Detekce vysílače ovládaní vrat

Diskuze a poradna o programátorech a programování různých obvodů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
termit256

#31 Příspěvek od termit256 »

markoni píše:...Dej typ na logický analyzátor za 200kč…

Mrkni na ebay, je tam toho mraky, treba http://m.ebay.com/itm/USB-Logic-Analyze ... 0408.m2460

Jak dobre to bude fungovat ale netusim, zkus pohledat zkusenosti na internetu. V kazdem pripade bych rekl ze lip jak zvukovka nebo ten historicky osciloskop. Ja pouzivam LA od zeroplus, ty funguji dobre, bohuzel ale nejsou za 2 kila :-)

Lepsi by bylo nejdriv napojit na tu zvukovku/LA vstup modulace vysilace abys videl jak ma vypadat ocekavany signal, a nemusel ho hledat v tom prijatem sumu smisenem s vysilnim cehokoliv v okoli
termit256

#32 Příspěvek od termit256 »

Tady mas typicky prubeh nejakeho vysilani. Uplne vlevo je sum, pak nasleduje zminovana hlavicka - 8ms vysilani a 4ms klid (prijatysignal je negovany) a pak jiz jsou data. Na druhem obrazku je patrna detekce nuly a jednicky pomoci vzorkovani. Kdyz po vzestupne hrane po dobu 25 vzorku (oranzovy prubeh) je stale uroven H, jde o jednicku, pokud jen po dobu 6 vzorku jde o nulu nebo opacne, je to jedno. Musis v poctech vzorku nechat malou toleranci, ale pokud se prijme neco co je vyrazne mimo ocekavanou nulu nebo jednicku, vsechno zahodis a cekas znovu na signal odpovidajici hlavicce. Kdyz prijmes treba 20bitu a vsechny budou odpovidat tvemu kodovani nul nebo jednicek mas relativne velkou jistotu ze se prijima tvoje vysilani i kdyz je kod plovouci. Muzes zkusit jestli neni zacatek kodu pevny a detekovat jen ten, pak bude pravdepodobnost prijeti neceho jineho mnohem nizsi. Takhle to mam udelane ja a funguje to.

Edit: obrazky se prohodily, ten ktery nazyvam jako prvni je az druhy :-)
Přílohy
m1.JPG
(117.65 KiB) Staženo 167 x
m2.JPG
(124.98 KiB) Staženo 157 x
masar

#33 Příspěvek od masar »

Ten zvukový záznam je dostatečný na návrh softwarové detekce. Signál obsahuje "preamble" ve formě 12 definovaných pravidelných impulzů následovaných definovanou mezerou a to je podle mého názoru dostačující informace pro detekci užitečného signálu. Není třeba dalších oscilogramů. Teď už je potřeba jen navrhnout soft pro MCU pro detekci. :wink:
markoni
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od markoni »

termit256 píše:mas relativne velkou jistotu ze se prijima tvoje vysilani i kdyz je kod plovouci.

Velice si toho vážím žes mě udělal ten rozbor ale mě jde od samého počátku jen o detekci vysílače ne o rozpoznání jestli je to můj nebo ne

masar píše:Ten zvukový záznam je dostatečný na návrh softwarové detekce. Signál obsahuje "preamble" ve formě 12 definovaných pravidelných impulzů následovaných definovanou mezerou a to je podle mého názoru dostačující informace pro detekci užitečného signálu. Není třeba dalších oscilogramů. Teď už je potřeba jen navrhnout soft pro MCU pro detekci. :wink:

Toto jsem potřeboval se utvrdit že to půjde.Ještě pro vás ale pro mne ne úplná maličkost :D jak ten program napsat? ze šuplíku se na mě dívá PIC12F629 a Atiny13A co je lepší? pro mně je PIC12F629 protože trochu umím ASM dozvuky ze školy která vycházela v KTE magazínu :D ale příkladu v C se nebráním.díky
termit256

#35 Příspěvek od termit256 »

Zvladne to jakykoliv MCU ktery umis programovat. Ja to mam jen jako doplnek v programu ktery dela bambilion dalsich veci. Je to temer 20000 radku v asm, myslim ze nema zadny vyznam to sem davat. Nez bys vypreparoval casti zodpovedne za dekodovani, mel bys to napsane 10x :-)
masar

#36 Příspěvek od masar »

Kdybys neuspěl se svým softem, můžeš vyzkoušet ten můj. Platí pro níže uvedené schema a pro obě polarity signálu. Při přítomnosti signálu RC svítí LED. Testováno v simulátoru na té tvé nahrávce.
:wink:
edit: update verze
Přílohy
3rcdetect.HEX
(658 bajtů) Staženo 124 x
rcdetect.png
(13.07 KiB) Staženo 129 x
Naposledy upravil(a) masar dne 08 kvě 2017, 16:57, celkem upraveno 1 x.
Atlan

#37 Příspěvek od Atlan »

A naco je dobre to detekovat, naco to chces pouzit? Aky to ma zmysel?
Odpovědět

Zpět na „Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů“