Izolace pouzdra obvodu LM317T od chladiče

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Superpavel

Izolace pouzdra obvodu LM317T od chladiče

#1 Příspěvek od Superpavel »

Čau. Léta jsem zvyklej izolovat různý výkonový součástky od chladičů slídovejma podložkama který mažu teplo vodivou pastou. Tet tu slídu nemám. Zato jsem ze starých vyřazených spínaných zdrojů z PC získal izolační podložky. Ale není to slída. Jeto nějaká šedivá tkanina. Chystám se to použít. Ale při demontáži z toho zdroje jsem zjistil že tam není použitá ta teplo vodivá pasta. Tranzistory i diody jsou přidělaný ke chladiči nasucho. Mám to tou teplo vodivou pastou namazat? Nebo bych tím mohl něco pokazit? Jako teplo vodivou pastu používám silikonovou vazelínu.
beny66ka

#2 Příspěvek od beny66ka »

Ta podložka je sama o sobě teplovodivá. Netřeba mazat.
sr71

#3 Příspěvek od sr71 »

teplovodivá možná je, ale namazáním určitě nic nezkazíš, ba naopak (v některých PC a podobných zdrojích - možná ve většině - jsou z výroby namazány i tyto podložky)
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Oproti slude je ten material poddajny, takze ciastocne vyplni nerovnosti - mazanie nie je nevyhnutne. Ale namazanim sa nic nepokazi.
gepard

#5 Příspěvek od gepard »

Jsou časté případy, kdy na tu podložku namazaná vazelína ji "tzv. naleptá" a podložka se stane výrazně měkčí (né-li, že se dokonce rozpadne). Při dotažení součástky pak může dojít na kraji chl. žebra k procvaknutí podložky na chladič. Bacha na to! Proto jsou mnohokráte součástky na této (převážně silik.) podložce tzv. nasucho. Maže se hlavně slídová podložka, tam tento problém není.
-- Gepard --
Michal22

#6 Příspěvek od Michal22 »

Jestli chceš nějaké slídové podložky pod TO220, tak mě do SZ dej kontakt na sebe.
Dělám momentálně pořádek v zásobách, nějaké jsem našel.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Odpovědět

Zpět na „Poradna“