Regulace otáček ventilátoru základní deskou

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
borovecek

Regulace otáček ventilátoru základní deskou

#1 Příspěvek od borovecek »

Nevíte prosim vás někdo jak se u ventilátoru na procesoru regulují otáčky? myslím pouze ty 4pinové ,vím že je tam napájecí napětí,zem,otáčky a ta regulece,ale nevím jak to reguluje,jde z toho různé napětí nebo jak? poraďte prosím
stepa
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od stepa »

No ten 4pin ventilator je rizen pomoci PWM(pulse width modulation),proste pulzy plneho napajeciho napeti 12V prokladane prazdnymi pulzy,neni to jako linearni regulace,kde se snizuje napeti a tudiz jeji ucinnost je cca 50%-100% oproti PWM,kde je 0%-100%.

A ten 3pin je rizen z desky nejakou implementaci vyrobce MB,muze byt PWM,nebo linearni...zalezi od vyrobce
borovecek

#3 Příspěvek od borovecek »

a když mam obyčejný větrák,nechal by se vyrobit nějaký převodník nebo tak něco? aby jsem mohl ventilátor na procesoru vyměnit za jiný?
stepa
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od stepa »

Prevodnik nevim,protoze jsem nezkoumal jak je konkretne reseno to ovladani,ale dovolim si tvrdit ze neslo,ale dalo by se to resit tak,ze bys do toho konektoru na desce privedl jenom otacky(pokud potrebujes monitoring) a napajel ventilator z MOLEXu,ale tobe jde asi o realtime regulaci otacek v zavislosti na zatizeni CPU co?
borovecek

#5 Příspěvek od borovecek »

já chci hlavně regulaci v závislosti na teplotě,aby to nejelo furt na plno a aby to regulovala deska,a hlavně to nedělalo moc velkej rámus
stepa
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od stepa »

Tak levnejsi nez delat nejakej regulator bude koupit za 50,- ventilator i s chladicem na 4pin...po bazarech se toho vali
borovecek

#7 Příspěvek od borovecek »

jenomže já mam takovejhle větrák a ten v nikde nenajdu
Obrázek Obrázek
rnbw

#8 Příspěvek od rnbw »

Tak si kup cely chladic. Ak to teda nie je nejaky zazrak z notebooku alebo niecoho takeho.
stepa
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od stepa »

Proc tam mas tuhle vrtuli? vis jakej to dela kraval oproti normal ventilatoru? Ja bych to do kompu nedaval.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od forbidden »

PWM regulace jde udelat jednoduse. Jeden pin ma na sobe ridici signal, kterym se jen pravdepodobne pousti stava do motorku (zjednodusene receno), takze tim muzes ridit tranzistor, kterej bude mit na starosti ten motorek vetraku. Nevim ale jak to bude fungovat bez cidla otacek, s tim si asi elektronika desky neporadi, musel bys tam neco dobastlit, treba malinkej magnet na vrtuli a snimat hallovou sondou (to bys pak musel jeste i vyvazit znova vrtuli abys neznicil hned loziska) Nevim jestli to stoji za namahu. Mup radsi poradnej tichej chladic.
jandu

#11 Příspěvek od jandu »

Existuje taký chladič s ventilátorom, ktorý má reguláciu priamo v sebe. V chladiči je umiestnené čidlo na teplotu a ventilátor sa pripája na trvalých 12V na doske. Terazky som jeden taký dostal a namontoval. A je celkom tichý, viac počujem hluk ventilátora zdroja.
borovecek

#12 Příspěvek od borovecek »

já už jsem tam čidlo na snímání otáček dobastlil,a čidlo funguje dobře,jen tu regulaci od desky by jsem k tomu chtěl nějak dobastlit
Filda

#13 Příspěvek od Filda »

Taky jsem měl něco takového ........ vybrakované ze starých PC 500Mhz. Ty ventoše měli v sobě čidlo teploty (teda bylo vystrčené ven z pouzra) (regulovali otáčky v závislosti na teplotě) a taky indikátor zastavení (nebo jak to mám nazvat) prostě když jsem je zastavil prstem tak se zastavili (asi aby nedošlo k jejich zničení) a zkusili se rozjet až po 10.s
Odpovědět

Zpět na „Poradna“