Čítač do 6000Kč poraďte
Moderátor: Moderátoři
-
petrfilipi
čítač, uvažuju o VC3165 z Číny a o zmiňovaném od pana Zajíce:
http://www.zajic.cz/1300lcd/1300lcd.htm
Pokud pominu věci, o kterých psal Hyrdawerk, co by bylo lepší?
Zatím vidím: cena +- stejná, ten z Číny má větší bednu.
Abych upřesnil, nemá někdo praktické zkušenosti?
-Jsem elektronik, co poněkolikáté začínal a vidím, že bez přístrojů to není ono.
Dříve to byl pro mě obrovský problém, naštěstí dneska se to už dá řešit.
Jsem s čítačem spokojen.Má malou citlivost na prvním rozsahu, ale udělal jsem si sondu napájenou z čítače.Ta má citlivost asi 50mV.Dále jsem zbastlil sondu kterou si mohu "načichat" pole kolem cívky oscilátoru a nezatěžovat ko.Léta jsem provozoval čítač z doutnavkovým displejem.Zabíralo to místo na stole.
Hlavní (ale pro amatérské použití spíš nepodstatná) nevýhoda je (ne)stabilita kmitočtu. Jednoduchý oscilátor s levným krystalem bez teplotní stabilizace prostě nemůže být stabilní. Takže třeba osmimístný Zajícův čítač ukazuje správně někde na 5. místě a pak už to courá s teplotou. To je prostě vlastnost. Takový BM520 má míst "jenom" 6 ale oscilátor má podstatně kvalitnější a těch 6 míst opravdu platí.
Taky mám ještě někde starší čítač podle Amára a ten má stejný problém. Je ještě s TTL obvody a vliv ohřevu je ještě větší.
Ale pro většinu činností to nevadí a ani to člověk nemá jak zjistit, takže je v klidu.
Další vlastnost Zajícova čítače je absence citlivého vstupního zesilovače s nastavitelným útlumem a úrovní spouštění. Při měření nějakého zkresleného průběhu s nakmitanými zuby vyšších harmonických se může chybně napočítat víc impulzů než by odpovídalo základní harmonické. Snad žádný čítač na netu s jednočipem nemá vyřešený vstupní zesilovač.
Samozřejmě Zajícův čítač by se dal o vnější oscilátor i o vstupní zesilovač doplnit, ale už to nebude tak jednoduchá kompaktní konstrukce.
Na to, aby byl teplotně kompenzovaný, by ho buď museli chladit na kontantní teplotu, nebo ohřívat na konstantní teplotu.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Ale osmimístný čítač z ebay s udávanou přesností 2,5ppm(je-li to pravda neřeším) už má zákonitě poslední dvě místa jen na sledování trendu nebo pro ozdobu. Což ovšem neznamená, že za ty peníze to není výborná koupě.
- Přílohy
-
Oscilátor BM520.png- (164.04 KiB) Staženo 217 x
-
BM520 časová základna.jpg- (260.11 KiB) Staženo 196 x