Určenie výkonu elektromotora
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
Čiže výmenu za pomalejší motor považujem za dobré riešenie a budem sa cítiť pri práci bezpečnejšie.
Dvouotáčkovej Dahlander. Za pínání do trojůhelníka má malý točky, po přepnutí na YY velký. Má to 6 vývodů ale štítek ze dna víčka svorkovnice někdo šlohnul.
Na svorkách žádný značení, všechno propojený se vším. Co jsem párkrát připojoval Dahlandery, měly klasický popis 1U, 2U, 1V, 2V, 1W, 2W, s tím žádnej problém nebyl. Jenže co tohle? Metoda pokus omyl se mi moc nezamlouvá...
Díky
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Preto som zohnal 5,5kw, ktorého štítok je v prílohe a chcem sa opýtať, či je možné ho spúšťať cez hviezdu/trojuholník - kvôli prúdovym nárazom... Otáčky má síce 2925, ale aj tak musím upraviť vnútorný priemer remenice a tak by som zmenšil aj vonkajší priemer, aby bol prevod 1:1 a tým pádom by boli otáčky na kotúči 2925, čo by bolo lepšie ako doterajších 4000.
- Přílohy
-
IMG_20170411_151713.jpg- (115.93 KiB) Staženo 152 x
Bude to spíš 4kW nebo 5,5kW. Tehdy tam používali motory MEZ 4APxxx a 4,5kW není v řadě (nejbližší 4 - 5,5 - 7,5kW).EKKAR píše:...HOP-77 někdy z roku 1979 má MEZáckej motor 4,5kW/1450 otáček...
Pravděpodobně tyto:
4AP 112M-4 .... 4kW/1440n/min
4AP 132S-4 .... 5,5kW/1450n/min
Ve své době se některé cirkule dodávaly s motory pro napětí 220/380V nebo 380/660V.
Z čeho motor je, nevím, kámoš si motor sehnal do truhlářský frézy.
Doufám, že vývody budou stejně jako na jinejch motorech, pokud dám hřídel vlevo, vzdálenější šrouby budou odleva 1U, 1V, 1W a blíž ke mě odleva 2U, 2V, 2W.
Zapojení trojúhelník - přívod na 1U, 1V, 1W a 2U, 2V, 2W zůstanou volný.
Zapojení dvojtá hvězda přívod na 2U, 2V, 2W a 1U, 1V, 1W zkratovat.
Hele, co je na tom pravdy, že když se nepřehodí přívod (1 - 2 ) při přepnutí z trojůhelníka do dvojtý hvězdy, tak je to skoro destrukce motoru, protože se chce točit opačně?
- Přílohy
-
motor-dyy.png- (5.52 KiB) Staženo 84 x
Hele - já se nebudu hádat, naposledy jsem na ten štítek koukal někdy před 15 lety, když jsme řešili změnu tarifu na chalupě kvůli cenám atd. - aby tu cirguli vůbec bylo možný provozovat a neplatilo se jako za raketu. A jednoduše přiznám, že jestli tam jsou holý 4kila nebo 4,5 si přesně nepamatuju - ale míň to určitě není. Má spouštění přepínačem Y/Δ a 16A motorový pojistky pod víčkem na šroubek v boxíku na kolíbce - jestli ti to přiblíží detaily - a ten spínač je na visací zámek kvůli bezpečnosti. Víc z hlavy nevytáhnu. Ale jestli si vzpomenu, tak si někdy na chaloupku vezmu foťák a ten štítek vyfotím - pro klid a pořádek. Předtím používaná "samodomo" konstruovaná cirkulárka měla "trofejní" sovětskej elmotor se 3000RPM (samozřejmě přibližně, v reálu samozřejmě měl nějakej skluz - ale na dědině se tak prostě říkalo 2-pólovým motorům) s příkonem cca 3kW - a na 60cm kotouč musela mít převod cca 3:2, aby to kotoučem netřískalo jak šlapka s děckem ...Achab píše:...Bude to spíš 4kW nebo 5,5kW. Tehdy tam používali motory MEZ 4APxxx a 4,5kW není v řadě (nejbližší 4 - 5,5 - 7,5kW).EKKAR píše:...HOP-77 někdy z roku 1979 má MEZáckej motor 4,5kW/1450 otáček...
Pravděpodobně tyto:
4AP 112M-4 .... 4kW/1440n/min
4AP 132S-4 .... 5,5kW/1450n/min
Ve své době se některé cirkule dodávaly s motory pro napětí 220/380V nebo 380/660V.
A kutilmile - nelituju tě
Pokud není známý původ motoru tak orientace svorkovnice není jistá. Na některých obráběcích strojích byly motory konstrukčně přizpůsobeny pro danou montáž. Ale svorky byly vždy řádně označeny takže s tím nebyl žádný problém.
Spojením "YY" se vlastně změní orientace napájení některých cívek (začátek - konec) takže zaměnit fáze je nutné - zapojení musí být podle obrázku. Kolega při výměně stykače spletl vodiče a než odhalil proč to pořád vyráží pojistky tak jich spálil celou krabici.
Svorky bývají uspořádány tak aby seděly pro obě zapojení a stejnou fázi za sebou ale nemusí to tak být vždycky. Už si to pořádně nepamatuju - naposled jsem tento motor zapojoval někdy před 15-ti lety. Mimochodem se po "privatizaci" místní fabriky objevily i na výše zmíměných amatérských cirkulárkách - tam ovšem stačilo jedno zapojení napevno.
- Přílohy
-
Přepínání pólů 4_2.JPG- (41.46 KiB) Staženo 98 x
Tak jsem kámoše navigoval po telefonu a zkusil zapojení do trojůhelníka. Označení svorek co jsem psal výše. Opravdu, pokud se připojí jedničkový svorky tak se točí na jednu stranu, pokud bez změny pořadí fází dvojkový, tak se točí opačně. Taky vyzkoušel zapojení YY s proklemováním jedniček. Prý se to i na prázdno rozbíhá dost pomalu, cca 2-3 sekundy. Asi to bude chtít Obzoráckej pakeťák 0-D-YY a rozbíhat na D a pak přepnout na YY. Ale jinak to bude dobrý, na trojůhelník na menší točky falcovací frézy a na dvojtou na velký točky dlabačky s malým průměrem.
Dík za konzultaci.
Stykače jsou v příloze a na stránce je i odkaz na tlačítkový přepínání.
http://archiv.eatonelektrotechnika.cz/priruckazapojeni/motor052.html