Rozsah vstupníh napětí pro analogový komparátor v Atmel
Moderátor: Moderátoři
Rozsah vstupníh napětí pro analogový komparátor v Atmel
Věděl by někdo ?
Děkuji
- monterjirka
Konkrétně ten tvůj typ (atmega328p) má možnost vyvést oba vstupy ven. U pouzdra DIP jsou to nožičky 12 a 13 (AIN0 a AIN1).
Co není jasné, je rozsah vstupního napětí, pro které bude komparátor správně fungovat.
Jinými slovy, zda bude správně vyhodnocovat napětí, které se blíží "nule" a nebo naopak, které se blíží "+5V".
Některé komparátory umí "nulu", některé umí "+5V", některé umí "oba".
Otázka je, co umí ten typ v atmega328p.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
frpr666 píše:Jinými slovy, zda bude správně vyhodnocovat napětí, které se blíží "nule" a nebo naopak, které se blíží "+5V".
Některé komparátory umí "nulu", některé umí "+5V", některé umí "oba".
Aha, tak to došlo k nepochopení dotazu z mé strany, omlouvám se. Toto nevím. Nicméně by to v DS mělo být také popsané. Teďka ale není čas se tam koukat.
Celeron píše:Když se tu probírají komparátory v Atmelu. Nevíte prosím někdo, jak je to u AT89C4051? Vím že na nevyvedeným P3.6 můžu číst stav komparátoru. Ale vůbec jsem se nikde nedočetl jak to je s vstupy P1.0 (AIN0) a P1.1 (AIN1). Jak se volí zda bude digitální vstup P1.0 a P1.1 a nebo analogovej AIN0 a AIN1? Hrál jsem si s tím na zapojovacím poli a jednoduchým prográmkem jsem posílal stav P3.6 na ledku připojenou na P1.7. Ať jsem měnil napětí na AIM0 a AIN1 od 0 do 5V tak se na výstupu komparátoru nic nedělo. S 8051 si hraju už přes 20 let, ta mě už nicím nepřekvapí, tahle funkce 89C4051 je ale pro mě záhada.
Musis mit port nastaveny jako vstup (pokud to jde) a na P1.0 a P1.1 zapsat jednicky (vychozi stav po resetu). Teda aspon u AT89LP4052 to tak bylo. Pokud mas spravne nakonfigurovany komparator v registrech, melo by to fungovat. Vstupy se nijak na analog neprepinaji.
Jestli ma konkretne atmega328p rail to rail vstupy jiste nevim, ale tipnul bych ze ano. Melo by to jet od par mV. Neni nic jednoduchsiho nez vzit trimr a vyzkouset.
termit256 píše: Pokud mas spravne nakonfigurovany komparator v registrech, melo by to fungovat.
Nojo, ale jak? Když kouknu do Atmeláckýho datašítu 89C4051 na "SFR map and Reset value" , tak tam proti starý Intelácký 8051, která komparátor nemá, nic navíc nevidím.
O jedničkách do P1 vím.
Když se tady objevila řeč o starších čipech jako např. 89C51 a 89C2051 tak jsou k dispozici dvě historické destičky osazené krystalem 18.432MHz a 24MHz. Pokud by měl někdo zájem tak prosím SZ.
- Přílohy
-
modul2_top.jpg- (74.88 KiB) Staženo 166 x
-
modul2_btm.jpg- (81.4 KiB) Staženo 144 x
-
modul1_top.jpg- (104.6 KiB) Staženo 147 x
-
modul1_btm.jpg- (121.94 KiB) Staženo 141 x
- Přílohy
-
mega48_ac.png- (16.29 KiB) Staženo 151 x