal jsem to pro míchací poměr 7:100 hmotnostně podle aplikačního listu CHS-EPOXY 324 (1200)
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#75 Příspěvek od Habesan »

2 kapky na mililitr.
Viz.: http://radio.ok1cjb.cz/09_dilna/04_epoxy_1200.html
(Osobně vřele doporučuju koupit si váhu s miligramovým rozlišením.)
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Odpovědět

Zpět na „Poradna“