dudo02 píše:EKKAR píše:Jo, říkáš to správně - je to 3fázový 2pólový vinutí.
Protože každá ze 3 barev (3 fází) má 2 cívky - třeba červená má horní a dolní cívku tvořící jednu pólovou dvojici, stejně tak i modrá a zelená.
Ekkar a si si istý na 100%?
...
Z toho usudzujem, že zhorený motor, ktorého vinutie som pre istotu ešte znova nakreslil asi nebude 2pólový, ale 4pólový a jeho otáčky sú tým pádom 1440... Netvorí náhodou jedno vinutie "prekryté" ďalšímý dvoma, póly dva?
...
Eleman píše:Pokud nejsem slepej, tak na té fotce shořelého motoru (IMG_20170415_074111.jpg) vidím 6 pólů, tedy 3 pólové dvojice (dvojpóly) což odpovídá asynchronním otáčkám cca 950/min.
Dudo & Eleman - neserte mě, chlapi, začínáte už bejt jako TJJSN!!! Ta rychlost otáčení pole ve statoru se bere podle kmitočtu všech fází, který vůči sobě mají časový zpoždění 1/3 periody = 50Hz je 50 otáček za vteřinu, když má minuta 60 vteřin, musí se pole otočit N x = (50x60) za minutu = 3000x u motoru, kterej má na 1 fázi JEDNU pólovou dvojici = JE DVOUPÓLOVEJ. Celý 3-fázový vinutí JAKO NA FOTCE pak má samozřejmě pólů 3 x 2 = 6.
Když vezmu motor s větším počtem pólovejch dvojic PRO KAŽDOU FÁZI, rychlost se sníží = čtyřpólovej motor má pro každou fázi DVĚ pólový dvojice neboli ČTYŘI póly, jeho pole v dutině se proto točí 1500x za minutu a při skluzu cca 5%, aby se v rotoru indukoval nějakej proud a vznikal tak točivej moment, jsou asynchronní otáčky 1425 RPM (tudíž pokud jsou normovaný otáčky 1460, tak bude skluz menší, já použil 5% aby se mi to dobře počítalo).
Když ty pólový dvojice budou na JEDNU fázi celkem 3, bude tam ŠEST pólů na každou fázi - a motor se bude točit otáčkama N/3 = cca 950 RPM, protože jeho točivý pole udělá 1000 otáček za minutu!
A ani vzájemný překrytí cívek v prostoru neznamená, že vzniknou nějaký "rozdělený vrcholy" na intenzitě magnetickýho pole, protože jak osy těch pólovejch dvojic, tak i časovej průběh intenzity magnetickýho pole odvozenej od intenzity proudu vinutím jsou ve všech 3 fázích vůči sobě posunutý o stejnej úhel = 120°!!!!