Magnetofón Sony TC755A

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
sinclair

#16 Příspěvek od sinclair »

Tak on si tazatel myslím přebere sám, který informace jsou pro něj validnější - jestli rozsáhlý informace dlouholetýho servisáka přímo z Tesly, nebo informace z nějakýho prezentačního videa na trubce :-)
Temnenebe

#17 Příspěvek od Temnenebe »

Já jsem nemyslel nějakého servisáka z Tesly, ale někoho, kdo se vyzná právě v těchto zahraničních mašinách, já bych skutečně nedal ruku do ohně za to, že je to dáno prostě nějakou výrobní chybou, ty mašiny hrají skutečně skvěle. Možná by pomohla i odmagnetizace hlav, ale možná bude skutečně jen na majiteli, jak s tím naloží.
sinclair

#18 Příspěvek od sinclair »

Je to vlastnost čtyřstopého záznamu.
Tenhle jev se projevuje i na Grundigu TS1000 s nasazenými čtvrtstopými hlavami i na Revoxech A77 se čtyřstopým držákem hlav.
Chceš podezřívat Grundig a Revox v dobách jejich největší slávy ze zfušovaného nastavení hlav, blbě vyrobených či zmagnetovaných hlav, nebo něčeho podobného?
Věnuje se některé z Tebou linkovaných videí právě tomuto problému - tedy běží tam v některém videu čistá, nenahraná strana čtyřstopého stereopásku, na jehož druhé straně je modulace +3dB se silným basovým základem? Pokud ano, tak prosím o link na přímo tento druh prezentace.
Xeon_sk

#19 Příspěvek od Xeon_sk »

K upresneniu by bolo možné uviesť, že malý zbytkový presluch, pár dB nad šumom je prirodzený a ako sa hovorí není pomoci. Vačšie presluchy, s úrovňami signálu, ktoré už začínajú byť rušivé sú spravidla zapríčinené chybným nastavením hláv, predovšetkým u trojhlavých magnetofónov, aký má nás člen maros. Pri trojhlavých magnetofónoch sa nastavuje výška hlavy tak, aby boli jadrá stôp (ZH aj SH) utopené o 0,025 mm - teda o pičný chlp, ako hovoríme v našich kruhoch. Túto hodnotu je možné overiť (za dostatočného osvetlenia a zväčšenia) jemným posunom pásu smerom nadol. Správna hodnotu utopenia je možné celkom dobre odhadnúť. Pri nastavovaní sa umiestni jadro hlavy presne na okraj pásu a pootočením skrutiek o definovaný uhol sa nastaví tých 0,025 mm.
marostv
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od marostv »

Nechám to tak i keď je v servisnom manuáli nastavovací postup nastavenia elektroniky.Nahráva a prehráva perfektne len medzi skladbami je to jemne ale fakt jemne počuť.
Xeon_sk

#21 Příspěvek od Xeon_sk »

Keď to je za bežných okolností počuteľné, tak to už myslím presahuje kritériá pre normálny presluch. Predpokladám, že hlasitosť pri počúvaní je zvolená tak, aby ešte nerušil základný šum pásu.
konosuke

#22 Příspěvek od konosuke »

Pročetl jsem celé vlákno ale obávám se že pokud sledované stopy jsou panensky čisté kdežto protiběžné obsahuji moc fortissim (basa, bicí, varhany...) je ten jev neodstranitelný. Proto Technics vyvinul mašiny které umí 1/2 i 1/4 stopy záznam, mají oba systémy hlav enemže kdo na takový magič má ?
http://www.vintage-audio.com.ua/en/cat/94.htm
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
DKL

#23 Příspěvek od DKL »

