Detekce vysílače ovládaní vrat

Diskuze a poradna o programátorech a programování různých obvodů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
markoni
Kontaktovat uživatele:

Detekce vysílače ovládaní vrat

#1 Příspěvek od markoni »

Zdravím
Mám tuto sadu
http://www.kovian.cz/cz/POHONY-A-MOTORY ... l=key%2014 a včera na aukru jsem si koupil ARD-21 Arduino bezdrátový přijímač+vysílač 433 MHz na osciloskopu při zmáčknuti ovládače vrat je vidět průběh inpulzy teď bych potřeboval nejlépe s pomocí pic 16f628a a mikroC PRO for PIC něco zmastit pro detekci inpulzu a jeho délku, ten ovládač má plovoucí kód nechci to dešifrovat ale jen detekovat díky
Přílohy
přijímač1.jpg
(149.28 KiB) Staženo 194 x
Naposledy upravil(a) markoni dne 21 dub 2017, 16:14, celkem upraveno 1 x.
hakamusai

#2 Příspěvek od hakamusai »

S tímhle popisem těžko kdo poradí.Máš k tomu nějakej dadasheet,schéma aj. ?
masar

#3 Příspěvek od masar »

Aby tvůj detektor nedetekoval nesmysly, musí být vybaven programem, rozeznávajícím charakteristické vlastnosti vysílaného (přijímaného) signálu. To by nemuselo být nic těžkého, pokud tyto vlastnosti dáš "do placu". Například lze detekovat signál podle jeho části, tzv. preamble (hlavičky):
Obrázek
:wink:
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

Kluci neblbněte!
Na detekci přítomnosti signálu mu musí stačit LC obvod, jedna nebo dvě hrotový diody a za ně tranzistor, kterej detekovanej signál zesílí - a je jedno, jestli tam bude nějaká modulace, KDYŽ SE JEDNÁ JEN O DETEKCI VYSÍLÁNÍ - tyhle ovládače stejně vysílají jen jednou nebo maximálně 5x za sebou stejnou sekvenci a pak se uspí až do dalšího zmáčknutí tlačítka.
Jedinej problém pak bude, že danej "detektor vysílání" bude reagovat na jakejkoliv zrovna vysílající vysílač v pásmu 70cm, protože aby to naladění bylo ostrý, musel by bejt přijímač vybavenej vícestupňovým filtrem LC nebo i X-talovým podobně jako jsou raelizovaný mf filtry v superhetovejch přijímačích.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Cowley

#5 Příspěvek od Cowley »

To budeš vymýšlet "prodlužovák" (opakovač) signálu?
A co v pravém smyslu znamená "zachytit a nedekódovat"?
hakamusai

#6 Příspěvek od hakamusai »

To je mi taky divný.Pokud opravdu ne,tak po úpravě signálu podobně jak píše EKKAR bych u procesoru čekal na změnu stavu vstuplního signálu a reagoval bych na to.bylo by dobře změřit délku z vysílače a ošetřit to programově.
mihal

#7 Příspěvek od mihal »

Z tých prijimačov obvykle lezie nepretržite nejaký signál, čo je vlastne šum, ktorý si avc nastaví. Keď sa v okolí objaví signál v pásme, avc potlačí šum a na výstupe ostane už takmer len užitočný signál - data z vysielača. Ak nastavíš zásahom do modulu pevnú citlivosť, stratíš dosah, ale i tak spoľahlivo nezdetekuješ ten pravý signál. To je možné len neustálou detekciou - vyhľadávaním preambule pomocou procesoru - tak, ako píše Masar. Dosah sa naháňa rôznymi spôsobmi - vyslanie viac ráz za sebou, samoopravným kódom, predikciou.
termit256

#8 Příspěvek od termit256 »

Je to presne jak pise mihal, vystupem prijimace je neustale nejaky sum, bez detekce pomoci MCU se neobejdes. Na obrazku je typicky vystup z tohoto prijimace pokud neprichazi zadny signal.
Přílohy
ooo.JPG
(50.1 KiB) Staženo 239 x
monterjirka

#9 Příspěvek od monterjirka »

mihal píše:Z tých prijimačov obvykle lezie nepretržite nejaký signál, čo je vlastne šum, ktorý si avc nastaví.
...

Optimistický pohled na přijímač...
Tyhle přijímače mají často 1 nebo max. 2 tranzistory a pracují jako tzv. superreakční detektor. Kromě toho, že když se nezasynchronizuje na užitečný signál, má na výstupu silný šum, dokáže i něco vyzařovat, "vysílat"
vasekpetr1

#10 Příspěvek od vasekpetr1 »

Kdyby si to tu četl hakamusai, ozvi se mi prosím Tě do SZ, případně do mailu vasekpetr1(zavináč) seznam.cz. Nějak nám ty soukromé zprávy nedochází. Děkuji.
markoni
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od markoni »

vasekpetr1 píše:Kdyby si to tu četl hakamusai, ozvi se mi prosím Tě do SZ, případně do mailu vasekpetr1(zavináč) seznam.cz. Nějak nám ty soukromé zprávy nedochází. Děkuji.

To je na mĕ ?
vasekpetr1

#12 Příspěvek od vasekpetr1 »

Nene, na uživatele hakamusai - už měsíc se ho pokouším zkontaktovat, ale SZ nečte (jsou stále nedoručené) a v jiných vláknech taky nereaguje, přitom vidím, že sem na bastlírnu chodí. Chtěl jsem jen vědět, proč se mi náhle odmlčel a nekomunikuje. Pokud jsem se mu něčím provinil, tak se omlouvám, ale nejsem si ničeho vědom.
markoni
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od markoni »

Nemáte někdo nástřel první krok na čem bych dále pokračoval ze šuplíku se na mě dívá nevyužitá 12F629 já na googlu jsem hledal ale bohužel nenašel příklad jak na gpo nebo jak se to jmenuje prostě na pinu čekat na náběžnou hranu pak spočítat čas do další náběžné hrany díky
masar

#14 Příspěvek od masar »

Je to podobné jako vyhodnocovat tlačítko. Jen musíš "měřit" dobu stisknutí, dobu rozepnutí a počet stisknutí. Také je třeba stanovit jistou toleranci k možným poruchovým signálům a stavům. 12F629 lze určitě použít. Když sem dáš časový průběh signálu, třeba ti někdo helfne.
:wink:
termit256

#15 Příspěvek od termit256 »

V prvni rade musis zjistit jakym zpusobem jsou kodovany jednicky a nuly a podle toho dal postupovat. Jak uz nekdo zminoval, bez toho aniz by ses obtezoval hodit sem typicky prubeh signalu ti nikdo neporadi vic.
Odpovědět

Zpět na „Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů“