NF zesilovač - hlasitost na nule - v repro praskání a rány
Moderátor: Moderátoři
NF zesilovač - hlasitost na nule - v repro praskání a rány
Co jsem dosud udělal:
- přeletoval jsem veškeré plošné spoje ve zdroji, zesilovači a předzesilovači
- vyměnil jsem veškeré elektrolytické kondenzátory ve zdroji a v celém zesilovači
- prostříknul jsem veškeré přepínače Kontaktolem, pořádně jsem je "rozhýbal"
- pomocí osciloskopu jsem se snažil zjistit, kde to praskání vzniká, ale napěťové špičky mi to ukazovalo i ve zdroji i v zesilovači
- desky s plošnými spoji a součástkami jsem očistil od prachu a nečistot (svody?)
Po té vší námaze je výsledek veškerý žádný - praskání a rány jsou tu furt.
Mám ještě jeden zesilovač tak z roku 1980, který - když jsem jej koupil - vykazoval stejnou závadu. Na opravu jsem nějak neměl pořád čas a po nějaké době se závada sama nějak ztratila a zesík hraje normálně. Prostě záhada.
Poraďte, jsem už z toho jelen.
Díky.
A kutilmile - nelituju tě
Další problém je, že od toho zesáku nemám schéma, takže pátrám víceméně naslepo.
Vyzkouším ale ještě jednu věc - na nějakém polském fóru jsem se dočet, že ten problém mohou způsobit i špatné (znečištěné) kontakty v zásuvkách pro připojení reprobeden. Zkusím reprobedny připájet přímo na plošňák zesáku a uvidím, co to udělá.
http://www.edisk.cz/stahnout-soubor/946 ... .58MB.html
Kvalita nic moc (holt kompakt za pár kaček), ale je z toho ta závada zřejmá.
Tatáž závada se mi projevila před časem u jiného zesilovače (jak jsem psal výše) a pak sama od sebe zmizela. Taky mám to praskání nahrané, můžete si to stáhnout zde:
http://www.edisk.cz/stahnout-soubor/504 ... .84MB.html
Snad budou ty odkazy fungovat.
Zkusím ještě odpojit zesák od zdroje a zkontroluju osciloskopem jen samostatný zdroj, jestli jde to praskání z něj a nebo vzniká až v zesáku.
Ale moc se mi to nezdá - jde totiž o to, že to praskání není v levém a pravém kanálu stejné - jednou praská levý (ten praská víc), pak trochu pravý, takže problém bude spíše v zesáku. Kdyby byl problém ve zdroji, tak by asi praskaly oba kanály stejně.
No uvidíme.
masar píše:Kdysi jsem se setkal s podobným projevem zesilovače a na vině tehdy byl keramický polštářek, ale už si přesně nevzpomenu, v jaké funkci byl zapojen. Nejprve odpoj napájení od jednoho kanálu, i předzesilovače a pak od druhého - to by mělo určit vadný kanál. Pak bych se zaměřil na všechny keramické kondenzátory ve vadném kanálu, včetně blokovacích.
Zkusím, na keramické kondenzátory mne upozornili i na jiné diskuzi. Jelikož u toho druhého zesilovače se ta závada taky projevila a časem sama zmizela, tak jsem se nejprve zaměřil na elektrolyty, protože to jsou asi nejméně "stabilní" součástky. Keramické jsem nechal na pokoji. Ale zkusím je taky vyměnit, jsou to halířové položky.
Na jiné diskuzi mi někdo říkal, že by to mohl být tzv. "výstřelový šum" některého polovodiče a že nezbývá, než ten vadný polovodíč vyměnit, že to je nevratné poškození. To se mi ale zase nezdá až tak pravděpodobné - viz. samovolné zmizení praskání u druhého zesilovače.