Stavba elektronkového zesilovače 2xEL84, +ECC
Moderátor: Moderátoři
Ty EL95 se ale asi nedají moc rozumně sehnat předpokládám? Jak moc za rohem použitelnosti by to bylo třeba pro 6П3С? Nebylo by to spíš z bláta do louže?
https://uloz.to/!ODIAIXgeOXHt/prirucka- ... chniky-pdf
sinclair píše:Jinak - vzpomněl jsem si, že mladej, co ho tak trochu "trénuju", má v červnu narozky.
Nabízím pětibábu za zachovalého Jurkoviče "Príručka nízkofrekvenčnej techniky", ten exemplář v šedých plastových deskách a červeným potiskem desek. Kdybyste to někde uviděli, dejte prosím echo.
Dám poptávku i s obrázkem ještě do příslušné sekce, aby to někdo nespletl s jejím volným pokračováním Jurkovič/Zodl "Príručka nízkofrekvenčnej OBVODOVEJ techniky". Tu mám naštěstí díky moc hodným lidem znovu sehnanou.
Já sám už Jurkoviče-Škrovánka nemám, jak jsem psal, ukradli mi tu knihu spolu s ostatními /já už ji ale tolik nepotřebuju/, tak ale ať ji má aspoň on. Bude pro něj hodně poučná.
Myslel jsem tím přesně tuto:
Ahoj Leoši,
tu knihu dostaneš darem.
Mohu Ti zavolat?
Dnes jsem se díval na ten výstupák ze Stereodirigenta. Sice mám jenom jeden, takže je mně i jinému na hovno, ale zkusím nějaké experimenty.
Tyvole to je jádro jak hovado, jsou to plechy EI20x25 a primár má stejnosměrně rovných 600R. Je to pro ECL86, ale zkusím projít katalogové listy nějakých exotů /6L41, EL82, EL81 atd./, jestli by se ta primární impedance dala využít i k dosažení vyššího výkonu, než 2,5W jako měl Stereodirigent.
Vybrat vhodnou koncovku, aby z toho vylítlo aspoň čistých 5W a rozumně to zavazbit, tak to bude hrát jaxviňa.
Takové hovadské jádro přece musí aspoň těch 5-6W přenést úplně v pohodě.
Mám regulovatelný anodový zdroj, generátor sám mi dává nezatížený až 7V rms a mám k němu i přídavný booster až do 20V/50R, tak si to napřed sletuju jen tak, okolo soklu, bez předzesílení a zkusím z toho s jinou baňkou vyrazit víc. Všelijakých lamp tu je přehršel - třeba narazím na něco vtipného
Tvl, taková hromada železa, primární indukčnost jak prase a jde z toho v tom stereopřijímači jen 2x2,5W. No není to škoda?
Muselo těm bratislavákům tenkrát z toho FM dobře jebat - viz hokuspokus Carioca a ostatně i Rigoletto.
Snajle, už sis v tom Jurkovičovi našel ten oddíl, kde je přesný postup návrhu velmi kvalitního výstupního trafa pro EL84 z toho zapojení s EF86? Je to tam někde poblíž.
Jinak díky za ten převod - čím se vlastně dá .djvu otvírat a prohlížet? Je na to něco spešl, nebo to otevřu i něčím běžným, co má každý komp ještě s XP, jako mám já?
Zkus koupit potenciometr hlasitosti s odbočkou a udělej ten loudness, výškový i hloubkový, korekce vyhoď do řiti, dej dva triodové stupně rovnou za sebe a celé to zatáhni do příslušné katody pořádnou vazbou ze sekundáru.
V tomhle případě a při použití silně kompromisního výstupáku bude platit, že čím víc nfb, tím líp - až tolik, kolik si nechá zesilovač líbit a když už začne natáčet fázi moc, tak ze zpětnovazebního odporu zkusit udělat paralelní RC článek s Fr okolo 200kHz. A pak snese dalších 5-10dB vazby víc.
Pokud uděláš loudness jen tak okolo +4 až +5dB na obou koncích pásma, tak to při nižších hlasitostech vyrovná zbylé nedostatky výstupáku na hloubkách, ale tak, že přítomnost toho loudnessu po pár hodinách poslechu ani nebudeš registrovat. Jestli chceš nějaké konstanty/vzorečky na výpočet loudnessu ke konkrétnímu danému potenciometru, jaký seženeš /třeba 500k/, tak je to buď v Jurkovičovi, nebo Ti to napíšu sem.
Je to o kompromisu.
Na Tvým místě bych se zkusil mrknout, jak to dělali mnohem chytřejší lidi v podobných zapojeních jinde a už mnohem dřív.
Je zbytečný vymýšlet již vymyšlené. Něco jiného je vymýšlet, něco jiného jen vyzkoušet, osahat, jak se to chová.