Tranzistorový časovač

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Wer

Tranzistorový časovač

#1 Příspěvek od Wer »

Můžete mě poradit jak mám zapojit časovač jen pomocí tranzistorů. Tak aby se tranzistor na výstupu postupně nezavíral, ale po překročení určté úrovně napětí na C zavřel?
Wer

#2 Příspěvek od Wer »

Tak detailněji. Na vstup přijde impuls log. 1 a na výstupu se drží log. 1 se zpožděním 2 min. Do teď by to nebyl problém, stačí zapojit RC člen, ale jak se C postupně vybíjí, tranzistor začne přivírat. Potřeboval bych to zapojit tak, aby se tranzistor na výstupu zavřel "skokově" při poklesu napětí na RC členu. Děkuji za vaše rady.

Když tak, tady je můj mail: wer.to@centrum.cz
jasin

Kladná zpětná vazba

#3 Příspěvek od jasin »

V podstatě jsou dvě možnosti:
1) monostabilní klopný obvod
2) za RC člen zapojit schmitův klopný obvod

Na všeobecný dotaz nelze konkrétněji odpovědět :breakdance:
Wer

#4 Příspěvek od Wer »

Běžně bych to řešil pomocí 555, ale potřebuji co nejnižší spotřebu. Jde to nějak zapojit jen pomocí tranzistorů bez IO?
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od forbidden »

Ja bych to asi resil tak, ze bych do baze toho trandiku dal treba zenerku. Kondik se vybiji, napeti klesa, az klesne pod Uz a trandik se skokem zavre. Je to jen napad, vlastni zapojeni musis nejak domyslet. Treba te to postrci dal.
toom

#6 Příspěvek od toom »

Tak pokud Ti jde o proud a ne o misto, tak pouzij 7555, tam se spotreba ve statickem rezimu pohybuje v μA a usetris cas pri laborovani.
Wer

#7 Příspěvek od Wer »

Myslíš CMOS 555? Nebo se 7555 ještě nějak liší.
toom

#8 Příspěvek od toom »

Jasne, 7555 je klasicka 555 v provedeni cmos. Ja si jen nemohl vzpomenout jak je znacena v provedeni cmos, 555 + co???(N, TS, L ????), takze mi prislo jasnejsi napsat 7555 :D . Jinak :arrow: http://www.intersil.com/data/fn/fn2867.pdf
Odpovědět

Zpět na „Poradna“