Je to vlastnost čtvrtstopého záznamu, postihuje nejvíc rychlost 19, na devítce nebývá skoro patrná.
Test jestli jsou hlavy seřízené správně se dá udělat tak že se na čistý (nový, smazaný celostopou hlavou, případně mazací tlumivkou) pásek nahraje na stopě 3-2 nějaký basový, silně přebuzený záznam. Poté se pásek otočí a během přehrávání se přepínají stopy. Pokud je přeslech na obou stopách stejně silný tak je výškové usazení hlav v pořádku.
konosuke

#24 Příspěvek od konosuke »

To je zajisté cenný poznatek a potvrzuje mou zkušenost s Unitrou M-2403 SD
kteráž sice měla rychost 9.52-19.05 cm/s ale stejně se (ekonomicky) nahrávalo nejčastěji na 9.52 cm/s pokud tedy nešlo o pásek Emgeton tam se devatenáctka rovnou doporučovala.
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
elektrosvit

#25 Příspěvek od elektrosvit »

Ještě pro Lukáše a B43- když bude špatně nastavená výška kombinované hlavy vůči pásku, budou se okraje protiběžných stop vzájemně lehce překrývat a efekt přeslechů se zvýrazní. Máš šroubky zajištěné z výroby, nebo už si někdo před tebou zatočil?
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Lukas-Peca »

Někdo se v tom už určitě vrtal, ale zatím jsem si netroufl se v tom taky povrtat.
konosuke

#27 Příspěvek od konosuke »

výšku hlavy nastavíš opticky podle horního okraje pásku, nejlépe maxell, má průhledný zaváděcí pásek přes který je vidět hlavu
elektrosvit

#28 Příspěvek od elektrosvit »

Jo? A jak na ten průhledný zaváděcí pás uvidíš, když je hlava za provozu zakrytá stínicími dvířky a před nimi je ještě rameno přítlačné kladky? To, co popisuješ, jde až u B7 a B11, což mám i vyzkoušené u totálně rozdrbané B70. Testovací záznam jsem si nahrál na nerozštelované B700, u B70 odmontoval dvířka, nastavil nejprve výšku a pak pomocí zbylých zadních šroubků seřídil hlavu tak, aby obě stopy hrály uchometricky stejně a v reprodukci bylo co nejvíce výšek. Poté jsem pásek otočil a zkusil ty přeslechy. Byly tam, ale slyšitelné až při hlasitosti vytočené na doraz. Nahrávky z B70 pak hrají solidně i na zbylých magnetofonech, ovšem tovární nastavení to není, lidský sluch není dokonalý (a ten můj teprve ne).

U rozdrbané B400 to bylo horší, postup byl stejný, jen na hlavu nebylo vidět, takže jsem musel spoléhat jen na sluch. Výsledek dobrý, ale přeslechy jsou výraznější než u B70.
Naposledy upravil(a) elektrosvit dne 26 dub 2017, 10:53, celkem upraveno 1 x.
konosuke

#29 Příspěvek od konosuke »

ale samozřejmě, popsaný způsob kontroly není použitelnej pro všechny typy magnetofonů, u B400 byly příklopná stínící dvířka z plechu, B43 asi taky - používal stejnou kombinovanou hlavu...pro Unitru to šlo excelentně, B113 a další mají vyjímečně nepřístupnou zvenčí hlavu a musel by se sundat celý horní panel, Sony nevím, na takový kalibr výrobku jsem nedosáhl
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od Lukas-Peca »

Tak mi to nedalo a B43 jsem rozhodil. Vymontoval jsem to rameno s dvířky a filcy, nechal jsem jen přítlačnou kladku. Ty přeslechy se neobjevovaly vždycky. No a teď jsem zjistil, že pásek přes hlavu "plave" do stran podle přítlaku kladky. Při pauze je to mimo, po spuštění přehrávání se to během pár vteřin ustálí, ale za stabilní bych to nepovažoval. Kladka se zdá dobrá, její páka nesedí na dorazech. Stabilizují to ty filcy, je špatně nastavený ten plech mezi hlavou a hřídelí nebo je to prostě vlastnost? Kolmost prvků dráhy se zdá OK.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“