Kolik je x, když x=2,5x?
Moderátor: Moderátoři
Brozicek píše:1. Dokážete vypočítat tuto rovnici?
x = 2,5x
Tak přemýšlím, zda lze tento výraz považovat za rovnici....
Takové matoucí otázky by neměly být v testech vůbec použity. To je můj názor. Jak to vidíte vy?
Já to vidím dost jednoduše. Vypadá to jako chyták, ale je to normální rovnice!
Dělení i násobení nulou se učilo na základní škole, takže by to měl zvládnout i jen vyučený.
když bude x=1, tak bude 1=2,5
když bude x=2, tak bude 2=5
ale
když bude x=0, tak bude 0 =2,5 . 0 což je 0=0
Kde někdo vidí chyták nebo nerovnici?
jezevec píše:Jak můžete odečítat x na pravé straně, když je tam násobení?
Breta1 ti to ukázal.
Převod na druhou stranu rovnice dělením nebo násobením celé rovnice nějakým číslem nebo převod určité hodnoty z jedné strany na druhou s obráceným znaménkem je naprosto normální. Jde většinou jen o to, jak si to kdo momentálně pomíchá.
Výpočet neznámé tak, jak to napsal breta1 je u té zkoušky předpokládán spolu s ověřovacím výpočtem pro oba získané body.
Teď jsem pročetl celé příspěvky k tomuto vláknu a koukám, že v tom plave více lidí, takě se nesmíme potom divit, že to nezvládnou i někteří z přijimače.
p32 píše:Brozicek píše:1. Dokážete vypočítat tuto rovnici?
x = 2,5x
Tak přemýšlím, zda lze tento výraz považovat za rovnici....
Takové matoucí otázky by neměly být v testech vůbec použity. To je můj názor. Jak to vidíte vy?
Přiznávám
Postup s odečtením x je správný a vede k výslednému řešení. Snad jen upřesním, že pokud v ekvivalentním postupu převedu x z levé strany na pravou s opačným znaménkem, zůstane na levé straně zůstane "nic", čili nula (0). Názornější je to odečtení x než převedení x, tj. na levé straně x-x=0.
- Artaban001
Jinak budu ten tvůj příspěvek brát jen jako blbý kecy.
Ano, mám maturitu. Sice ne z matiky, ale možná proto vidím jako jediné možné řešení nulu.
Co ty?
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...