Hurá do vesmíru (odděleno)
Moderátor: Moderátoři
- Artaban001
Kurde, Vladodyno byl rychlejší - ale aspoň to máš potvrzený.
A kutilmile - nelituju tě
- Artaban001
Jo a Komarov se neupek. Bohužel si to "vychutnal" až do finále a díky nefungujícímu orientačně-stabilizačnímu systému lodi, která se prakticky celou dobu letu točila jako káča a taky díky diletantsky navržený padákový sekvenci a údajně i kvůli špatně navržený padákový schránce se pak jednak kabina v závěru sestupu nestabilizovala (stabilizační padák byl odhozenej moc brzo) a druhak rotací zamotanej hlavní padák se nepodařilo odstřelit tak, aby se do něj nezamotal bez zpoždění (další chyba) vyhozenej padák záložní ... Takže kabina dopadla na zem rychlostí stíhacího letadla a Komarov se rozmáznul uvnitř jako lžíce jahodový marmelády, protože nárazový "géčka" dosahovaly několika stovek ...
Pak se Saljut 1 rozmázl o zem a vše zalil asi 90% peroxid z orientačního systému, takže hořelo i to, co normálně nehoří. Jo a spálený torzo těla Komarova je na fotce i na Technetu.
Ono to zas tak moc rychle nepadalo, ty zamotaný padáky (hlavní a záložní) dělaly brzdící streamer, takže jen asi 35m/s, takže žádná stíhačka na plnej kotel do země.
Musíš číst i jiný zdroje.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Náraz byl nesmírně silný. Kabina dopadla rychlostí nejméně 35 až 40 metrů za sekundu, tedy necelých 150 kilometrů za hodinu. Okamžitě po nárazu došlo k několika výbuchům. Explodovaly totiž motory, které měly ve výšce 1,5 m nad zemí zajistit její přiměřeně měkké dosednutí. Protože se tepelný štít v důsledku vysoké rychlosti neodhodil během sestupu, ale až těsně u země, motory explodovaly směrem do kabiny. Požár zachvátil nádrže s 30 kg koncentrovaného peroxidu vodíku motorků řízeného přistání a začaly od něj silně hořet i běžně nehořlavé materiály.
http://technet.idnes.cz/vladimir-komarov-a-havarie-vesmirne-lodi-sojuz-1-fto-/veda.aspx?c=A120425_162504_veda_mla
Co mi povíš teď?
Na Astronautixu je to popsaný podobně.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!